Și în viața intrauterină, și în cea extrauterină, copilul simte starea mamei și îl afectează. Și asta pentru că între ei doi există o legătură puternică, neegalată de nimic altceva.
Statisticile arată că aproximativ 6% dintre femei experimentează la un moment dat în viață depresia. Iar în cazul femeilor însărcinate și a proaspetelor mămici procentul crește la 10%. Mai puțin știut este faptul că și până la 10% dintre tați se pot confrunta cu depresia, după nașterea copilului. Cu riscul de a-i dezamăgi pe bărbați, adevărul este că stările lor trec ”neobservate” de cel mic, deoarece copilul simte starea mamei. Doar a mamei.
Pe scurt despre depresia post-partum
Încă din timpul sarcinii, modificările hormonale pot afecta substanțele chimice din creier și pot cauza depresie și anxietate. De cele mai multe ori femeile gravide nici nu își dau seama că sunt deprimate, punându-și stările pe seama simptomelor sarcinii.
Depresia apare lent, manifestările ei fiind ușoare, moderate sau severe. În timpul sarcinii ea poate conduce la avort, naștere prematură, greutate mică a copilului la naștere. Dacă a apărut în sarcină și nu a fost tratată, depresia se manifestă și post-partum, afectând mama și capacitatea ei de a-și îngriji copilul.
Cele mai comune simptome ale depresiei includ:
- modificări ale apetitului (consum exagerat sau dezinteres față de alimente);
- modificări ale somnului (prea mult sau prea puțin);
- lipsă de energie și de interes pentru lucruri care înainte îi făceau plăcere;
- stări de tristețe;
- sentimentul lipsei de valoare și de speranță;
- lipsa preocupării pentru îngrijirea copilului.
Copilul simte starea mamei
Da, copiii suferă atunci când mamele sunt în depresie post-partum. Este cea mai bună dovadă a faptului că ei simt starea mamei. Mai periculos este că pot fi afectați, și încă grav. Experții susțin că acei copiii ale căror mame au suferit de depresie post-partum au mai multe riscuri de a avea probleme de sănătate mintală și de a dezvolta boli cum ar fi ADHD și autism.
Cercetătorii britanici (nu râdeți!) au efectuat un studiu la care au folosit date adunate pe parcursul a 18 ani, vizând grupuri de mame și copii extrem de vulnerabile, în care mamele au suferit de depresie post-partum de la moderată până la severă. Cercetarea a constatat că și după 11 ani mamele încă se mai luptau cu depresia. Copiii acestora prezentau un risc de patru ori mai mare de a avea probleme de comportament și de șapte ori mai mare de a suferi la rândul lor de depresie, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.
Ca o concluzie
Alte studii, ulterioare celui citat, au demonstrat că reducerea până la remisie a simptomelor depresiei mamei reduce și efectele adverse asupra copiilor. Altfel spus, dacă mama se vindecă, se vindecă și copilul. Adică, chiar și în condițiile prezenței unor factori de risc ereditari, tratarea depresiei mamei poate reduce riscul apariției problemelor emoționale sau comportamentale la copil.