10 moduri de conectare parinte – copil

10 moduri de conectare parinte - copil

Conectarea este esentiala in orice relatie frumoasa parinte – copil. Este cheia pentru sanatate emotionala, cooperare si fericire in familie. Insa vietile noastre agitate intrerup aceasta legatura, lucru care se manifesta in diferite situatii, cand copilul isi cere dreptul la atentie din partea parintelui. Azi, iti aratam 10 moduri de conectare intre un parinte si un copil.

 

De conectare trebuie sa ne ocupam activ si constient. Este important sa investim resurse, timp si disponibilitate. In acest sens, iti propunem 10 moduri in care poti crea conectare intre tine si copilul tau conform creativechild.com.

1. Renunta la tehnologie atunci cand te afli in compania copilului.

Tehnologia in variantele sale moderne este foarte utila, dar cronofaga. Este important ca atunci cand petreci timp cu el, sa nu te lasi furata de telefon, tableta, laptop. Fii prezenta!

2. Afla ce il face sa se simta iubit si ofera-i zilnic acel lucru.

Observa-ti copilul si vezi la ce reactioneaza. Poate sunt gesturi de afectiune sau poate cuvinte incurajatoare sau de confirmare. De exemplu, daca are nevoie sa confirmari, ai grija si cu modul in care il critici.

3. Manifesta interes pentru pasiunile lui.

Chiar daca nu te incanta foarte tare hobby-urile lui, fa un efort sa te implici si sa le intelegi. Ar putea chiar sa-ti placa.

4. Nu il judeca.

Fii un parinte deschis spre dialog. Asculta si nu te grabi sa emiti rapid judecati de valoare. Sunt momente cand nu are nevoie de sfaturi, ci doar sa fie auzit.

5. Disciplineaza-l pozitiv.

Atunci cand un copil greseste si este pedepsit sau palmuit, si conectarea are de suferit, iar acesta nu invata cum ar putea sa faca lucrurile corect. Pe de alta parte, atunci cand parintele il invata cum sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta si ii expune consecintele care intervin in mod logic cu o doza de empatie, pastreaza conectarea intacta, iar copilul dobandeste abilitati de auto-control.

6.Jucati-va impreuna!

Jocul are un rol foarte important in conectare. Alergati-va, deghizati-va, dansati. Copiii abia asteapta sa petreaca timp impreuna si sa rada cu parintii lor.

7. Creati-va propriul ritual de manifestare a iubirii.

Poate fi inainte de culcare cand va puteti imbratisa, gadila etc., sau ii poti pune biletele in punga cu pachetelul de pranz pentru a-l reasigura de iubirea ta si peste zi, cand nu sunteti impreuna.

8. Povesteste-i despre copilaria ta.

In acest mod, copiii ajung sa isi cunoasca mai bine parintii. Te va cunoaste nu doar ca parinte, ci ca o persoana care a parcurs aceleasi etape ca si el. Legatura dintre voi se va intari.

9. Creati-va un jurnal comun.

Scrieti-va pe rand in acest jurnal. Este o oportunitate prin intermediul careia copilul iti poate comunica lucruri, pe care nu ti le poate spune in fata, dar si un mod de a conserva amintiri din copilarie.

10. Reconectati-va intotdeauna dupa o ruptura.

Daca ai tipat, nu ezita sa iti ceri scuze. Nu lasa un teren propice pentru hranirea emotiilor negative.

 

 

My title page contents