Când e nevoie de aparat dentar la copii. Ce semne indică această nevoie?

Când e nevoie de aparat dentar la copii. Ce semne indică această nevoie?

Poate că te întrebi: Când e nevoie de aparat dentar la copii? Există multe motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar. Un copil ar trebui să fie văzut de medicul ortodont încă dela primul dinte erupt sau de la 1 an. Nu există „prea devreme” pentru a începe prima vizită la medic. Unele probleme sunt cel mai bine tratate, dacă sunt descoperite cât mai curând posibil. Uneori este bine să așteptați până când majoritatea dinților copilului au căzut (între 10-13 ani). În cazul în care copilul este văzut periodic de medic, acesta va putea determina când este timpul pentru o intervenție minoră sau o evaluare completă a danturii.

 

Când apar dinții definitivi?

Pe la vârsta de 6 ani încep să apară dinții definitivi la copii. La această vârstă, dantura trebuie să-i fie examinată mai atent și mai des, pentru a afla din timp dacă este vorba despre vreun defect.

Iată când apar dinții, pe vârste:

  • Primii dinți apar pe la 6–8 luni; până la vârsta de 2-3 ani, copilul va avea toti dinții de lapte. În faza dentiției de lapte copilul va avea 20 de dinți. Dentiția definitivă este formată din 32 de dinți;
  • Pe la 6 ani încep să apară dinții definitivi (așa-numiții „molari de 6 ani”: doi sus și doi jos;
  • Dinții de lapte se pierd treptat până la vârsta de 11–12 ani;
  • Nu este obligatoriu ca măselele de minte să definitiveze dantura încă din copilărie; acestea pot apărea chiar și la 20 sau 30 de ani.

De ce cresc dinții strâmb?

Între 6 și 8 ani, dinții de lapte încep să cadă, urmând ca cei definitivi să le ia locul. Asta nu înseamnă că dinții de lapte nu sunt importanți și trebuie îngrijiți cu atenție. Ba dimpotrivă: îl ajută pe copil să se hrănească corect și asigură locul noilor dinți. Pierderea timpurie a unor dinți de lapte poate determina defecte de poziție și pentru ceilalți dinți. În cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovați. Există însă și alte motive, cum ar fi suptul degetului (dacă obiceiul se păstrează o perioadă lungă), afecțiunile gingivale, accidentele, căderea prematură sau prea târzie a dinților de lapte, etc.

Vizita la stomatolog sau ortodont

Orice părinte poate observa defecte ale dinților de lapte. Daca unul sau mai multi dinți permanenți nu sunt bine aliniați, dacă maxilarul sau mandibula nu au o poziție corectă, trebuie să duceți cu prima ocazie copilul la un medic ortodont. Deși pozitia dinților poate fi corectată la orice vârstă, cele mai bune rezultate se obțin în perioada când oasele copilului sunt încă în creștere. De obicei, primul control se face cam pe la 6 ani și în niciun caz mai târziu de 7 ani. Corecția poate fi începută chiar și la 5 ani. Prima vizită se face la stomatolog și apoi la ortodont.

Semne care indică nevoia copilului de a purta aparat dentar

Iată câteva lucruri pe care să le urmăriți și care vă indică că un copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar:

  • Pierderea timpurie, întârziată sau neregulată a dinților copilului;
  • Dificultate în mestecare sau mușcătură greșită;
  • Respirația gurii;
  • Obiceiul de a-și suge degetul mare;
  • Dantură cu dinți aglomerați, rătăciți sau blocați;
  • Mișcarea obrazului sau a cerului gurii;
  • Dinții care se întâlnesc anormal sau deloc;
  • Fălci și dinți care nu sunt proporționale cu restul feței.

Cât timp trebuie să poarte copilul aparat dentar?

Odată recomandat, aparatul ortodontic trebuie purtat între vârsta 1 si 3 ani, în funcție de problemele dentare ale copilului și de recomandarea medicului. După acest interval de timp, copilului i se va scoate aparatul și acesta va trebui să poarte o perioadă un așa-numit aparat de contenție. Acesta are rolul de a menține dantura în poziția nouă.

 

My title page contents