Depresia postnatală la bărbați

Ai auzit de depresia postnatală la bărbați? Este de așteptat ca toată lumea să se concentreze asupra mamei în perioada postnatală. Dar să nu uităm nici de tați, care pot suferi în tăcere.

 

La ce sau cine te gândești când spui depresie postnatală? Probabil că ai în față imaginea unei proaspete mămici. Dar te-ai gândit vreodată cât de mult trăiește și cât de intens, problemele proaspetei mămici, partenerul acesteia? Se obișnuiește cu noile responsabilități, își intră în noul rol, dar la un moment dat e posibil să cadă în depresie. Noul statut i-a adus multă încărcătură fizică și psihică, totul s-a întâmplat foarte repede și l-a epuizat.

Da, depresia postnatală poate afecta și tații, deoarece aceștia experimentează o imensă schimbare în viața lor, odată cu venirea unui copil în familie. Fie că este vorba de privarea de somn, de grija banilor, sau de schimbarea dinamică a relațiilor cu partenera sau cu restul familiei, tații au multe de dus în cârcă.

Iată ce trebuie să știi despre depresia postnatală la bărbați:

1. Riscul depresiei se dublează în primul an după ce un bărbat a devenit tată

Numărul bărbaților care se confruntă cu o depresie în primul an după ce au devenit tați este dublu față de cel al populației generale. Tații, pentru prima dată, sunt deosebit de vulnerabili. Unul din zece viitori tați va deveni, de asemenea, deprimat în timpul sarcinii partenerei lui .

2. Depresia postnatală la bărbați este adesea nediagnosticată

Durata depresiei postnatale la bărbați este de trei până la șase luni după naștere. Ca și în cazul depresiei postnatale la mame, aceasta este adesea nedeclarată.

3. Schimbările hormonale pot fi de vină

La fel ca și în cazul mamei, modificările hormonale ar putea declanșa depresia postnatală la bărbați. Hormonii, inclusiv testosteronul, estrogenul, cortizolul, vasopresina și prolactina, se pot schimba la bărbați imediat după nașterea copiilor lor .

4. Depresia postnatală a taților este mai probabilă dacă există și depresie maternă postnatală

Este adevărat – dacă unul dintre voi suferă, este probabil ca și celălalt s-o facă. Dintre tații cu partenere aflate în depresie, între 24% și 50% trec și ei, de asemenea, prin depresie .

5. O mulțime de factori pot declanșa depresia postnatală a tatălui

Tații care au sub 25 de ani, au mai multe șanse să treacă prin depresia postnatală decât tații mai în vârstă. Cu toate acestea, vârsta nu este singurul factor de risc pentru depresia postnatală la bărbați. Alți factori de risc major includ: antecedente de depresie și anxietate; o situație cu venituri mici; și a nu fi într-o relație bună cu mama copilului .

Alți factori care duc la declanșarea depresiei postnatale la bărbați includ cel mai probabil: probleme de somn sau plânsul copilului; consumul de droguri sau dependența; și sentimentul că nu sunt susținuți de partenerele lor.

6. Depresia postnatală la bărbați se poate manifesta în moduri diferite

O întreagă serie de simptome care trebuie luate în considerare includ:

  • frică, confuzie, neputință și incertitudine cu privire la viitor;
  • retragerea din viața de familie, locul de muncă și situațiile sociale;
  • indecizie;
  • frustrare, iritabilitate, cinism și furie;
  • conflict marital;
  • violența partenerului;
  • comportamente parentale negative;
  • alcoolul și consumul de droguri;
  • insomnie;
  • simptome fizice cum ar fi: indigestie, modificări ale apetitului și greutății, diaree, constipație, dureri de cap, dureri de dinți și greață.

7. Depresia postnatală la bărbați poate avea un impact asupra relației lor de cuplu

Depresia postnatală la tați ar putea pune în pericol relația lor cu mama copilului. De asemenea, poate afecta relația cu copilul lor. Tații deprimați tind să se joace și să comunice mai puțin cu copiii lor, dar și să vorbească mai negativ despre și cu ei. Este mai puțin probabil ca ei să le cânte și să le citească copiilor, și este mai probabil să îi disciplineze aspru.

8. Depresia postnatală la bărbați poate avea un impact asupra dezvoltării copilului

Dresarea taților este asociată cu probleme emoționale, sociale și comportamentale, precum și cu întârzierea dezvoltării copiilor lor. Asocierea este mai puternică atunci când un tată trăiește depresie prenatală și postnatală și când simptomele sale sunt deosebit de grave. Este, de asemenea, o asociere mai puternică atunci când mama trece și ea prin depresie.

9. Depresia postnatală la tați este tratată la fel ca depresia postnatală la mame

Tratamentul depresiei postnatale paterne se află în stadiile sale inițiale. Opțiunile pentru tratament sunt aceleași ca și pentru mame și constau în medicamente psihotrope și/sau terapii de vorbit.

 

 

My title page contents