Ce știi despre boala celiacă la copii? Boala celiacă este o afecțiune autoimună cu predispoziție genetică care poate avea consecințe grave, în unele cazuri ireversibile, dacă nu este diagnosticată și tratată prompt. Tratamentul constă doar într-o dietă fără gluten, dar, cine știe, poate că medicamentul celiac atât de necesar este pe cale să fie descoperit.
Boala celiacă apare în urma ingestiei de proteine din grâu care afectează mucoasa intestinală. Astfel că, pentru cei care suferă de aceasta, alimente precum pâinea, pastele, pizza, biscuiții sunt absolut interzise. Substanța „deranjantă” responsabilă de această intoleranță gravă la alimente este de fapt glutenul prezent în grâu, spelta, ovăz, kamut, orz, secară și triticale (un hibrid între grâu și secară). Mai exact, ceea ce corpul unui celiac nu poate digera și absorbi este o componentă proteică a glutenului, adică gliadina.
Această proteină produce un răspuns imun anormal la nivelul intestinului, care la rândul său generează inflamație cronică. Aceasta poate deteriora grav țesuturile intestinale prin prevenirea absorbției substanțelor nutritive importante. Boala celiacă are o incidență care variază de la țară la țară.
Când este descoperită boala celiacă la copii?
La copiii mici, în majoritatea cazurilor, intoleranța la gluten este evidentă la câteva luni după introducerea glutenului în dietă. Cu prezența simptomele ei caracteristice: diaree, vărsături, iritabilitate, creștere sau scădere în greutate. Mulți copii au sensibilitate la anumite alimente, dar majoritatea nu sunt severe. Cu toate acestea, boala celiacă este o afecțiune gravă cauzată de o intoleranță permanentă la gluten.
În formele care încep mai târziu, adică după al doilea sau al treilea an de viață, tulburările gastrointestinale sunt mai puțin intense. În general, predomină alte simptome cum ar fi o întârziere a creșterii înălțimii și/sau a greutății, întârzierea dezvoltării pubertare, dureri abdominale recurente și anemie. Care nu se rezolvă nici cu administrare orală de fier. Dieta fără gluten, urmată cu strictețe, este singura terapie care garantează copilului celiac o stare perfectă de sănătate.
Cum să urmeze copilul o dietă sănătoasă și corectă
În prezent, în comerț există diverse produse de substituție, care specifică absența glutenului, astfel încât copilului celiac să i se poată asigura o dietă variată și echilibrată. De fapt, ca alternativă sau în combinație cu făină care conține gluten, este posibil să se utilizeze făină și alți derivați de cartofi, orez, soia sau alte leguminoase.
Cea mai mare dificultate pentru părinții unui copil celiac se referă la gestionarea alimentelor. Dieta trebuie organizată pe baza informațiilor detaliate disponibile cu privire la ingredientele fiecărui produs comercializat în supermarketuri. Sau la felurile de mâncare ale unui restaurant sau cantină. Problema este că glutenul poate fi adesea „ascuns” în unele alimente. Chiar și în unele medicamente ca aditiv, aromă sau conservant.
Urmarea dietei pentru boala celiacă implică un angajament puternic pentru educația alimentară și un control deosebit din partea părinților. Practic, copilul celiac poate mânca în siguranță carne, lapte, produse lactate, ouă, legume, orez și porumb, dacă aceste produse nu conțin gluten. De asemenea, toate alimentele care conțin grâu, orz și derivații acestora, cum ar fi malțul, ar trebui eliminate din dieta copilului celiac. Aceasta înseamnă că i se vor refuza copilului majoritatea alimentelor ambalate, de la gustări la prăjituri, paste și pâine, pizza.
Din acest motiv, este foarte important ca părinții să se asigure că nici sosurile, sucurile și alte băuturi nu conțin gluten, chiar și în cea mai mică parte. De asemenea, părinții trebuie să verifice etichetele produselor industriale, cum ar fi înghețate, nuci, mezeluri. Deoarece glutenul poate fi prezent în compoziția agenților de îngroșare. Astăzi multe produse au specificat pe etichetă „fără gluten”. Aceasta este o informație prețioasă pentru celiaci.
Copiii prezintă un risc mai mare de boală celiacă dacă au:
- Diabet de tip 1;
- Boala tiroidiană autoimună;
- Dermatita herpetiformă;
- Sindrom Down;
- Sindrom Turner;
- Sindrom Williams;
- O rudă cu boală celiacă.