Tu știi să recunoști travaliul fals? Cum se face distincția între contracțiile adevărate și cele false? Există câteva criterii de referință, dar și ascultarea corpului poate ajuta. Aceasta este o dilemă comună mai ales pentru mamele care sunt la prima naștere. Se apropie momentul nașterii și începi să simți ușoare contracții ale abdomenului. Te întrebi: sunt false sau adevărate? Va fi aceasta ziua mult așteptată când se va naște copilul? Cum să recunoști un travaliu fals ?
Pentru a primi răspunsul la această întrebare este necesar să acorzi atenție unor semnale importante. Pierderea dopului gelatinos, de exemplu, apare atunci când mucusul iese în afara colului uterin, eliminând totodată o substanță gelatinoasă și roz. Totuși, acest lucru poate avea loc și cu câteva zile înainte de naștere. Este un semn că te apropii de naștere, dar nu înseamnă neapărat că vei intra foarte curând și în travaliu.
Travaliul fals. Primul simptom
Primul simptom constă în frecvența contracțiilor. Cele false apar la intervale neregulate, de exemplu: 2, 6, 10 minute. De asemenea, ele se pot opri brusc și nu există progresia durerii în timp. Contracțiile sunt determinate de pregătirea uterului pentru travaliul real (când vei simți o întărire a abdomenului, iar durerea va fi concentrată în partea inferioară a acestuia). Este o fază care nu trebuie subestimată. Este recomandabil să încerci să schimbi poziția pentru a atenua disconfortul, indiferent dacă stai în pat sau desfășori o activitate. Travaliul real este când au loc contracții regulate. La început la fiecare 15/30 minute, care devin din ce în ce mai dureroase și nu se opresc.
Trebuie să înveți să-ți asculți corpul și să decodezi cu seninătate mesajele pe care ți le trimite. Contracțiile reale durează mai mult de 30 de secunde la început și devin progresiv mai lungi, până la 60 de secunde. În timp ce contracțiile travaliului fals variază în funcție de lungime și intensitate.
Travaliul fals. Alte semnale
În travaliu, de asemenea, pauzele devin mai scurte, iar contracțiile care le preced sunt caracterizate de o durere care pornește din partea de sus a abdomenului. Aceasta iradiază în toată zona, uneori chiar în zona inghinală și include, de asemenea, partea inferioară a spatelui. În acest caz, ar putea să apară pierderi de sânge, care nu ar trebui să apară în timpul unui travaliu fals, precum și ruptura membranelor.
Semnalul de alarmă pentru multe mame noi este tocmai ruperea membranelor. Semne ca diaree, greață și vărsături pot, de asemenea, să arate faptul că organismul se pregătește pentru naștere. Dar nu trebuie să uiți că pot exista și alte cauze, cum ar fi o alimentație grea. Odată cu ruperea membranei amniotice este necesar să contactezi imediat ginecologul care ți-a urmărit sarcina. În acest caz, de fapt, riscul de infecții crește, dacă nașterea nu are loc într-un timp scurt și dacă nou-născutul nu mai este protejat.
Travaliul fals. Ce să faci dacă simți contracțiile?
- Dacă sarcina nu are încă 37 de săptămâni, nu mai pierde timpul încercând să găsești singură un răspuns la ceea ce se întâmplă. Imediat ce observi semne ale travaliului, e indicat să-ți suni medicul ginecolog. Pentru a fi sigură că nu te confrunți cu ceea ce se numește naștere prematură.
- Dacă sarcina e trecută de 37 de săptămâni, atunci poți să aștepți să vezi cum evoluează contracțiile (fie Braxton Hicks, fie contracții normale). Asta în cazul în care medicul nu ți-a recomandat altceva.
În concluzie, există o modalitate de a recunoaște cu certitudine contracțiile corecte? Ascultarea corpului și luarea în considerare a unor repere fundamentale corecte ar putea fi răspunsul corect. În caz de îndoială, totuși, este preferabil să mergi direct la spital, unde, datorită monitorizării și verificării rapide, va fi posibil să se stabilească dacă bebelușul va mai aștepta sau e pregătit să te cunoască.