Avantajele înotului pentru copii. Cât de bine face sănătății copilului?

Avantajele înotului pentru copii

Înotul este unul dintre cele mai complete și mai sănătoase sporturi care există. Înotul este un sport care favorizează oxigenarea și stimulează activitatea cardiacă. De aceea, este recomandat să fie practicat de la vârste cât mai mici.

 

5 beneficii ale înotului pentru copii

1. Pentru siguranța copiilor – un copil care știe să înoate are un risc mai mic de înec, în caz de cădere în apă. Acest lucru va permite părinților să fie puțin mai relaxați în ​​vacanță. Practic oriunde există o piscină, un râu sau o apă.

2. Pentru sănătatea și dezvoltarea lor fizică mai bună –  joaca în apă implică mișcarea întregului corp, punerea în funcțiune a mușchilor, coordonarea mișcărilor mâinilor-picioarelor-ochilor. Și menținerea echilibrului într-un mediu care nu-i este cunoscut. Înotul îi ajută, de asemenea pe copii, să se dezvolte și să se odihnească mai bine.

3. Pentru a îmbunătăți funcția respiratorie – săritul în apă, explorarea cu ochelari de protecție, înotul subacvatic în căutarea peștilor scoicilor sau jocurile de apă, toate aceste activități ajută la îmbunătățirea capacității pulmonare și dezvoltarea mușchilor respiratori.

4. Pentru a evita supraponderabilitatea – vara este foarte ușor sa nu poți urma rutina de luat masa. De asemenea, vara, copiii au o mare dorință de a mânca înghețată, pizza, gustări, băuturi și alte produse pline de calorii. De aceea, înotul este recomandat pentru copii, deoarece îi va ajuta să ardă toate caloriile suplimentare.

5. Pentru a face activități în aer liber – copiii stau luni de zile în spații închise, fără să ia contact cu aerul de afară prea mult. Un curs de înot este indicat în orice perioadă a anului, dar timpul și de multe ori vremea prea rece nu permit acest lucru. De aceea, părinții aleg să-și înscrie copiii la cursurile de înot în perioada caldă, în special vara. Iar dacă mergeți în vacanță, lăsați copilul să înoate cât mai mult. Vor avea parte să înoate înzecit față de timpul pe care-l au la dispoziție la bazin.

Forța, coordonarea și viteza. Motive pentru care copiii ar trebui să înoate

Înotul este unul dintre puținele sporturi care pot fi practicate la orice vârstă. Dar, în special, aceasta implică beneficii semnificative pentru nou-născuți. Experții sfătuiesc să fie început înotul între patru luni și trei ani, urmând ca între 6-8 ani să se axeze pe competiții și înot de performanță.

Dar de ce ar trebui un copil să înceapă să înoate?

Deoarece:

  • sporește coordonarea și percepția spațiului
  • crește puterea musculară și viteza de reacție
  • îmbunătățește capacitatea sistemului cardiorespirator
  • promovează dezvoltarea senzorială
  • menține greutatea normală
  • reduce stresul

Practicarea unui sport (conform Organizației Mondiale a Sănătății) nu ajută copiii numai din punct de vedere fizic. Crește stima de sine și sentimentul de independență, încurajează copiii să socializeze cu colegii lor, subliniază diferența dintre timpul de joacă și învățare, învață copilul cum să-și știe limitele, iar aceasta ajută la îmbunătățirea concentrării și perseverenței.

În ciuda acestor aspecte pozitive, trebuie amintit că înotul nu este potrivit pentru cei care suferă de scolioză. Acest sport face coloana vertebrală să fie mai mobilă și o expune la un risc mai mare de deformare. În general, în cazul în care copilul suferă de scolioză, nu ar trebui să practice niciun sport la un nivel competitiv. Este recomandat, în schimb, gimnastica corectivă. În plus, înotul nu este potrivit pentru copiii mici cu valgus sau cu picioare plate. Prin urmare, este recomandabil ca cel mic să fie supus unui examen medical pediatru înainte de a fi înscris la un curs de înot.

My title page contents