Descoperă în cele ce urmează 10 sfaturi pentru o sarcină sănătoasă! Înainte de a putea avea grijă de copilul care se va naște, trebuie să ai grijă de tine și de copilul tău nenăscut.
Ești însărcinată și abia aștepți să-ți ții copilașul în brațe? Se va întâmpla și acest lucru, dar până atunci, poți observa prin ce transformări trece corpul tău în timpul sarcinii. Poți face cunoștință cu bebelușul tău încă din burtică. Vei avea multe întrebări, multe curiozități la care îți dorești să găsești/să primești răspunsuri. Discută cu mama ta, cu prietenele și alte femei despre sarcină, travaliu și naștere. Fiecare experiență e unică, dar poți extrage anumite idei și sfaturi din experiența celorlalte mămici.
Iată 10 sfaturi pentru o sarcină sănătoasă, de care să ții cont:
1. Gândește-te și alege din timp locul unde vei naște
Ideal ar fi să ai medicul tău încă dinainte de a rămâne însărcinată. Acesta te va putea îndruma din timp în ceea ce privește perioada conceperii și tot parcursul sarcinii. De asemenea, puteți alege împreună spitalul (locul) unde vei naște. E important să știi din timp, pentru a nu te stresa în ultimul moment, dar și pentru a cunoaște protocolul spitalului în ceea ce privește procesul de naștere.
2. Urmează o dietă bine echilibrată
Zilnic trebuie să ai o farfurie colorată: consumă în fiecare zi multe legume și fructe. Mănâncă pește de trei ori pe săptămână pentru creșterea și dezvoltarea creierului bebelușului tău. Bea multă apă (șase până la zece pahare pe zi), și alege sucuri de fructe (naturale) și lapte degresat în locul băuturilor răcoritoare.
3. Evită substanțele care pot fi periculoase pentru tine și bebelușul tău
Stai departe de țigări, alcool și produse care conțin substanțe periculoase. De asemenea, evită compania unor oameni care au un astfel de comportament. Nu lua niciun medicament, nici chiar medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, cu excepția cazului în care ți-au fost recomandate de medic.
4. Fii activă!
Continuă programele de exerciții pe care le efectuai înainte de a rămâne gravidă, conform recomandărilor medicului sau antrenorului tău personal. Dacă nu practicai vreun sport sau nu făceai mișcare înainte de a rămâne însărcinată, ia în considerare și urmează cursuri de înot, exerciții prenatale sau dansuri prenatale. Mergi zilnic pe jos. Exercițiul fizic regulat și moderat face ca travaliul să fie mai scurt și mai puțin dureros, și scade riscul pentru operația cezariană.
5. Gestionează stresul din viața ta
Păstrează o comunicare deschisă cu partenerul tău. Învață și practică meditația. Urmează un curs de yoga prenatală. Învăță tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi respirația lentă, profundă și alte strategii de relaxare la cursurile de educație Lamaze la naștere.
6. Odihnește-te cât poți de mult
Ascultă-ți întotdeauna corpul pentru a putea observa dacă ai nevoie de pauze scurte în timpul zilei și pentru a determina de câte ore de somn ai nevoie noaptea.
7. Vorbește cu bebelușul tău și bucură-te de legătura ta cu el încă din perioada sarcinii
Conform cercetărilor, bebelușii reacționează la simțul tactil încă din a zecea săptămână de sarcină. Puțin mai târziu, bebelușul tău poate reacționa la lumină, la vocea ta, la muzică și la alte sunete.
8. Pregătește-te pentru nașterea bebelușului tău
Află cât mai multe lucruri despre cum se desfășoară nașterea în spitalul sau clinica aleasă. Pune întrebări despre cele șase practici de naștere Lamaze, despre care se știe că promovează o naștere sigură și sănătoasă. Cursurile Lamaze te vor ajuta să înțelegi ce se întâmplă în timpul nașterii. La cursurile Lamaze vei învăța poziții și mișcări care vor ajuta progresul travaliului și modalități de a face față stresului și durerii.
9. Bucură-te de acest moment special din viața ta
Familia și prietenii te pot ajuta să profiți la maximum de această tranziție minunată. Ai încredere în capacitatea corpului tău de a crește, hrăni și naște un copil. Urmează-ți instinctele de mamă!
10. Există o mulțime de sfaturi. Iată o colecție de sfaturi care să-ți fie de ajutor:
- Ia vitamine prenatale;
- Fă sport regulat;
- Ține un jurnal de sarcină și naștere;
- Educă-te;
- Schimbă-ți unele obiceiuri casnice, ai grijă ce produse folosești (evită produsele de curățare dure sau toxice, ridicările grele);
- Urmărește-ți creșterea în greutate;
- Poartă încălțăminte confortabilă;
- Consumă alimente bogate în folat (linte, sparanghel, portocale, cereale îmbogățite);
- Consumă alimente bogate în calciu (lactate, conserve de pește, soia);
- Mănâncă mai mult pește (cu excepția peștilor cu conținut ridicat de mercur);
- Mănâncă alimente ce conțin fibre;
- Nu mânca brânzeturi moi (cele nepasteurizate precum Brie și feta pot conține bacterii care pot provoca febră, avort spontan sau complicații ale sarcinii);
- Mănâncă legume;
- Mănâncă cinci sau șase mese bine echilibrate în fiecare zi, dar nu mânca prea mult. Ai grijă la cantități! Ai nevoie doar de 300-500 de calorii suplimentare pe zi. Ține un jurnal alimentar;
- Limitează cofeina;
- Bea multe lichide (6-10 pahare de apă pe zi);
- Nu bea alcool;
- Poartă protecție solară;
- Zboară inteligent (evită călătoriile cu avionul, dacă este posibil, în prima și ultima parte a sarcinii);
- Evită schimbarea așternutului pentru pisici (pentru a reduce riscul de toxoplasmoză);
- Nu fuma, evită fumatul pasiv;
- Dormi suficient;
- Poartă centura de siguranță;
- Nu lua medicamente fără prescripție medicală sau remedii pe bază de plante, fără consult medical;
- Mergi la dentist pentru control, chiar dacă nu te supără ceva;
- Urmează un curs de sarcină;
- Practică zilnic tehnici de relaxare (yoga, stretching, respirație profundă, masaj);
- Nu exagera cu sportul;
- Fă-ți o poză înainte de sosirea bebelușului.
Naștere ușoară!