Greșeli de părinte. Cum faci să le îndrepți?

Greșeli de părinte. Cum faci să le îndrepți?

Greșeli de părinte faci și tu si eu. Cred că ai observat că nu ești perfectă, că uneori nu ești persoana ce ți-ai dorit să fii. Uneori dai cu bâta în baltă, efectiv. Vestea proastă este că și chiar dacă ți-ai promis că vei fi cel mai bun părinte, nu vei fi niciodată perfect. Bine-ai venit în lumea părinților!

 

Nu există nicio formulă magică care să ne țină pe drumul bun. Cu toate acestea, cu cât vom conștientiza mai repede acele acțiuni care ne duc în direcții greșite, cu atât va fi mai ușor să le corectăm. Iar vestea cea mai bună este că sinceritatea cu care ne corectăm acțiunile, va întări relațiile noastre cu cei din jur.

Conectarea e mereu cheia

De fiecare dată când te reconectezi cu copilul, îl înveți ce înseamnă încrederea. De fiecare dată când alegi să iubirea în locul furiei, îi vei arăta celui mic un model de control al nervilor. Tocmai de aceea nu trebuie să îți fie teamă să îi ceri scuze copilului.

Greșeala e firească

În acest mod îl înveți cea mai importantă lecție. Toți facem greșeli peste care putem trece și pe care le putem repara, reparându-ne în același timp și relațiile cu ceilalți. Pentru a nu ajunge însă să trebuiască să îți ceri scuze la fiecare pas, te vom ajuta cu câteva sfaturi care să nu te lase să scapi lucrurile de sub control.

Observă-ți stările

La fel ca un avion, ești echipată pentru a observa atunci când ieși de pe traseul stabilit. Propriile tale supărari sunt semnalele care trebuie să te determine să-ți schimbi cursul. Așa ca, atunci când virezi către un teritoriu periculos, pur și simplu oprește-te. Inspiră adânc de cel puțin 3 ori. Rezistă în a face orice înainte de a te calma. Utilizează mantre precum: „Nu este o urgență!”, „Se poartă ca un copil pentru că este un copil!”, „Dacă aș fi el/ea, de ce anume aș avea nevoie acum?”

 

Amintește-ți destinația urmărită

Dacă în acest moment ești obosită și frustrată, dar obiectivele urmărite sunt să fii conectată cu el și să-i servești drept model de control al emoțiilor, încearcă să vezi cu ochii minții cum îți dorești tu să fie relația ta cu copilul. Dacă vrei să fie una caldă, apropiată și îți imaginezi cum copilul îți cere mereu sfatul, atunci îndreaptă-ți pașii către acea destinație.

Conectează-te cu copilul tău

Cu siguranță că vrei să îl înveți o lecție. Dar nu va putea face asta dacă este în stare de luptă, fugă sau este blocat. Copilul are nevoie să se reconecteze cu tine pentru a se simți în siguranță. Odată ce lucrurile vor fi în ordine, copilul va fi gata să îți accepte sfaturile. Dacă ești prea supărată pentru a te reconecta dă-ți o pauză, vorbește cu cineva, fă orice pentru a te reîntoarce pe drumul cel bun. Tu ești adultul, așa că tu trebuie să rezolvi situația și să vindeci deconectările. Nu te îngrijora că ai ajuns pe un drum greșit. Pur și simplu, începe, de acolo de unde ești, să corectezi situația și totul se va rezolva cu bine.

 

My title page contents