8 boli care provoacă senzație de frig

Descoperă 8 boli care provoacă senzație de frig! Unele persoane resimt frigul în orice moment al anului, indiferent de temperatură. Chiar și când afară este soare sau cald, aceste persoane simt întotdeauna frig la mâini, picioare sau pe tot corpul.

Frigul este o senzație normală pe care o experimentăm, de exemplu, atunci când temperatura exterioară scade. Însă nu mai poate fi considerat ceva normal atunci când poate apărea și ca o consecință a anumitor afecțiuni. De aceea, pornind de la acest motiv, este necesar să se verifice în ce condiții apare senzația de frig și dacă este însoțită de alte simptome.

Iată 8 boli care provoacă senzație de frig:

Potrivit cercetărilor publicate în Extreme Physiology&Medicine, femeile au o toleranță naturală mai scăzută la frig decât bărbații. Cu toate acestea, în prezent, cauzele sunt complet necunoscute. Aparent, acest lucru este urmarea unui metabolism de repaus mai lent.

Atenție! În ciuda acestui fapt, senzația de frig care apare brusc și pentru o lungă perioadă de timp, chiar și în zilele fierbinți de vară, poate ascunde o problemă de sănătate. Din acest motiv, dacă te confrunți cu acest disconfort, mai ales dacă este însoțit de alte simptome, trebuie să consulți un medic.

1. Anemia

Anemia este o afecțiune caracterizată printr-o deficiență a hemoglobinei în sânge. Este o proteină care este utilizată pentru a transporta oxigenul în tot corpul. Absența celulelor roșii din sânge provoacă anemie, care promovează apariția unei serii de simptome care includ senzația de frig, după cum spun experții de la Clinica Mayo.

Alte simptome pot include:

 • Oboseală
 • Paloare
 • Palpitații neregulate
 • Dificultăți de respirație în timpul activității fizice
 • Greață sau amețeală
 • Durere toracică

2. Circulație slabă

Unii oameni, chiar dacă au o temperatură normală a corpului, experimentează sau simt frig în anumite zone, de obicei la nivelul extremităților. Indiferent de anotimp, fie că este iarnă sau vară, aceste persoane au mâinile și picioarele reci.

Mai mult decât atât, uneori, extremitățile pot avea o decolorare albăstrui și chiar pot simți o amorțeală. Acest lucru ar putea indica o problemă cu circulația sângelui. Alte simptome pot include:

 • Furnicături
 • Durere la nivelul extremităților
 • Crampe musculare

Reține: dacă această situație este însoțită de decolorarea membrelor, edem sau durere, este important să consulți un medic cât mai curând posibil.

3. Boli renale

Deși sistemul renal nu este legat de reglarea temperaturii, conform unor studii, anumite condiții pot declanșa indirect senzația de frig. Astfel, boala renală poate fi unul dintre declanșatorii senzației constante de frig. Motivul? Rinichii nu funcționează corect pentru a filtra sângele, iar deșeurile periculoase tind să se acumuleze, provocând aceste simptome.

4. Sindromul Raynaud

Boala Raynaud este o tulburare de circulație a sângelui prin care, o persoană are întotdeauna mâinile și picioarele reci. Frigul poate apărea sporadic sau în episoade unice (care pot dura de la câteva minute până la ore). Atunci când îți simți corpul rece sau doar anumite părți, este recomandat să te miști și să masezi părțile afectate pentru a promova circulația și a genera căldură.

Pacienții cu boala Raynaud au adesea extremități albicioase. Pe lângă faptul că sunt foarte reci, ele pot prezenta, de asemenea, amorțeală și sensibilitate extremă.

5. Tulburări tiroidiene

Dacă suferi de frig și, de asemenea, oboseală, piele uscată, păr mai subțire și fragil, creștere în greutate, acest lucru poate fi cauza hipotiroidismului.

În general, persoanele cu probleme tiroidiene au o temperatură corporală mai scăzută și o sensibilitate mai mare la frig, după cum se indică într-o publicație a Centrului Național pentru Informații Biotehnologice.

Trebuie reținut faptul că hormonii tiroidieni au funcția de a regla temperatura corpului. Prin urmare, în cazul unui dezechilibru, poate apărea o senzație de frig.

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare faptul că tiroida reglează metabolismul și reacțiile organismului. Dacă tiroida nu produce eficient hormoni tiroidieni, metabolismul va fi mai lent.

6. Probleme ale vaselor de sânge

Atunci când fluxul de sânge către picioare și brațe este restricționat, apare o senzație de frig. Acest lucru poate fi urmarea unei tulburări a vaselor de sânge care au probleme de coagulare sau poate fi vorba de ateroscleroză.

Adesea, astfel de tulburări provoacă o colorare albă sau albastră a mâinilor și picioarelor, furnicături în brațe și picioare și piele rece.

7. Anorexie

Pentru a se simți bine, o persoană trebuie să aibă o temperatură corporală de 37 ° C și un indice de masă corporală adecvat. Dacă acesta din urmă scade drastic, ca în cazul unei persoane care suferă de anorexie, persoana poate simți o senzație de frig, precum și alte disconforturi, ca urmare a dezechilibrelor suferite de organism.

Când ai o dietă nesănătoasă și săracă în nutrienți, vei simți cum te ia frigul și te vei simți obosită. Abordarea problemei în timp util este esențială, deoarece lipsa tratamentului duce la complicații grave de sănătate.

8. Diabetul

Efectele sistemice ale diabetului zaharat slab controlat pot provoca o senzație anormală de frig.

Pacienții cu diabet zaharat tind să aibă mai multe probleme circulatorii, motiv pentru care se simt adesea înfrigurați. Dacă această boală nu este tratată în mod corect, poate provoca, de asemenea, o leziune a nervilor care provoacă frig, în special la nivelul picioarelor. Alte simptome ale acestei afecțiuni pot include:

 • Urinare frecventă
 • Sete excesivă sau foame
 • Înceţoşată
 • Vindecare lentă
 • Oboseală prelungită

Cum să ameliorezi senzația de frig în organism? Ia în calcul aceste sfaturi:

Atunci când senzația de frig apare împreună cu alte simptome, este ideal să soliciți asistență medicală pentru punerea unui diagnostic și tratament adecvate. Cu toate acestea, există câteva măsuri generale care pot ajuta la calmarea acestui simptom. Acestea includ:

 • Fă mișcare fizică
 • Hidratează-te
 • Evită alcoolul și fumatul
 • Menține o dietă echilibrată
 • Consumă bulion de legume sau de pui
 • Include mai multă ceapă, usturoi și ghimbir în dieta ta
 • Consumă nuci și alimente bogate în acizi grași, cum ar fi Omega-3

Dacă senzația de frig este rezultatul temperaturilor ambientale scăzute, se recomandă să urmez instrucțiunile obișnuite: îmbracă-te bine și bea sau mănâncă alimente fierbinți. Dacă nu aceasta este cauza, tratamentul medical trebuie urmat până când se observă o îmbunătățire.

My title page contents