Intrarea în colectivitate favorizează adesea infestarea cu viermișori la copii. Și nu doar cu viermișori ci posibil și cu alți paraziți intestinali.
Cei mai comuni viermișori la copii sunt oxiurii. Albi-gălbui, foarte mici, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 12 mm, oxiurii ”domiciliază” în porțiunea terminală a intestinului gros. Pe timpul nopții aceștia părăsesc rectul și depun ouă în jurul anusului. Pentru că micuțul se confruntă cu o mâncărime puternică, el se scarpină în somn și ia ouăle de oxiuri sub unghii. Dacă peste noapte duce în mod involuntar mâinile la gură sau dimineața mănâncă înainte să se fi spălat pe mâini, se autoinfectează prin ingerarea ouălor. După ingestia ouălor infectante, embrionii eclozează în duoden, năpârlesc și devin adulți în 36-53 de zile. Contaminarea indirectă poate avea loc prin obiecte precum pijamale, lenjerie de pat, olițe folosite la comun cu ceilalți copii sau prin alimente.
Simptome de viermișori la copii
Primul este mâncărimea. Aceasta fiind mai intensă în timpul somnului, ea poate cauza un somn agitat. Alte simptome pot include lipsa poftei de mâncare (inapetență), dureri sau arsuri în timpul urinării, erupții pe piele de tipul urticariei, bruxism (scrâșnit din dinți), enurezis (udă patul) și, mai rar, dureri abdominale. Uneori viermișori la copii pot și observați cu ochiul liber, în scaun. Din cauza iritării tegumentelor și a scărpinatului, frecvent apare infectarea acestora în zona perianală sau genitală. Diagnosticarea se face prin examen coproparazitologic. Ouăle însă nu sunt întotdeauna vizibile în fecale, așa că se poate recurge și la tehnica Graham (scotch test). Aceasta constă în aplicarea unei bucăți mici de scotch la nivelul sfincterului, pentru preluarea ouălor. Ulterior, aceasta este examinat microscopic.
Cum se tratează
Oxiuraza se poate vindeca și fără tratament, însă durează aproximativ 14 săptămâni, respectiv două cicluri de viață ale oxiurilor. Este însă recomandat a se urma un tratament specific, care poate fi procurat de la farmacie și fără prescripție medicală. Pentru siguranța tuturor membrilor familiei este bine ca și aceștia să urmeze tratamentul, odată cu cel mic. Pentru prevenirea reinfestării este deosebit de importantă menținerea unei igiene riguroase, în special prin spălarea frecventă pe mâini, a legumelor și fructelor, a hainelor și lenjeriei. Pentru acestea din urmă se recomandă a se folosi apă la temperatură mai ridicată.
Alți paraziți intestinali
În afară de viermișori la copii se mai pot manifesta și infectări cu ascarizi (limbrici), tricocefali, tenie și toxocara. Deși diferiți între ei, paraziții intestinali produc simptome asemănătoare. Cu diferența că în teniază – spre deosebire de oxiurază – copilul are o poftă de mâncare exagerată.