Fiecare bucătar care se respectă învață că tipul de gătit este important pentru a face o mâncare mai apetisantă. Dar dacă nu alegi tehnica potrivită, gătitul poate duce, de asemenea, la efecte negative, cum ar fi formarea de substanțe nocive și distrugerea sau dispersarea nutrienților.

Gătitul prin aburi

Este gătitul ideal pentru legume, fructe, carne și pește, deoarece păstrează patrimoniul nutrițional la maximum și chiar și aromele suferă pierderi foarte mici în beneficiul gustului. Gătirea „pe plăcuță” ar trebui evitată. Carnea preparată prin această tehnică, de exemplu, nu atinge temperatura suficientă pentru a elimina niște microorganisme cum ar fi Toxoplasma .

Fierbere

Alimentele fierte pierd o parte din substanțele nutritive (mai ales vitaminele și sărurile minerale) care trec în bulionul de gătit. Carnea, peștele, legumele trebuie gătite în apă clocotită. Este mai bine să folosești o oală sub presiune, deoarece temperaturile mai rapide sunt atinse mai repede, reducând timpii de gătire și reducând dispersia nutrienților.

Pe grătar

Folosirea grătarului îți permite să gătești alimentele fără utilizarea grăsimii de gătit, în special carnea, care  își pierde aproape complet grăsimea.Trebuie să eviți, totuși, să o arzi sau să devină carbonizată, deoarece în acest mod se formează substanțe nocive pentru sănătate. Mai mult, din motive de igienă, este recomandabil să verifici dacă mâncarea este bine gătită în interior.

 

foto: de la pixabay.com

În cuptor

Este o preparare recomandată atât din punct de vedere nutrițional, datorită pierderii limitate a nutrienților și gustului. Cuptorul este o alegere excelentă pentru gătitul peștelui  și pentru rumenirea preparatelor care în mod obișnuit necesită prăjire, cum ar fi șnițele sau chiftele, fără utilizarea de grăsimi.

Prăjire

Este metoda de gătire cea mai îndrăgită de copiii care iubesc alimentele crocante, dar oferă și multe calorii. Mai mult, atunci când uleiul ajunge la „punctul de fum”, produce substanțe toxice. Pentru prăjit este de preferat uleiul de măsline extra virgin, alternând cu uleiul de arahide, dar nu cel de porumb, de floarea soarelui și nici cel de semințe de struguri. Mai bine să nu „arzi” uleiul de prăjit și să nu îl reutilizezi. Prăjirea nu trebuie permisă mai mult de o dată pe săptămână: o alternativă excelentă este coacerea în cuptor.

Cuptor cu microunde

Valoarea nutritivă a alimentelor gătite în cuptorul cu microunde este aceeași cu cea obținută prin coacere în cuptorul clasic sau la abur. Trebuie să verifici temperatura alimentelor înainte de a le consuma, deoarece recipientul poate fi rece în timp ce alimentele fierb; în plus, este necesar să verifici dacă mâncarea este gătită uniform. Mai bine să nu gătești ouă, castane și mere.

Tigaie antiaderentă

Este recomandată folosirea tigăii antiaderente, deoarece permite gătitul cu puține grăsimi. Renunță însă, fără ezitare, vasele care au zgârieturi sau ciupituri din care se pot desprinde substanțe periculoase pentru sănătate.

My title page contents