Când te afli pe ultima sută de metri înaintea nașterii, contracțiile sunt ca un ceas deșteptător pentru corpul tău, anunțând că nu mai este chiar mult până la marele eveniment. Uneori, însă, contracțiile pot fi o alarmă falsă. Sunt contracțiile Braxton-Hicks.
Contracțiile Braxton-Hicks au fost denumite după medicul care le-a descris pentru prima dată. Se spune despre ele că sunt un antrenament pentru ceea ce urmează, că îți pregătesc corpul pentru sosirea pe lume a copilului. Este adevărat. Dar sunt o… păcăleală strașnică dacă îți imaginezi că a venit clipa cea mare. Ar trebui să știi diferența dintre ele și adevăratele contracții ale travaliului, ca să nu intri degeaba în panică.
Contracțiile Braxton-Hicks
Pe drept cuvânt sunt numite și contracții false, pentru că ele îți dau falsa senzație că ai contracții reale. Deși pot scurta și subția colul uterin exact așa cum fac contracțiile reale, contracțiile Braxton-Hicks nu vor conduce la naștere. Acestea apar de obicei în al treilea trimestru de sarcină. Le vei simți din când în când, de cele mai multe ori după-amiaza sau seara dar mai ales după ce ai avut o zi activă. De asemenea, mai pot apărea când ești deshidratată, când ai vezica plină sau după sex.
Nu vei observa niciun tipar real, dar contracțiile Braxton-Hicks pot apărea mai des cu cât te apropii de termen. Nu sunt atât de dureroase precum contracțiile reale ale nașterii ci doar o contractură a abdomenului. Cam ca o durere menstruală. Uneori, într-adevăr, poate că ceva mai puternică. Pe de altă parte, unele gravide nu experimentează deloc acest tip de contracții sau trec neobservate.
Diferențe între contracțiile Braxton Hicks și contracții de naștere
O femeie aflată la prima sarcină le poate confunda ușor. Cum să știi care sunt contracții false și care sunt reale dacă nu ai mai trecut niciodată prin așa ceva? Dar le poți deosebi dacă știi care sunt manifestările fiecăreia dintre ele.
Contracții Braxton- Hicks
- Uterul se contractă din timp în timp pentru 20- 40 de secunde sau chiar mai mult, ajungând ca uneori contracţia să dureze şi până la 3-4 minute
- Sunt contracții neregulate
- Sunt resimțite ca o întărire a abdomenului care mai degrabă creează disconfort decât durere
dispar atunci când îți schimbi poziția sau îți golești vezica
Contracțiile nașterii
- Se produc regulat, fiecare durează 30 până la 90 de secunde
- Au loc la intervale uniforme de timp; când acest lucru se întâmplă la 5-6 minute trebuie să pleci urgent spre spital
- Apar constant și sunt din ce în ce mai intense, în valuri
- Continuă să se producă chiar dacă îți schimbi poziția
- Sunt însoțite de eliminarea unui mucus roz (dopul gelatinos)
- Apar scurgeri de lichid, semn că s-a rupt sacul amniotic („s-a rupt apa”)
Ce faci ca să ameliorezi contracțiile Braxton-Hicks
Să schimbi poziția în care stai, să faci câțiva pași sau să te odihnești în pat, îți poate oferi alinare. De asemenea, poți bea un pahar cu apă, ceai sau lapte, pentru că deshidratarea poate fi cauza apariției lor. Și câteva exerciții de respirație sau o baie călduță pot fi de ajutor.