De ce este importantă ortodonția pentru dinții copiilor?

De ce este importantă ortodonția pentru dinții copiilor?

De ce este importantă ortodonția? Când mergi cu copilul la ortodont și de ce trebuie să faci asta? American Association of Orthodontists, cea mai importantă asociație ortodontică din lume, recomandă ca fiecare copil, înainte de a împlini 7 ani, să treacă mai întâi pe la un ortodont. O intervenție în cel mai potrivit moment de creștere permite un rezultat mai bun și un timp de terapie mai scurt.

O vizită înainte de vârsta de 7 ani permite în primul rând identificarea obiceiurilor proaste care pot provoca sau agrava o malocluzie. Printre acestea, cele mai importante și frecvente sunt suptul de obiecte sau degete, respirația orală și modul de înghițire în cazul sugarului. Aceste obiceiuri proaste trebuie corectate cât mai curând posibil.

De ce sunt strâmbi dinții copiilor?

Încă din etapa de schimbare a dinților se poate observa uneori că dinții sunt mai înghesuiți. În această etapă, dinții par și chiar sunt în necorcondanță cu fața copilului. Deseori, dinții noi erupți au dimensiunea și forma adaptată feței de adulți, deci sunt mai mari, pentru că vor însoți copiii de-a lungul întregii lor vieți.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, specialist în implantologie la Clinica ce-i poartă numele.

Această situație poate apărea din mai multe motive: extracția prematură a unuia sau mai multor dinți de lapte, ceea ce duce la deplasarea dinților din jur pentru a închide spațiul gol. „Corpul nostru nu iubește locurile goale, ele nu există din natură, așa încât se grăbește să le închidă! Așadar, apar astfel dinți înghesuiți.”, punctează dr. Nassar.

Alt motiv poate fi faptul că cel mic a moștenit forma dinților de la un părinte, și forma arcadei dentare și a oaselor feței de la altul, iar între acestea există o disproporție. Deci, din nou vorbim despre dinți înghesuiți. Uneori, pentru unii dinți chiar nu mai e loc în arcadă, deci rămân incluși în maxilare, fără a mai erupe.

Ce e de făcut?

În orice situație de genul acesta trebuie făcută o radiografie panoramică și o consultație la medical stomatolog. Acesta va recomanda, desigur,  efectuarea unei vizite la un specialist în ortodonție, ce va da explicațiile necesare asupra etapei în care trebuie inserat aparatul ortodontic, perioada de timp în care va trebui purtat și ce se va întâmpla apoi.”, adaugă specialistul.

Bine de reținut că, pentru copiii în creștere, începerea tratamentului ortodontic este o fază foarte importantă și provocatoare în viața lor. Cu cât dinții sunt mai bine aliniați, și cu cât pot fi mai ușor curățați, cu atât mai bună este juxtapunerea dintre cele două arcade dentare. Deci, cu atât este mai mică incidența parodontozei, care este principala cauză a pierderii premature a dinților.

Necesitatea începerii tratamentului ortodontic vine nu numai din considerente estetice, că nu e frumos copilul cu dinții strâmbi. O, nu! El e frumos oricum! Dar pentru funcționalitate (o închidere armonioasă a dinților de sus pe cei de jos) și pentru igienă (dinții aliniați pot fi curățați mult mai ușor, cei înghesuiți păstrează mereu nișe de retenție pentru resturi alimentare), corectarea dinților strâmbi e absolut indispensabilă sănătății copilului, și, bineînțeles, și masticației.”, completează dr. Nassar.

De ce este importantă ortodonția? Care este vârsta potrivită pentru fixarea și purtarea unui aparat dentar?

Specialistul implantolog Lorelei Nassar este de părere că: „Nu există o vârstă precisă pentru a începe tratamentul ortodontic , depinde de fiecare caz și de tipul de malocluzie a copilului. În unele cazuri, este necesar să se intervină devreme, deoarece scopul tratamentului este de a corecta o problemă scheletică. Deci, este bine pentru copil să înceapă să poarte aparat dentar la vârsta de 6 ani, deoarece oasele copiilor sunt mai maleabile și reacționează mai bine la forțele ortopedice. În timp ce în alte cazuri, însă, este necesar să se intervină mai târziu. Deseori este nevoie să corectăm poziția dinților, care ies din start strâmbi. Dacă problema nu este scheletică, ci dentară, este posibil să se intervină la sfârșitul creșterii.”

Ce aparat dentar este recomandat copiilor?

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, fixe (cele actuale, cu plăcuțe mici fixate pe fiecare dinte și legate între ele cu sârme) sau mobile, ieșite puțin din modă, asemănătoare cu proteza bunicii. La rândul lor, aparatele fixe sunt și ele de mai multe tipuri, metalice sau ceramice, puțin vizibile sau invizibile. În plus, acestea pot avea elastic colorat, pentru marea distracție a copiilor.”, ne informează specialistul implantolog Lorelei Nassar.

Practic, aparatele dentare pot fi aplicate la orice vârstă. „Pentru că ortodonția nu este apanajul copiilor sau al adolescenților, ci poate fi utilizată la orice vârstă: dinții se mișcă mereu! Am avut pacienți în vârstă de 56 de ani, cu aparat ortodontic.”, punctează specialistul Clinicii de Implantologie Dr. Nassar.

În concluzie, întotdeauna e loc de mai bine, iar prevenția e prima recomandare a oricărui medic. De aceea, orice părinte trebuie să fie atent la modul în care se dezvoltă copilul său și să ia în calcul orice control necesar pentru evaluarea sănătății copilului și o dezvoltare armonioasă ca adult.

 

Vino și tu cu copilul la un control ortodontic! Te așteptăm la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

 

 

 

My title page contents