Beneficiile hameiului. Proprietăți și utilizări ca remediu natural

Beneficiile hameiului

Când auzi hamei, cu siguranță te gândești mai întâi la bere. Dar știi că hameiul (Humulus lupulus) nu este utilizat numai pentru producerea berii? Tu știi care sunt beneficiile hameiului?

 

Hameiul este o plantă care produce flori adunate într-un fel de ciorchine. Preferă medii proaspete și soluri fertile. Este o plantă care crește spontan de-a lungul cursurilor de apă și la marginea pădurii, atât în ​​câmpie cât și în munți. Hameiul poate fi, de asemenea, cultivat.

Beneficiile hameiului. La ce se folosește hameiul?

Pentru bere

Cea mai obișnuită utilizare a hameiului este pentru producția de bere. Hameiul are rolul de a da băuturii gustul său amar tipic și aroma sa caracteristică. În procesul de fabricare a berii sunt folosite florile de sex feminin. Hameiul acționează și ca un conservant natural în bere, datorită proprietăților sale antibacteriene. De asemenea, ajută la limpezirea berii și la menținerea spumei.

În preparate

În tradiția alimentară a unor regiuni italiene sunt colectate vârfurile plantei de hamei sălbatice, care sunt folosite în bucătărie ca și cum ar fi sparanghel sălbatic. Acestea sunt fierte sau sotate într-o tigaie și apoi folosite pentru a pregăti risotto, omlete și supe.

Proprietăți sedative

În medicina naturistă, utilizarea hameiului se referă în principal la proprietățile sale sedative. În fizioterapie, hameiul este cunoscut ca o pastilă ce induce ușor somnul. Se folosește, în special, pulberea rășinoasă din hameiul cu flori femele, datorită conținutului său de lupulin.

Digestiv

Pe lângă faptul că este un calmant și un sedativ, hameiul este folosit ca un remediu natural, datorită proprietăților lui digestive. Stimulează producerea de sucuri gastrice și ca un remediu este considerat util pentru gastrită, mai ales când vine vorba de gastrită de origine nervoasă. În plus, hameiul este un remediu natural care stimulează pofta de mâncare.

Beneficiile hameiului. Tulburările menopauzei și premenopauzei

Fitoestrogenii prezenți în hamei pot fi utili pentru femei, în ameliorarea tulburărilor de menopauză și premenopauză. Produsele pe bază de hamei sunt disponibile în farmacii și în magazinele cu produse naturale. Este indicat să se consulte medicul înainte de a începe o cură cu produse pe bază de hamei.

Pentru insomnie, agitație, tulburări digestive

De exemplu, hameiul este folosit printre plantele medicinale potrivite pentru prepararea de ceaiuri relaxante, utile pentru cei care suferă de insomnii. Alte remedii pe bază de plante includ utilizarea tincturii de hamei. În special, ceaiul de hamei este recomandat în caz de insomnie, agitație și dizenterie nervoasă. Lupulinul și alte substanțe prezente în hamei acționează ca sedative ale sistemului nervos.

Ceaiul de hamei este util pentru tulburările digestive și în caz de lipsa poftei de mâncare, precum și pentru tulburările gastrice și hepatice. În pregătirea ceaiurilor din plante, hameiul este uneori combinat cu mușețel sau lămâie.

 

My title page contents