Alimente permise și nepermise în cadrul unei sarcini. Ei bine, da, o femeie însărcinată trebuie să se asigure că dieta ei este variată și furnizează suficienți nutrienți și energie pentru ca bebelușul să se dezvolte corespunzător.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânce „pentru doi”! O dietă corectă este o dietă în care există un echilibru între consumul de proteine, carbohidrați, grăsimi, fructe și legume. Cu unele mențiuni speciale.
Alimente permise și nepermise: proteine
Proteinele de origine animală provin de la pește, carne slabă de pui și ouă. Iar proteinele vegetale, al căror consum este încurajat, provin din ciuperci, quinoa (cunoscută sub numele de „proteină completă” pentru ca include toți aminoacizii esențiali), tofu și produse din soia, fasole, linte, nuci și semințe.
Carbohidrați
Alimentele bogate în carbohidrați includ cartofii, orezul, pastele și pâinea. Carbohidrații oferă un nivel ridicat de energie și sunt, prin urmare, o componentă importantă a dietei femeii însărcinate.
Grăsimi
Grăsimile nu ar trebui să reprezinte mai mult de 30% din dieta unei femei însărcinate. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au raportat în „Jurnalul de Fiziologie” că o dietă bogată în grăsimi poate programa genetic copilul să sufere de diabet. Sunt recomandate grăsimile sănătoase (monosaturate și Omega-3) din uleiul de măsline și de susan, avocado, nuci și semințe.
Alimente permise și nepermise: fructe și legume
Femeia însărcinată este bine să consume cele cinci porții zilnice de fructe și legume. Pot fi în stare proaspătă (de preferat), uscate, congelate sau sub formă de suc. Atenție! Sucul de fructe conține un nivel foarte ridicat de zahăr. Mai bine este să fie consumat fructul ca atare.
Aport de fibre și minerale din alimente
Riscul de constipație este ridicat în sarcină. Iar constipația este… preludiul apariției hemoroizilor. Pentru combaterea acesteia se recomandă consumul de alimente bogate în fibre: pâine integrală, orez sălbatic, paste integrale, fasole, linte.
În ceea ce privește aportul de calciu, acesta se găsește în cantități mari în laptele de vacă și derivatele lui (brânză și iaurt), dar și în laptele de soia, broccoli, varză și fasole. Nevoia de zinc poate fi asigurată din carnea de pui, curcan și pește, produse lactate, ceapă, ghimbir, orez, ouă, cereale, linte și nuci. Pentru un aport de fier este încurajat consumul de fasole, mazăre, fructe uscate, gălbenuș de ou, cereale integrale, soia, broccoli, spanac, frunze de păpădie, sparanghel, orez brun, ovăz, mei și grâu.
Ce alimente ar trebui evitate?
- Unele tipuri de pește (din cauza conținutului mare de mercur): rechin, pește-spadă, marlin, macrou, cod de Alaska, undițar și biban de mare. De asemenea, nu este recomandat consumul de fructe de mare.
- Brânzeturile moi, maturate cu ajutorul mucegaiurilor (risc de infecție cu Listeria): Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort.
- Ouăle crude (risc de infecție cu Salmonella): ne referim la preparate care conțin ou crud, cum sunt sosurile, maioneza sau înghețata.
- Carnea insuficient preparată termic.
- Alimentele cu „calorii goale”: prăjituri, biscuiți, fursecuri, chipsuri și bomboane. Acestea au un conținut ridicat de zahăr și grăsimi și pot submina eforturile unei femei însărcinate de a-și menține o greutate corporală sănătoasă.