5 sfaturi pentru părinți pentru ameliorarea stresului la început de an școlar

5 sfaturi pentru părinți pentru ameliorarea stresului la început de an școlar

Descoperă 5 sfaturi pentru părinți pentru ameliorarea stresului la început de an școlar. Începutul unui nou an școlar este un moment interesant pentru majoritatea copiilor, dar, totodată, poate provoca anxietate și teamă atât copiilor, cât și părinților.

Așteptarea începerii școlii le provoacă multor copii o stare de anxietate. Fiecare o trăiește într-un mod diferit, dar temerile și îndoielile rămân aceleași pentru toată lumea.

Gândurile se transformă în multe întrebări: „Cum vor fi noii colegi? Și profesorii? Mă voi descurca?”.

Rolul familiei (dar și al profesorilor și al școlii) este foarte important în acest caz. Ca suport pentru gestionarea preocupărilor copiilor, dar și pentru a recunoaște semnalele de alarmă care indică o stare de rău care poate afecta adesea nu numai nivelurile de performanță școlară individuală, dar poate afecta și climatul general.

Iată 5 sfaturi pentru părinți, pentru a scăpa de stresul începutului de an școlar:

1. Conectează-te la preocupările copilului

Încă dinainte cu câteva săptămâni de începerea unui nou an școlar, observă comportamentul copilulu tău.  Acesta poate fi anxios.

Cauzele suferinței pot fi diferite: separare de acasă, teme dificile, teamă de a obține note proaste și de a nu se putea integra într-un grup de colegi. De asemenea, tranzițiile necesită o atenție deosebită: începutul clasei I sau clasei a VI-a, dar și sosirea unui nou profesor sau transferul celui mai bun prieten la altă școală.Toate acestea stuații î pot provoca copilului o stare de anxietate.

Dacă micuțul tău își exprimă orice fel de disconfort în așteptarea începerii școlii, observă-i cu atenție preocupările, fără a-i accentua anxietatea.

2. Acordă atenție semnelor

Adesea, copiii își exprimă fricile în mod indirect. Dificultățile se pot manifesta prin simptome fizice precum dureri de cap, dureri de stomac și dificultăți de somn, sau modificări ale obiceiurilor alimentare, oboseală, iritabilitate și izolare. Dacă simptomele persistă, iar medicul pediatru exclude o afecțiune medicală, este important să înțelegem cauza anxietății. Ai grijă totuși să nu exagerezi: ca părnte, probabil că îți e greu să trimiți un copil (care nu vrea să meargă) la școală, dar ținerea lui acasă pentru a evita o situație dificilă poate întări indirect ideea că școala este cu adevărat un loc înfricoșător.

3. Ascultă-i întrebările și acordă-le importanță

Ascultă-i întrebările, chiar dacă sunt repetate și insistente, fără a minimiza situația. Adică nu-i spune „O să fie bine, nu e nimic!”. Dacă îi recunoști și îi prețuiești stările de spirit, îl ajuți să se simtă mai încrezător.

Copiii simt nevoia foarte des să vorbească despre ceea ce îi deranjează, dar nu vor ca părinții să le rezolve problemele. Recunoaște dificultatea cu care se confruntă („Știu că este greu”) și arată-te convins că vor putea scăpa de asta. Ai grijă să nu îi hrănești anxietatea copilului tău cu întrebări de genul: „Te sperie noul profesor de matematică?”. Mai bine încearcă cu „Ce vei studia la matematică anul acesta?”.

4. Gestionează momentul despărțirii

Separarea de familie poate fi foarte dificilă pentru copii și părinți, mai ales în prima zi de școală. Și mai ales dacă sunt foarte mici. De aceea, este bine să gestioneazi momentul despărțirii. Dacă consideri că școlarul tău poate întâmpina dificultăți deosebite în momentul despărțirii, poți cere chiar ajutorul învățătoarei sau a dirigintelui. Un cadru didactic principal care va petrece de acum mult timp cu copilul tău, vă poate ajuta, acordând o atenție deosebită în această fază delicată a tranziției.

Cu câteva zile înainte de începerea școliii este recomandat să începi să vorbești cu copilul tău despre școală. Să-i explici ce presupune aceasta, pentru a reduce angoasa situațiilor necunoscute și imprevizibile, sau chiar puteți să faceți împreună o vizită la școală.

5. Nu-ți arăta stresul în fața copilului

Păstrează-ți nivelul de stres sub control! Începutul anului școlar poate fi un motiv de îngrijorare și pentru părinți, nu doar pentru copii. De aceea, o monitorizare a nivelului de stres ar fi foarte utilă. Încearcă să nu te împovărezi cu prea multe angajamente, ci planifică revenirea la rutină pas cu pas. Nu trebuie să uiți că începutul școlii este un eveniment care implică neapărat unitatea familială și duce la o revizuire a multor obiceiuri.

De mare ajutor ar fi să nu transmiteți temerile voastre copilului. Aveți grijă să nu împovărați copilul cu prea multe așteptări. A întreba prea des „Ți-ai făcut noi prieteni?” poate fi frustrant pentru un copil care se chinuie să se integreze. Mai bine întrebi: „Cum a fost astăzi?” sau „Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut azi la școală?”.

 

 

My title page contents