Diversificarea la bebeluși de 5 luni. Alimente premise și reguli de bază

diversificarea la bebelusi de 5 luni

Bebelușul tău a împlinit 5 luni? Încă nu ai început diversificarea alimentației și nu știi dacă este momentul potrivit? Specialiștii sunt de părere că alăptarea trebui efectuată minim până la vârsta de 6 luni, dar poți începe să introduci în dieta micuțului tău alimente solide și lichide de la această vârstă. Iată care sunt regulile de bază în ceea ce privește diversificarea la bebeluși de 5 luni.

Cei mai mulți dintre părinți nu știu exact care este momentul potrivit să introducă în dieta bebelușului alimente solide. Ce spun specialiștii? Majoritatea medicilor pediatri recomandă diversificarea alimentației începând cu vârsta de 5 -6 luni.

Consultă-te cu medicul pediatru înainte de a lua o astfel de decizie.

Cum știi că bebelușul tău este pregătit pentru diversificare?

Există  o serie de semne care îți indică faptul că micuțul tău este pregătit să accepte alte alimente în afara laptelui praf sau matern.

  • Creșterea cantității de salivă produsă
  • Abilitatea de înghiți alimente solide
  • Abilitatea de a se sprijini
  • Îți poate controla gâtul și capul

Fii atentă la aceste semne pentru a putea lua decizia potrivită!

În cazul în care bebelușul tău este sănătos și nu trebuie să urmeze o dietă specială, alimentele solide sunt permise începând cu vârsa de 5 luni. Pentru că este o experiență nouă este posibil ca micuțul tău să aibă nevoie de puțin timp pentru a se adapta la această schimbare.

Este important să folosești lingurițe moi de silicon (sau alte materiale sigure pentru bebeluș), dar și recipiente din sticlă.  Aceste lingurițe sunt perfecte pentru vârsta de 5 luni, când bebelușul începe să experimenteze cu noi arome și texturi.

Diversificarea la bebeluși de 5 luni. Alimente permise

1.      Cereale

Unul dintre primele alimente care poti fi introduse in dieta micuțului tău sunt cerealele, care îi vor oferi carbohidrați ușor de asimilat, protein și vitamine. Este recomandat să apelezi mai întâi la cerealele fără gluten.

Experții în nutriție recomandă introducerea în dieta bebelușului în intervalul 4-7 luni și nu mai devreme pentru a evita posibile alergii și intoleranțe alimentare.

În momentul în care bebelușul tău îmlinește cinci luni poți începe să îi dai cereale precum orezul sau ovăzul.  Nu uita să adaugi lapte formulă sau apă pentru o textură mai moale! Ușor-ușor poți să începi să introduci în dieta lui grâu integral, bulgur sau făină de porumb.

Reguli de bază

  • La început, evită să folosești cerealele cu arome, optează pentru cele fără gluten sau cele integrale
  • În momentul în care observi că bebelușului îi place cerealele, introdu treptat și alte variante în dieta lui
  • Poți încălzi amestecul de cereale și lapte formulă pentru o textură mai moale

2.      Fructe

Fructele sunt o sursă prețioasă de vitamine. Cum le poate consuma? Sucurile și piureurile de fructe sunt cea mai bună opțiune.  În prima zi se recomandă să îi dai bebelușului o linguriță de suc, ca apoi să mărești cantitatea la 20/30 de ml.

Reguli de bază

  • La  început, este indicat să îi dai piureuri de fructe
  • Sucul de fructe trebuie făcut în casă
  • Asigură-te că fructele sunt coapte
  • Cele mai bune fructe în diversificarea bebelușului de 5 luni: măr, pară, piersică, avocado, banană și nectarină datorita gustului și a texturii, dar și pentru că prezintă cel mai mic risc de alergii
  • Nu adăuga zahăr în pireurile de fructe
  • Atenție! Sucul de fructe nu înlocuiește laptele. Hrănirea cu lapte matern/praf se face în continuare, ori de care ori este nevoie.

3.      Legume

De la vârsta de 5 luni poți adăuga legumele în dieta bebelușului tău. Cele mai bune alegeri sunt morcovul, cartoful, rădăcinile de pătrunjel sau păstârnac și dovleac.

Supele și piureurile sunt modul ideal de a-l familiariza pe micuțul tău cu legumele. Acestea pot fi consumate și alături de cereale precum orezul.

Reguli de bază:

  • Spală cu atenție legumele pentru a începărta orice urmă de reziduurile și de microbi
  • Asigură-te că legumele sunt pasate foarte bine pentru a nu îi fi greu bebelușului să le mestece și să le înghită
  • Nu adăuga sare în pireuri deoarece un consum ridicat de sare în copilărie pot duce la probleme cu tensiunea arterială mai târziu
  • Nu adăuga condimente la pireuri, acestea pot fi oferite bebelușului în jurul vârstei de 5 luni
  • Folosește ulei de măsline dearece acizii grași esențiale sunt foarte benefici pentru sănătatea copilului tău
  • Treptat, consistența piureului poate fi schimbată prin adăugare unor alte legume precum fasolea verde
  • Evită legumele fibroase
  • Nu este recomnadat consumul de legume cruzi înainte ca bebelușul să împlinească un an

Diversificarea la bebeluși de 5  luni. Alergii alimentare la alimente solide

Alergiile alimentare la bebeluși nu sunt foarte des întâlnite, dar pot apărea. Acestea poti fi ereditare sau fi declanșate de un aliment anume. De asemenea, este posibil să fi introdus în dieta bebelușului un anumit aliment mult prea devreme. Dacă observi că micuțul tău prezintă reacții alergice după ce a fost hrănit cu un anumite aliment, consultă imediat un medic pediatru.

Diversificarea la bebeluși de 5 luni. Meniu zilnic

Masa 1 – Lapte matern sau lapte praf cu/fara cereale

Gustare  – Piure de fructe

Masa 2 –  Piure de legume

Masa 3 – Lapte matern sau lapte praf

Acordă-i timp micuțului tău să se acomodeze cu noile alimente, urmează regulile de bază în diversificarea la bebeluși de 5 luni, urmărește-I  cu atenție reacțiile și nu îl forța să consume mâncăruri care nu îi plac.

My title page contents