Cere-i scuze copilului tau atunci cand ai gresit

Cere-i scuze copilului tau atunci cand ai gresit

Cere-i scuze copilului tau, atunci cand e nevoie. Pentru ca, nimeni nu este ferit de greseala. Desi au cele mai bune intentii, si parintii gresesc fata de copiii lor. In astfel de situatii este recomandata prezentarea scuzelor. Acest gest nu echivaleaza cu pierderea autoritatii, ci, din contra, este o oportunitate de a oferi un exemplu bun copilului.

 

Nu uita! Atunci cand iti ceri scuze nu este vorba despre a te simti rusinat sau vinovat. Este despre a face lucrurile mai bune intre tine si copilul tau. Ai nevoie de curaj sa admiti ca ai gresit, si sa ceri iertare. Acest lucru te face un parinte mai bun. Te ajuta sa cresti copilul intr-un mod sanatos din punct de vedere emotional. Pe el, il invata sa valorizeze relatiile cu ceilalti si sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale.

 

Cum ar trebui sa ii ceri scuze copilului? Afla din recomandarile de mai jos!

 

1. Cere-ti scuze cu naturalete si de fiecare data cand este nevoie.

Nu ezita sa iti ceri scuze chiar si pentru micile momente de intruziune, de exemplu daca il intrerupi in timp ce vorbeste sau face un anumit lucru. De fiecare data cand te surprinzi purtandu-te intr-un fel, in care nu ti-ai dori sa se poarte si copilul tau, este un semnal bun ca trebuie sa iti ceri scuze. Atentie! Nu iti cere scuze atunci cand impui limite, intr-o maniera corecta.

2. Daca copilul tau considera ca un lucru este important, desi tu nu esti de aceeasi parere, sustine-l.

Ceea ce pentru tine este un maruntis, pentru el are o cu totul alta greutate. „Ti-am promis ca o sa-ti cumpar un caiet cand o sa merg la magazin, dar am uitat. Imi pare rau! Stiu ca te bazai pe mine”.

3. Descrie ce s-a intamplat!

„Amandoi suntem suparati. Tu ai tipat. Apoi am inceput si eu sa vorbesc tare. Tu ai izbucnit in plans. Imi pare rau ca te-am speriat! Eram foarte suparata. A tipa nu este cel mai bun mod de a rezolva o situatie”. Asigura-te ca scuzele tale surprind efectul actiunilor tale asupra copilului.

4. Rezista tentatiei de a da vina pe copil.

Multi dintre noi incep sa isi ceara iertare, pentru ca apoi sa viram prin a ne scuza actiunile incriminand comportamentul copilului. „Am tipat, dar ai meritat-o!”.

5. Este in regula sa explici, dar nu gasi scuze pentru a-ti justifica comportamentul.

„Am avut o zi asa de grea, incat nu mai puteam sa vad inca ceva care nu merge bine. Asa ca, am tipat la tine. Dar asta nu este o scuza. Nimeni nu merita sa se tipe la el”.

6. Asuma-ti responsabilitatea.

„Imi pare rau ca nu am fost aici sa te ajut”.

7. Fa-ti un plan pentru a repara lucrurile.

O parte importanta, atunci cand iti ceri scuze, este sa intrebi, ce poti face pentru a repara lucrurile. Gandeste-te la o solutie si propune-i-o copilului.

8. Fa-ti un plan pentru data viitoare!

Copilul va avea multe de invatat, daca ii oferi oportunitatea sa iti propuna, ce ai putea face mai bine sau cum sa procedezi data viitoare. Discutati fara ca tu sa te porti defensiv. A incerca sa iti corectezi comportamentul este o dovada de respect fata de copil si o dovada ca scuzele sunt sincere.

9. Intreba-ti copilul cand este pregatit pentru impacare.

Poti formula simplu „Sper ca o sa ma ierti”. Il va ajuta pe copil sa se detaseze, sa renunte la resentiment si sa reconecteze din punct de vedere emotional. Nu il presa. Da-i timp ca se se poate pregati.

My title page contents