Cele mai întâlnite fobii la copii. Cum să gestionăm temerile copiilor

Cele mai întâlnite fobii la copii

Există mai multe temeri la copii, unele existente de la naștere, altele legate de creștere și dezvoltare și altele care apar după evenimente traumatice. Dar ca să înțelegem care sunt cele mai întâlnite fobii la copii, trebuie să înțelegem mai întâi ce este fobia.

 

Anxietate și fobii

Tulburările de anxietate ale copiilor sunt în mare parte aceleași cu cele ale adulților. Singura tulburare de anxietate care a fost recunoscută ca fiind specifică pentru perioada copilăriei este tulburarea de anxietate de separare.

Fobiile la copii pot fi împărțite în trei categorii:

  • fobiile înnăscute, prezente de la naștere;
  • fobiile legate de creștere și dezvoltare, care apar la diferite vârste;
  • fobia învățată ca urmare a unor evenimente traumatice sau induse de mediul de viață.

Ce este frica?

Frica, ca și alte emoții primare este înscrisă în patrimoniul nostru genetic. Frica este un semnal de alarmă internă, care ne indică faptul că există un pericol sau o amenințare pentru lumea exterioară. Frica oferă motivația necesară pentru a mobiliza energiile.

Sub efectul fricii crește ritmul cardiac, presiunea arterială accelerează, ochii sunt larg deschiși sau închiși, pupilele dilatate, urechile ciulite pentru a prinde orice zgomot suspect. Apoi, transpirație, pulsații accelerate. În această stare de alertă, organele interne, cum ar fi intestinele și rinichii, lucrează într-un ritm amețitor, atât de mult încât uneori poate produce diaree și tulburări digestive. Sub starea de frică, crește atenția și viteza de reacție.

Cele mai frecvente manifestări ale temerilor la copii

Forma primară a fricii la copii este pierderea contactului fizic cu mama. La 8/9 luni, unii copii se tem de străini. Frica de separare apare la 12-18 luni, și atinge vârful în jurul celui de-al doilea / al treilea an de viață. La 3-5 ani apare frica de furtună, întuneric, monștri, vrăjitoare; teama de pericolele fizice, să nu se rănească, să nu se îmbolnăvească. În etapa preșcolară, cea mai mare frică este cea a separării de părinte și a abandonului legat de începutul vieții școlare în comunitate. O altă teamă tipic pentru această vârstă este aceea față de personaje din basme și povestiri precum omul negru sau lupul rău.

În timpul copilăriei, adică între 6-12 ani, unele temeri din anii anteriori pot fi stăpânite pentru că acum copilul are mai multe abilități. Dar pentru că acum înțelege mai mult, el poate dezvolta alte frici, cum ar fi frica de hoți și de persoane străine, daune fizice, boli, sânge, injecții, deces și abandon. Frica de animale domestice poate scădea, dar poate apărea frica de insecte.

Adolescenții, în general, depășesc temerile anilor anteriori datorită unei viziuni diferite și mai complexe a lumii. Dar asta nu înseamnă că nu au temeri. Tipic pentru această perioadă sunt amețelile, diverse temeri legate de corp, pentru a avea unele anomalii fizice. Și diverse preocupări legate de sfera socială și sexuală ca: impresie proastă, critica, eșec, examene, să fie ignorate sau respinse. Sunt prezente temeri de durere, de moarte, de daune fizice, de deformare și urâțenie. Precum și de teama de a pierde controlul acțiunilor și de a vorbi în public.

Evoluția fricii în fobie este puternic marcată de răspunsurile părinților și ale profesorilor (de la școală, clubul sportiv etc.) și de posibilele evenimente externe traumatice.

 

 

My title page contents