Avem certitudinea: depresia postnatală la bărbați este reală. Potrivit cercetărilor efectuate, unul din zece bărbați se confruntă cu depresia paternă postpartum. N-ai fi zis, nu-i așa? Uite că e chiar așa!

 

Cum primește un bărbat vestea că i s-a născut copilul? Cu bucurie. Cu atâta bucurie încât adesea petrece cu băieții și îi cinstește trei zile și trei nopți, ca în povești. Până vine acasă proaspăta mămică și bebelușul. Uite că, în unul din zece cazuri, euforia este înlocuită în numai câteva zile de frică și anxietate. Iar experiențele în rolul de părinte îi adâncesc pe zi ce trece această stare. Este vorba exact despre depresia postnatală la bărbați.

O îngrozitoare transformare

Și numai faptul că nou născutul plânge aproape încontinuu poate fi un factor declanșator al depresiei. Tatăl începe să aibă temeri obsesive că micuțul are o problemă medicală gravă care îl face să plângă (deși în majoritatea cazurilor nu este așa). Această îngrijorare îl face să devină irascibil și uneori chiar furios. Dacă mai și constată că bebelușul plânge când stă cu el, temerile capătă dimensiuni uriașe. Deja are convingerea că face ceva greșit, că nu este capabil să aibă grijă în mod corect de copil. Și nimeni nu îl poate convinge că lucrurile nu stau deloc așa. Mai mult, tatăl începe să creadă că bebelușul îl urăște, de vreme ce începe să plângă imediat ce intră pe ușă. În aceste condiții, bărbatul în depresie postnatală se simte izolat și respins. Pe măsură ce săptămânile trec, sentimentele față de propriul copil se… întunecă. Iar gândurile – uneori exprimate verbal – sunt de ură la adresa nou născutului.

Depresia postnatală la bărbați

Diferența între depresia postpartum la femei și cea la bărbați este că ele își interiorizează trăirile, pe când ei sunt predispuși să manifeste iritabilitate, furie și agresivitate. De asemenea, există riscul unui consum crescut de băuturi alcoolice, o exacerbare a dependenței de jocuri video sau de noroc. Și, nu în ultimul rând, este posibil să fie prezente și manifestări fizice precum durerile de cap și de stomac. Din păcate, bărbații nu caută ajutor atunci când se află într-o astfel de stare. Îi împiedică orgoliul, mândria și masculinitatea pe care au impresia că și le pierd dacă fac acest lucru. Cu toate acestea, în ascuns, plâng. Fără a fi văzuți de cineva, pentru că știu să se ascundă foarte bine.

Tot hormonii, și la ei…

În cazul femeilor se știe de multă vreme că depresia postpartum are la bază dezechilibre hormonale. Studii recente – din 2017 – relevă faptul că exact același lucru se întâmplă și la bărbați. După nașterea unui copil nivelul de testosteron scade și apar simptomele depresiei. Mai îngrijorător este faptul că, dacă mama este în depresie postpartum, tatăl are un risc de două ori mai mare de a dezvolta și el aceeași tulburare.

Simptomele depresiei postnatale la bărbați

Semnele comune de depresie postpartum și anxietate la bărbați sunt:

  • Furia crescută și aproape permanenta stare conflictuală;
  • Creșterea consumului de alcool sau de medicamente;
  • Frustrarea sau iritabilitatea;
  • Comportamentul violent;
  • Creșterea sau pierderea semnificativă în greutate;
  • Izolarea de familie și prieteni;
  • Impulsivitatea sau asumarea unor riscuri (de exemplu nechibzuința la volan sau infidelități);
  • Acuzarea unor probleme de ordin fizic;
  • Probleme de concentrare sau motivație;
  • Pierderea interesului pentru muncă, hobby și/sau sex;
  • Oboseala;
  • Tristețea sau plânsul fără niciun motiv;
  • Gândurile suicidare.
My title page contents