DE LA CE VÂRSTĂ ÎI DAI DULCIURI COPILULUI. SFATURILE CARE PREVIN DEZASTRELE

Că este aniversare sau onomastică, Paște, Crăciun sau 1 Iunie, că vrei să îți recompensezi copilul sau fără niciun motiv, îi oferi dulciuri. Crezi că este corect și sănătos? Află de la ce vârstă îi dai dulciuri copilului.

 

Toți părinții cad în acest păcat. Există pe undeva credința și sentimentul că dragostea se exprimă în dulciurile oferite celui mic. În realitate este o greșeală cât se poate de mare și un rău făcut cu toate bunele intenții care stau la bază. Sigur, nici cealaltă extremă nu este recomandată. Am cunoscut mame ale căror copii ajunseseră la vârsta de 4 ani și nu cunoșteau gustul dulce. Mie una îmi pare totuși cam prea mult, chiar dacă am le-am înțeles îngrijorarea. Cred că în toate este bine de căutat și menținut un echilibru. Poate că mai important este să știi de la ce vârstă îi dai dulciuri copilului. Cât de mult și cât de des.

De la ce vârstă îi dai dulciuri copilului

Fără îndoială, bebelușilor nu li se oferă bomboane, ciocolată și dulciuri în general. Vreau să cred că acest subiect nici măcar nu are nevoie de o dezbatere și de argumente care să convingă. Vreau să cred că toate mamele știu că, până la vârsta de un an, zahărul (și sarea!) sunt pe lista alimentelor interzise. Vreau să cred că toate sunt conștiente de pericolele reale pe care le are consumul acestora la vârste atât de mici.
Ultimele recomandări furnizate de American Heart Association (AHA) spun că bebelușii și copiii mici nu ar trebui să primească dulciuri în primii doi ani de viață. Un copil are nevoie de o alimentație sănătoasă și de substanțe nutritive, nu de calorii goale. Cum nu are nevoie nici de obiceiuri proaste pe care să și le însușească de pe acum. Obiceiuri care îl vor afecta pe tot parcursul vieții.

Risc de obezitate și obiceiuri nesănătoase

Există mai multe motive pentru care zahărul trebuie evitat în primii doi ani de viață. Așa cum am afirmat și anterior, dulciurile conțin cantități reduse de substanțe nutritive. Prăjiturile, bomboanele și cerealele dulci și băuturile dulci sunt pline de zahăr, dar nu și de nutrienți. Oferindu-i copilului dulciuri vei sacrifica nutrienți importanți precum calciul și vitamina D pe care i-ar putea lua din fructe și legume, incluse în dietă.

Dulciurile sunt și o uriașă sursă de calorii, consumul lor fiind asociat cu creșterea în greutate. De multe ori, un copil grăsuț, rotofei, nu înseamnă un copil bine hrănit. Poate însemna un copil „îndopat” cu multe produse care conțin zahăr.

Zaharul, cauza cariilor

Copilul cunoaște deja, încă din perioada intrauterină, gustul dulce. Lichidul amniotic este dulce. Apoi, în viața extrauterină, face cunoștință cu laptele mamei. Care și el este dulce. Așadar el are deja o preferință pentru acest gust. Dacă tu îi vei oferi alimente dulci nu vei face decât să îi dezvolți și consolidezi această preferință. În detrimentul sănătății și dezvoltării lui ulterioare. Preferințele alimentare ale copiilor se formează în primii cinci ani de viață. Iar expunerea la alimente dulci poate încuraja această preferință. Apoi mai există riscul producerii cariilor atunci când dinții vin în contact cu prea mult zahăr. De ce? Pentru că zahărul ajută bacteriile să crească și acest lucru face ca dinții să se descompună.

My title page contents