la ce vârstă dai copilul la grădiniță

Pe măsură ce trec anii, iar cel mic crește, apare o întrebare: tu la ce vârstă dai copilul la grădiniță?Când este cel mai indicat pentru copilul tău să înceapă viața de preșcolar?

În general, părinții tind să își trimită copiii la grădiniță la vârsta de 3 ani. Totuși, aceasta este cel mai potrivit moment în care cei mici ar trebui să facă marele pas sau există și alte criterii?

Potrivit Patch.com, vârsta este doar un număr, iar tu ar trebui să iei în calcul alte aspecte atunci când decizi să trimiți copilul la grădiniță! Abilitățile celui mic sunt mult mai importante pentru începerea vieții sociale.

Și totuși, la ce vârstă dai copilul la grădiniță?

Potrivit Patch.com atunci când dai copilul la grădiniță trebuie să ții cont de următoarele abilități și cum sunt ele dezvoltate:

Entuziasmul arătat atunci când învață lucruri noi

În acest caz, trebuie să îți pui câteva întrebări: este cel mic gata să exploreze lumea, este pregătit ți curios, este gata să pună o mulțime de întrebări care să îi influențeze dezvboltarea?

Din punct de vedere cognitiv, copilul trebuie să poată manifesta curiozități, să fie pregătit să descopere și să învețe lucruri noi. Mai mult decât atât, mersul la grădiniță înseamnă responsabilitate, așa că el trebuie să fie pregătit și să respecte ceea ce i se cere.

Abilitățile de vorbire sunt extrem de importante

Întrebările pe care trebuie să ți le pui din acest punct de vedere, potrivit Patch.com sunt următoarele: este capabil cel mic să comunice tot ceea ce îl deranjează? Știe să ceara lucrurile de care are nevoie?

Atunci când merge la grădiniță, cel mic ar trebui să știe să se exprime, astfel în cât ceilalți să înțeleagă ceea ce spune. Folosirea cuvintelor pentru a-i cunoaște pe ceilalți este esențială atunci când micuțul merge la grădiniță, astfel el se va putea exprima și va putea fi înțeles de colegi și educatoare, va putea sa comunice și să își facă noi prieteni.

Abilitatea de a asculta are un rol decisiv când vrei să știi la ce vârstă dai copilul la grădiniță

Potrivit Patch.com, atunci când merge la grădiniță cel mic trebuie să știe să asculte și să respecte mici instrucțiuni. Înainte să te gândești să îl dai la grădiniță, vezi dacă este capabil săasculte o poveste, să stea liniștit timp de cel puțin o oră, fără să întrerupă.

Spune-i o poveste sau roagă-l pe cel mic să se uite împreună cu tine la ceva la televizor. Verifică pentru cât timp își poate menține atenția asupra unui singur lucru.

La ce vârstă dai copilul la grădiniță? Când este gata să interacționeze cu adulți și alți copii

Potrivit Patch.com, înainte de decizia grădiniței, pune-ți următoarea întrebare: este gata cel mic să interacționeze cu adulții și ceilalți copii?

Cei mici trebuie să arate interes față de alți copii. Nu trebuie să facă prea multe lucruri, însă este important să se joace cu ei, să interacționeze și să comunice.

Cunoștințele simple, precum literele si numerele sunt extrem de importante

Atunci când merge la grădiniță, cel mic ar trebui să știe să recunoască literele și numerele. La grădiniță, cei mici vor avea diverse jocuri, iar acesta se pot baza pe recunoaștere literelor sau a numerelor. Ca să nu se simtă inferior față de alți colegi, cel mic ar trebui să aibă câteva cunoștințe simple. Spre exemplu, este bine să știe să numere până la 10, să recunască literele simple și numerele până la 5.

După ce l-ai dat pe cel mic la grădiniță:

Discută constant cu educatorul / educatoarea – discuțiile deschise între voi vă vor ajuta pe toți trei să vă acomodați mai ușor cu schimbarea. Educatoarea sau educatorul vor petrece o bună parte din timp alături de copilul tău și vor putea observa ce se întâmplă cu el, ce își dorește, cum se comportă și cât de pregătit a fost pentru această etapă.

Mai mult decât atât, dacă cel mic nu era chiar pregătit să vină la grădiniță, educatoarea îți va putea oferi câteva sfaturi, pentru acasă, iar acestea te pot ajuta să îi stimulezi abilitățile copilului tău!

Vorbește cu pediatrul copilului tău!

Pediatrul copilului tău îi cunoaște suficient de bine calitățile psihice și fizice și mai ales gradul de maturitate. Tocmai de aceea el va fi o persoana capabilă să îți dea sfaturi în ceea ce privește vârsta sau momentul ideal pentru a începe viața de preșcolar.

Vizitați mai multe grădinițe și luați cea mai potrivită decizie

Nu îți da copilul la o grădiniță doar pentru că este aproape sau pentru că acolo sunt cei mai bun prieteni de familie. Cel mai bine este să mergeți împreună și să vizitați grădinițele din apropiere. Cu cât vedeți mai multe varianțe, cu atât cel mic se va putea hotărâ mai ușor și veți alege cea mai bună varianță.

Cînd vizitați o grădiniță fii atenta la câteva aspecte precum: cît de bine se înțeleg educatoarele cu cei mici, cât de frumos se poartă și cât sunt de răbdăatore, fii atentă la ceilalți copii și vezi cât de bine se înțelege cel mic cu ei.

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents