Cunoști care sunt acele alimente bune pentru creier? Produsele alimentare influențează activitatea creierului nostru? Cu siguranță. Știm deja că ceea ce mâncăm are o influență mare asupra stării de bine a corpului și aspectului nostru, dar oamenii de știință evaluează și efectele alimentelor asupra creierului.

 

Când suntem stresați – fie că este vorba de stres fizic sau mental – corpurile noastre eliberează citokine inflamatorii. Aceste substanțe chimice determină sistemul imunitar să combată stresul prin inflamație, tratând stresul ca o infecție. Iar inflamația cronică este legată de boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, anxietatea și hipertensiunea.

În plus, alimentele bogate în antioxidanți, grăsimi, vitamine și minerale oferă energie și ne ajută să ne protejăm de bolile creierului. Așadar, consumând alimente hrănitoare și sănătoase, facem bine nu numai corpului nostru, ci și minții noastre.

Alimente bune pentru creier. Cele mai bune 15 alimente pentru creier

1. Avocado

Avocado are o un conținut ridicat de grăsimi pline de grăsimi monoinsaturate sau „bune”, care mențin stabil nivelul glicemiei și pielea strălucitoare. Conține atât vitamina K cât și acid folic și ajută la prevenirea cheagurilor de sânge în creier. Mai mult, avocado ajută funcțiile cognitive, în special memoria și concentrarea. De asemenea, este bogat în vitamina B și vitamina C, de care organismul tău are nevoie în fiecare zi. Mai mult, avocado are cel mai mare conținut de proteine ​​și cel mai scăzut conținut de zahăr dintre toate fructele.

2. Sfeclă roșie

Nu toată lumea iubește sfecla, dar rădăcina acestei legume este printre cele mai hrănitoare. Sfecla roșie reduce inflamația, este bogată în antioxidanți și ajută la eliminarea toxinelor din sânge. Mai mult, nitrații naturali din sfeclă îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, crescând performanța mentală.

3. Alimente bune pentru creier. Afine

Afinele sunt unul dintre alimentele bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina C, vitamina K și fibre. Datorită nivelului ridicat de acid galic, acestea sunt deosebit de utile în protejarea creierului nostru de degenerare și stres.

4. Bulion de oase

Supa de oase este un aliment excelent atât pentru intestin, cât și pentru creier. Are o serie de beneficii pentru sănătate: întărește imunitatea, îmbunătățește sănătatea articulară și ajută în vindecarea alergiilor alimentare. Nivelurile sale ridicate de colagen ajută la reducerea inflamației intestinale, iar aminoacizii precum prolina și glicina mențin funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar, îmbunătățind și memoria.

5. Alimente bune pentru creier. Broccoli

Datorită nivelului ridicat de vitamina K și colină, broccoli ajută la păstrarea memoriei în stare bună și este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. Mai mult, broccoli este bogat în vitamina C, iar fibrele conținute de broccoli ne ajută să ne simțim sătui.

6. Țelină

Nivelurile ridicate de antioxidanți și polizaharide acționează ca un antiinflamator natural și pot ajuta la ameliorarea simptomelor legate de procesele inflamatorii, cum ar fi durerea articulară și sindromul de colon iritabil. Adesea, numai tulpinile sunt consumate, ignorând semințele și frunzele. Dar nu trebuie uitate nici acestea, deoarece sunt utile pentru sănătate.

7. Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos este unul dintre alimentele cele mai versatile, cu multe beneficii pentru sănătate. Ajută creierul, acționând și ca antiinflamator natural. Poate ajuta în cazul pierderilor de memorie legate de vârstă și poate distruge bacteriile dăunătoare din intestin.

8. Alimente bune pentru creier. Ciocolată neagră

Ciocolata neagră este plină de flavonoli, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului de sânge către creier și inimă. Dar ciocolata neagră bună cu adevărat este cea cu cel puțin 70% cacao.

9. Gălbenuș de ou

Gălbenușul de ou conține cantități mari de colină, ceea ce favorizează dezvoltarea creierului fătului. Cât privește colesterolul, cele mai recente studii arată cum consumul de ouă nu afectează nivelul colesterolului la adulții sănătoși, ba dimpotrivă, ar putea ajuta la reglarea acestuia.

10. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extra virgin este cu adevărat miraculos pentru sănătatea creierului. Datorită antioxidanților puternici, cum ar fi polifenolii, poate îmbunătăți abilitățile de învățare și memorare. Cu toate acestea, nu trebuie folosit pentru gătit. Pentru a beneficia de tot ceea ce e mai bun din el, trebuie consumat rece sau la temperatura camerei, drept condiment.

11. Legume cu frunze verzi

Potrivit unor cercetări recente, legumele cu frunze verzi combat demența senilă. Mai mult, sunt bogate în vitaminele A și K, care ajută la combaterea inflamației și la menținerea oaselor sănătoase.

12. Alimente bune pentru creier. Rozmarin

Rozmarinul are efecte benefice mari. Acidul carnosic, unul dintre componentele sale principale, protejează creierul de neurodegenerare. Mai exact, apără creierul de radicalii liberi chimici, legați și de boala Alzheimer și de accidente vasculare cerebrale. Mai mult, ajută la protejarea ochilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanți și datorită activității sale antiinflamatoare naturale.

13. Somon

Somon este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. Bogat în acizi grași omega-3, ajută la menținerea creierului funcțional și îmbunătățește memoria. Poate ajuta la prevenirea ADHD la copii, prin îmbunătățirea concentrării lor. Și acești acizi grași pot ajuta, de asemenea, la prevenirea și combaterea cancerului.

14. Turmeric

Turmericul este o rărăcină folosită încă din antichitate pentru proprietățile sale de vindecare. Datorită curcuminei, condimentul este de fapt unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale existente. Mai mult, este bogat și în antioxidanți și ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, îmbunătățind aprovizionarea cu oxigen a creierului și menținându-l activ și capabil să proceseze informații.

15. Nuci

Consumul unei nuci pe zi este un panaceu pentru îmbunătățirea sănătății cognitive. Și nivelurile ridicate de antioxidanți, vitamine și minerale îmbunătățesc, de asemenea, starea mentală. Vitamina E din nuci poate ajuta și la combaterea bolii Alzheimer.

My title page contents