Copilul la 3 ani. Cine este el și ce face la această vârstă?

Cine este copilul la 3 ani?

Copilul la 3 ani este deja o mică personalitate. Se poate spune că are deja un trecut, chiar dacă mic, are propriile cunoștințe, ba chiar experiențe proprii. El este propriul lui centru de interes, cel mai important. De asemenea, casa și familia. De acum încolo va trece de această zonă și va cunoaște mai bine lumea exterioară. Va începe să-și facă prieteni, ba chiar mulți, în cazul în care va merge la grădiniță. Aceștia vor fi prieteni și parteneri de lucruri mai puțin bune, pe care copilul le va experimenta.

 

 

Copilul la 3 ani pune o mulțime de întrebări despre lumea care-l înconjoară. El va descoperi că mai sunt și alți copii asemenea lui. De asemenea, el va avea momente când nu va povesti unele lucruri de la grădiniță. Va avea nevoie și chiar dispune de o energie debordantă. Limbajul este în continuă dezvoltare și absolut delicios.

Copilul la 3 ani și nevoile sale

La această vârstă, copilul are nevoie de: dragoste, securitate afectivă, fermitate, ascultare, deschidere spre lume. Toate se vor întâmpla mai ușor sau mai greu, ba chiar cu unele probleme de comportament, uneori.

Copilul la 3 ani. Dezvoltare fizică

Din ce în ce mai departe de ceea ce era el ca bebeluș, copilul la 3 ani este într-o continuă dezvoltare. Copilul la 3 ani măsoară, în medie, între 90-96 cm și cântărește între 13 și 16 kg. Își menține echilibrul. Poate sta într-un picior, poate lovi o minge, poate merge cu spatele sau urmând traseul unei linii drepte. Este vârsta la care se ocupă cu decupatul și pictatul, deoarece mânuiește mult mai bine lucrurile.

Copilul la 3 ani. Caracterul și personalitatea

Deși nu-și mai arată spontan afecțiunea, copilul la 3 ani dorește să le facă pe plac părinților. El vrea să-i ajute, să se facă util. Râde mult, face glume și îi plac jocurile amuzante. Observă diferența între cele două sexe, dar nu alege doar un sex pentru a se juca. Se joacă la fel de bine și cu băieții, cât și cu fetițele. Dacă are un frate sau o soră, el va pune multe întrebări părinților despre acesta/aceasta. Poate fi și gelos. Uneori poate să nu fie înțeles de cei din jur, iar el își exprimă suferința.

La această vârstă se instalează frica de întuneric. Observă diferențele de culoare sau de vârstă. Se poate teme de oamenii care arată altfel decât cei cu care este obișnuit.

Copilul la 3 ani. Limbajul

La această vârstă, copilul vorbește bine. În general, vocabularul său este destul de bogat: de la 800 la 1000 de cuvinte. Începe să folosească pluralul verbelor și al substantivelor, dar mai are de exersat gramatica. Vorba aceea: unii sunt oameni în toată firea și nu vorbesc corect, darmite un pui de om de trei ani!. Iubește să urmărească imaginile din cărți. E vârsta la care caută cărți cu povești foarte ilustrate, benzi desenate, cărți despre animale sau litere. Știe să numere până la 5 sau până la 10.

Copilul la 3 ani. Jocuri și jucării

Este vârsta construcțiilor, puzzle-ului, roților (biciclete, trotinete, cărucioare, mașinuțe). Joaca în nisip este una dintre preferatele copilului de 3 ani.

Copilul la 3 ani. Somnul copilului

Timpul de somn necesar pentru un copil de 3 ani este de 10-13 ore, în tranșe, în decursul celor 24 de ore ale unei zile (includem și somnul de după-amiază). Sunt copii care nu dorm după-amiaza. Copilul care nu doarme după-amiaza nu trebuie forțat! Poate sta liniștit în pat, și să răsfoiască o carte. Se va relaxa, chiar dacă nu va dormi.

Debutul la grădiniță

Majoritatea copiilor de 3-4 ani merg la grădiniță. Frecventarea grădiniței este consecventă, dar nu obligatorie. Aici, copilul poate învăța foarte multe lucruri noi, unele foarte bune, însă, tot aici va învăța și lucruri mai puțin bune, deoarece copiii provin din diverse medii. Unii dintre ei vin la grădiniță dintr-un mediu cu carențe, cărora le este foarte greu să lege prietenii cu cineva.

Nu uitați, fiecare copil e unic și are propriul ritm de dezvoltare. Dacă diferențele nu sunt foarte mari, nu trebuie să vă îngrijorați, însă dacă ceva vă atrage atenția timp îndelungat, mai bine consultați medicul pediatru. Doar acesta vă poate răspunde întrebărilor care vă frământă.

My title page contents