Beneficiile lecturii pentru copii. Cum îi ajută să crească și să se dezvolte frumos?

Beneficiile lecturii pentru copii sunt multe și deloc de neglijat. Citirea de la o vârstă fragedă este de mare folos pentru procesul de învățare al copilului. Obiceiul de a citi – indiferent dacă este realizat de către copil sau acela de a asculta părinții citind – are efecte pozitive și din punct de vedere emoțional și psihologic.

 

Beneficiile lecturii pentru copii. Iată 5 efecte benefice observate la copii

 

1. Îmbunătățește capacitatea copiilor de a gestiona evenimente stresante

Unele cărți pentru copii sunt concepute special pentru a ajuta copiii să gestioneze experiențe dificile sau traumatice (ex. mersul la dentist sau divorțul părinților). Îi ajută să se pregătească pentru situațiile cu care s-ar putea confrunta. Și să față eventualelor situații cu o seninătate mai mare.

2. Lectura crește capacitatea de a recunoaște și gestiona emoțiile

Unul dintre obiectivele principale ale dezvoltării copilului este dobândirea capacității de a înfrunta, gestiona și recunoaște emoțiile. Atât ale sale, cât și ale celorlalți. Specialiștii susțin că, de asemenea, copilul trebuie să învețe să înțeleagă cum să se comporte ca răspuns la o emoție. Narațiunea permite cunoașterea emoțiilor, datorită introspecției și a diferitelor puncte de vedere ale personajelor. Cărțile pot ajuta copiii (dar și adulții) să-și aprofundeze cunoștințele despre emoții: de la creșterea conștientizării și acceptării stărilor emoționale, la promovarea comportamentelor și strategiilor de management pozitiv.

Copiii se regăsesc în protagoniștii cărților, pot învăța modalități de gestionare a emoțiilor și, prin urmare, pot să dezvolte inteligență emoțională. Aceasta reprezintă conștientizarea emoțiilor lor pozitive și negative și capacitatea de a le gestiona.

3. Lectura poate ajuta la îmbunătățirea relațiilor

Când părinții le citesc copiii lor, legătura dintre ei este aprofundată. Citirea unui text le permite părinților și copiilor să împărtășească momente de seninătate, în care evită să se îngrijoreze de problemele cotidiene. Se crează o legătură emoțională a unuia cu celălalt. Citirea poate îmbunătăți, de asemenea, relația dintre frați, contribuind la crearea unei legături pozitive între ei.

4. Calmează și consolidează mintea – unul dintre beneficiile lecturii pentru copii

Citirea unei cărți sau ascultarea lecturii poate ajuta la promovarea dezvoltării psihice sănătoase la copil. Crește creativitatea și imaginația și facilitează o stare de relaxare care reîmprospătează mintea și face creierul mai eficient. Cărțile pentru copii pot stimula creativitatea copiilor, stârnindu-le dorința lor de a face, de a crea.

Din cititul cu voce tare, copiii învață un vocabular nou: atunci când le citești copiilor, contribui la îmbogățirea vocabularului lor cu termeni noi, al căror sens îl poți explica pe baza exemplului din text. Printre beneficiile cititului pentru copii există posibilitatea de a-i introduce în cuvinte care nu sunt utilizate în mod obișnuit. Cititul cu voce tare ajută la dezvoltarea intelectuală și expresivă Copiii care ulterior citesc singuri, cunosc regulile și construcțiile gramaticale, fără ca cineva să le fi explicat. Doar pentru că le-au învățat ascultând.

5. Cărțile ajută la îmbunătățirea stimei de sine a copilului

Când copiii dezvoltă abilități de lectură, încrederea în sine crește, deoarece își propun să experimenteze multe din ceea ce aud.  A învăța să citești, să citești cărți noi și să recitești cele deja cunoscute poate duce la o creștere semnificativă a stimei de sine. Psihologii sunt de părere că o parte a încrederii în sine vine din faptul că poate dezvolta o abilitate de a stăpâni independent. Cealaltă parte a stimei de sine este mediată de relația: atunci când adulții din viața copilului manifestă o atenție pozitivă, acceptare, reasigurare și încurajare în ceea ce privește dezvoltarea copilului, încrederea în sine se îmbunătățește în continuare.

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents