Creșterea unui copil este plină de surprize. Oricât de multe cărți și articole de parenting ai citit, nimic nu te poate pregăti complet pentru a deveni părinte. De aceea sunt importante câteva lucruri de știut înainte de a face un copil.
A face un copil nu este întotdeauna simplu și natural. Un număr (prea) mare de cupluri întâmpină probleme de fertilitate. Și cheltuiește sume colosal de mari pentru a-și împlini visul. Așa că inclusiv acestea sunt lucruri de știut înainte de a face un copil. Importante sunt în egală măsură starea de sănătate a mamei dar și a tatălui.
Lucruri de știut înainte de a face un copil
Dacă vă gândiți să aveți un copil și doriți să planificați sarcina, luați în considerare să vă acordați timp suplimentar. Și să încercați să nu deveniți stresați. Va fi suficient timp pentru asta după nașterea copilului… Iată câteva adevăruri pe care e bine să le știți despre cum va arăta viața de părinte.
Primele luni vor fi curată tortură
Alăptarea cu dificultățile ei, plânsul copilului, somnul lui neregulat nu vor face decât să vă călească. Dacă veți „supraviețui” primelor luni, atunci veți fi pregătiți pentru orice. Deveniți supereroi. Viața cu un nou-născut înseamnă mâncat pe fugă, dormit pe sponci, dușuri contracronometru. Bebelușii aceia roz și cuminți există numai în filme. Mămici, când simțiți că nu mai puteți, cereți ajutor! Nu vă lăsați pradă depresiei! Și chiar dacă pune gheara pe voi, sfatul este același: cereți ajutor! Vestea bună: perioada aceasta grea va trece până la urmă!
Îți vei pierde rutina somnului
Chiar și după ce bebelușul își reglează somnul cât de cât, tu s-ar putea să rămâi cu o problemă în privința lui. Spaimele nu te părăsesc cu una-cu două: „Respiră?”, ”I-auzi cum tușește!”, „Are febră!”. Apoi puiul crește și îi ies dinții, apoi începe să aibă coșmaruri care te fac să sari din par în miez de noapte. Sau doarme cu voi în pat și ești vigilentă ca nu cumva să îl lovești sau dezvelești în somn.
Copilul nu are nevoie de atâtea lucruri câte crezi tu
Înainte să naști te-ai asigurat să nu îi lipsească nimic: cărucior, scoică pentru mașină, scaun de masă, haine – multe haine -, ghetuțe-pantofiori-botoșei, veselă, inele dentare, jucării. Multe jucării. În realitate un bebeluș nu are nevoie decât să fie hrănit și să doarmă. Pentru toate celelalte lucruri mai este timp. Hainele îi vor rămâne repede mici, pentru că bebelușii cresc într-un ritm accelerat în primul an. Cât despre jucării… nu te lua la întrecere cu copilul. Se plictisește de ele într-un ritm mai rapid decât cel în care i le cumperi tu. Nu faci decât să cheltuiești o grămadă de bani și să îți transformi casa în depozit.
Viața voastră socială ia o pauză
Ieșiri cu prietenii la iarbă verde, cimena, concedii la mare sau la munte, petreceri care țin de seara până dimineața? Cam visați, dragilor… De plecat de acasă nu prea se mai pune problema. Deocamdată. Și nici de musafiri și petreceri la domiciliul vostru. Nu că n-ați rezista o noapte nedormiți. Dar de dimineață copilul „vă ia de odihniți”.
Un copil generează cheltuieli neașteptate
Nu ne referim la bebeluși, de această dată. Vorbim despre copii pe parcursul dezvoltării lor. Gândește-te la cheltuieli pentru o bonă, cursuri de dans, pictură, muzică, echipament sportiv, grădiniță, tabere, excursii, ore de engleză, participarea la petrecerile prietenilor lor. Și lista poate continua mult și bine. Ziceam doar așa, ca să știi…
Va fi dificil să mai lucrezi „de acasă”
Poate că ești una dintre norocoasele care au un job care îți permite să lucrezi de acasă. Îți permite jobul, nu și copilul… Fie că este bebeluș, fie că este mai mărișor. Cu atât mai dificil dacă e vorba despre un puști care a crescut și îți cere permanent atenție și timp petrecut cu el, la joacă.
Nu am avut în intenție să vă speriem. Doar să vă avertizăm asupra unor aspecte. Și să știți că, oricum, cu toate greutățile, viața de părinte este absolut minunată. Și nu se compară cu nimic din ceea ce ați trăit înainte de ea.