3 elemente cheie care fac invatarea eficienta

Invatarea eficienta. Cum si cand va faceti temele? Esti atent/a la starea de spirit a copilului tau? Stii cat de mult conteaza? Urmaresti sa fie odihnit? Psihologul Daniela Teodora Seucan (SMARTBOX FAMILY) iti spune cum sa-l ajuti sa-si faca temele mai eficient si mai in pace.

Draga parinte, te rugam fii atent ca atunci cand al tau copil incepe sa invete sa aiba o stare emotionala pozitiva. De ce? Pai, pentru ca emotiile negative interfereaza cu atentia, concentrarea si memoria. Si uite asa, un copil nervos sau suparat va fi inefficient, va invata greu sau deloc. Este ca si cum constructorul s-ar apuca sa construiasca pe viscol imbracat in haine de vara. Toata energia lui va fi folosita pentru incalzirea corpului si nu pentru munca. Tot asa, furia, anxietatea sau supararea vor ocupa resursele cognitive ale copilului.

Un alt factor important al memoriei si al procesului de invatare este somnul. Si iata si motivatia. Atunci cand copiii dorm, sunt consolidate informatiile pe care vrei sa le retii si sunt sterse cele mai putin utile. Tot in timpul somnului, oamenii pot gasi solutia pe care o caut la o anumita problema, deoarece mintea constienta se deconecteaza complet, permitand starii difuze sa puna cap la cap informatia si sa vina cu o idee sau o solutie creativa.  Tare, nu-i asa?

Insa somnul mai are o functie extrem de importanta,recent descoperita – aceea de a curata creierul de neurotoxine. Pe tot parcursul zilei, creierul acumuleaza neurotoxine intre celulele sale, dar in timpul somnului aceste celule se micsoreaza, permitand fluidelor cerebrale sa curete creierul. Stim deja ca prea putin somn este asociat cu dureri de cap, depresie, boli cardiovasculare, diabet, longevitate scazuta. Rolul somnului este de a mentine creierul curat si sanatos.

Si uite asa, daca al tau copilul incearca sa invete ceva, dar este obosit sau merge la un test fara sa fi dormit destul cu o seara inainte este ca si cum constructorul s-ar duce pe un santier ce nu a fost curatat cu o zi inainte si la tot pasul se impiedica de materialele de constructie, lucru care ii ingreuneaza si incetineste munca si performanta.

Stii care este cel mai bun cadou pe care il poti face creierului copilului tau, dar si tie? Miscarea! Sport sau orice alta activitate care implica effort fizic. Punere in miscare.

Daca nu stii ce sa alegi, afla ca si o simpla plimbare conteaza. Apoi e minunata o jumatate de ora de baschet, o repriza de dans in sufragerie sau cateva ture de bazin. E important sa alegeti activitati fizice care sa va faca placer, pentru ca atunci beneficiile sunt si mai multe.

Asadar, inainte de a incepe studiul, copilul trebuie sa fie bine odihnit si intr-o stare emotionala pozitiva. Daca are de rezolvat o problema dificila, ar fi indicat sa iasa la o plimbare dupa ce a analizat-o bine sau sa danseze putin, deoarece miscarea fizica ii va permite sa vina cu idei si solutii creative.

Sa stii sa inveti este una dintre cele mai importante abilitati care te vor conduce spre succes. Daca iti ajuti copilul sa invete, ii construiesti de fapt fundatia succesului in viata, lucru pentru care iti va fi vesnic recunoscator. Asadar, incepeti de azi sa zugraviti impreuna viitorul copilului, ca sa devina un adult de succes.

 

My title page contents