Ești pregătit pentru independența copilului? Odată ce copiii cresc, încep să-și dorească să fie independenți. În primele 35 de luni de viață, copiii trec printr-o fază de învățare constantă. În această fază ei stochează informații și, încetul cu încetul, începe să se trezească în ei nevoia de a le pune în practică. Independența copiilor se naște în această perioadă.
Copiii între 2 și 3 ani imită persoanele din jurul lor. Orice lucru care le atrage interesul poate deveni un lucru de imitat. De aceea, este important să avem o atitudine exemplară față de cei mici. Trebuie să evităm repetarea unui comportament inadecvat. Noi, părinții, trebuie să-i îndrumăm pe copiii noștri, făcându-i să înțeleagă ce activități pot face singuri, fără ca aceștia să fie puși în pericol. Dacă vrea să bea o băutură prea caldă, de exemplu, trebuie să-i explici ce riscuri implică faptul că vrea să bea singur. Cu toate acestea, evitarea episoadelor de 100% de încăpățânare și capricii va fi imposibilă. Capriciile sunt frecvente atunci când nu li se permite copiilor să facă ceea ce doresc și sunt, de obicei, însoțite de plâns și crize. Discută cu copilul și explică-i motivele pentru care nu poate face o anumită activitate: evită situațiile stresante.
De ce este atât de bruscă independența copiilor?
Dezvoltarea psihomotorie a copiilor începe să fie mai evidentă între 2 și 3 ani. În acest stadiu, copilul își manifestă nevoia tot mai mare de a face lucrurile de unul singur. Aceștia sunt primii pași către independență. Bebelușii simt că au mai multe abilități pentru a face mai întâi lucrurile dificile, cum ar fi mersul pe jos și menținerea echilibrului. Treptat, încep să facă mișcări mai complexe: sărituri, alergări/mers înainte și înapoi, urcatul și coborâtul scărilor etc.
Apoi se remarcă o bună utilizare a mâinilor, capacitatea de a-și controla degetele și capacitatea de a se hrăni cu o lingura, ba chiar și cea de a se îmbrăca.
Independența copilului. Este copilul tău pregătit pentru o anumită independență?
Răspunsul este da, chiar dacă faptul că cel mic crește atât de repede vă poate face să vă simțiți inconfortabil. Sunt primii pași spre independență, de la partea psihomotorie, la cea cognitivă. La 3 ani, copiii își concentrează toate impulsurile în gândirea care se formează. Din acest motiv, ei învață cuvinte noi, pentru a se exprima mai bine și pentru a vă informa exact despre ceea ce au nevoie. Capătă tot mai multă încredere în ei.
Independența copilului. Cum să ai grijă de el, făcându-l să se simtă independent?
Copiii iubesc cu adevărat sentimentul de a fi liber și puternic. Copiii de această vârstă cunosc conceptele de bun, rău, mic, mare, înalt sau scurt. De asemenea, pot recunoaște cifrele și culorile. Ceea ce îi ajută să se familiarizeze cu mediile înconjurătoare fără dificultate, chiar dacă nu le frecventează frecvent. Așa începe independența copiilor.