Crăciunul este un moment minunat, dar agitat. Îngrijirea unui nou născut este un job full time și fără stresul suplimentar al sărbătorilor. Dar, oricum ar fi, primul Crăciun cu bebe nu se compară cu nimic.
Viața cu un bebeluș este o înlănțuire de activități: hrănit, schimbat, îmbăiat, plimbat, jucat. Iar printre ele episoade de plâns și somn pe furate. O mămică este atât de obosită încât nu prea mai are energie să sărbătorească. Dar pentru primul Crăciun cu bebe tot va trebui să își adune forțele. Puține câte mai are. Și să își calibreze puterile după noua realitate pe care o trăiește. Are nevoie și de înțelegerea familiei, care va trebui să aibă așteptări mai… modeste. Gata cu petrecerile de-o zi și-o noapte, gata cu muzica dată la maxim, cu gălăgia și cu mesele dichisite pe care tronau fel și fel de preparate. Cam gata și cu darurile pentru toată lumea, pentru că bebelușul și nevoile lui sunt acum prioritatea. Nu te teme de judecata oamenilor! Dacă au avut și ei copii mici, vor înțelege și fără să le explici toate aceste lucruri. Dacă nu, vor trebui să le accepte, oricum.
Un Crăciun mai puțin ”perfect”
Acordă-ți permisiunea de a organiza un Crăciun ceva mai auster. Da, în perioada asta mass media ne bombardează cu imagini de basm. Case decorate absolut minunat, mese încărcate cu preparate demne de un master chef, cadouri atent ambalate. Hai să-ți spun ceva: până la urmă sărbătoarea în sine nu stă în toate aceste amănunte. Stă în dragostea, căldura și armonia din familia voastră, din căminul vostru. Stă în bucuria de a fi, de-acum înainte, trei. Dacă ții neapărat să marchezi cumva sărbătoarea, alege numai unul dintre lucrurile care dau aerul festiv, și concentrează-te doar asupra lui. Ori decorezi casa, ori gătești specialități. Ori le cumperi gata preparate… Înțelege că nu mai ai timp să le faci tu pe toate, ca înainte. Și că nu ești Femeia fantastică. Fii rezonabilă și consolează-te cu gândul că puiul va crește și vor mai fi și alte Crăciunuri în care îți vei putea etala toate talentele. Dă-le preaviz musafirilor și spune-le că timpul și energia îți sunt limitate.
Fără călătorii la drum lung
Sunteți invitați să petreceți Crăciunul la rude sau prieteni care locuiesc în afara orașului? Aș zice să te gândești bine înainte de a accepta. Sigur, ai avantajul că nu vei mai fi nevoită să organizezi, decorezi și gătești, pentru că ești musafir, nu gazdă. Dar un drum lung cu un copil mic, mai ales iarna, poate fi o provocare mult prea mare. Și pentru voi, și pentru bebeluș. Acasă la voi sau pe-aproape de casă este cel mai corect.
Fii o gazdă mai nonconformistă
Ca și gazdă, mai sunt câteva lucruri mărunte care trebuie puse la punct, spre binele tău. Și în avantajul bebelușului. Se știe că, după o petrecere, rămân munți de vase pe care cineva trebuie să le spele. Dacă știi că nu îți poți pune baza în partener, alege compromisul: veselă de unică folosință. Există în comerț modele foarte frumoase, chiar mai frumoase și mai vesele decât clasicele farfurii albe. Și pahare de unică folosință care par de sticlă. În altă ordine de idei, dacă trebuie să alăptezi bebelușul sau te simți epuizată și vrei să dormi odată cu el, profitând de somnul lui, cere-ți scuze de la musafiri și du-te. Asta nu se comentează!
Primul Crăciun cu bebe
Acest moment pe care îl petreceți în premieră în trei, neapărat trebuie imortalizat. Faceți fotografii și filmați înainte ca micuțul să obosească și să-și înceapă concertul de plâns. Primul Crăciun cu bebe este o amintire prea importantă pentru a fi neglijată. Din toate fotografiile puteți face un album dedicat exact acestui eveniment. Sărbători fericite să aveți!