Copiii au nevoie sa invete abecedarul emotiilor si al sentimentelor. Si, uneori, aceeasi nevoie o au si adultii. Insa cum poti stii cand esti trist sau furios? Si mai ales cum poti sa exprimi starea in cuvinte? Cum sa te joci cu mingea sentimentelor? Iata cum, ne invata psihologul Monica Fulea.
Oare ce inseamna sa fii furios, sa-ti fie teama, sa simti rusine in grup sau sa fii surprins de anumite lucruri care ti se intampla in jur? Oare ce simte mama, tata, bunicul, profesorul cand nu ma port civilizat sau dimpotriva iau note bune, ma inteleg cu surioara mai mica, o ajut cand are nevoie ?
Aptitudini afective
Copiii invata cel mai bine aptitudinile afective asa cum le invata si pe cele scolare sau sportive: pas cu pas. Cei mai multi dintre copiii mici trebuie invatati ca a vorbi despre sentimente este o modalitate prin care ceilalti le vor intelege nevoile si dorintele. Ei vor intelege ca a vorbi despre propriile sentimente nu este numai o cale directa de a obtine ce vor, dar ii sa ajuta sa se simta mai bine (chiar si multora dintre adulti este bine sa li se aminteasca acest lucru) .
Vocabularul sentimentelor
Copiii ar trebui sa inceapa sa invete vocabularul sentimentelor de pe la varsta de trei sau patru ani. Pe la cinci sau sase ani, un copil ar trebui sa fie capabili sa inteleaga mai mult de 10 sentimente de baza (tristete, fericire, teama, curaj, surprindere, furie, calm, confuzie, timiditate, singuratate) si sa identifice situatii in care pot aparea aceste sentimente.
Intre opt si zece ani copiii trebuie sa fie capabili sa recunoasca semnele diferitelor sentimente ale semenilor. La adolescenta trebuie sa inteleaga diferentele subtile a zeci de sentimente diferite si sa fie capabili sa vada ca sentimentele lor pot fi modificate de actiunile pe care le intreprind.
Vorbeste despre ceea ce simti
Cercetatorii spun ca a fi capabil sa vorbesti despre propriile sentimente este una dintre cele mai importante masuri ale inteligentei emotionale a oricarei varste. Cu cat copiii vorbesc mai mult despre sentimentele lor si respecta si inteleg sentimentele altora (asa numita empatizare), cu atat vor fi mai populari printre colegii lor si adultii din afara familiei.
Cum te exprimi?
Este de asemenea deosebit de important sa-i ajutam pe copii sa invete sa exprime propriile sentimente.
Un exemplu concludent este al unei fetite A.D care de pe la varsta de sase ani era considerata un copil salbatic (etichetare pusa de catre familie, colegi, profesori). Inca de cand avea trei ani, povestea mama, fetita era indaratnica si agresiva. Le raspundea urat parintilor, facea crize, se infuria des, se imbufna si era ostila cu ceilalti copii. La scoala, in clasa intai A.D avea un comportament opozant, ii necajea pe ceilalti si vorbea jignitor la adresa invatatoarei.
Dupa ce am evaluat-o, le-am transmis parintilor un fapt constatat si anume ca fetita lor nu stie sa vorbeasca despre ceea ce simte si din cauza aceasta se exteriorizeaza direct. Le-am recomandat, de asemenea, sa fie alaturi de ea si impreuna sa invete sa recunoasca sau sa exploreze alte sentimente pozitive decat cele pe care le avea.
Jocuri pentru emotii
Un joc care a avut realmente succes in acest caz si nu numai, este numit „Mingea senimentelor”, foarte potrivit pentru a-i face pe copii sa vorbeasca despre oricare dintre sentimentele pe care le considerati importante pentru ei.
Iata descrierea jocului „Mingea sentimentelor”:
- Este nevoie de doi pana la zece participanti, o minge de plaja, gonflabila si o carioca.
- Mingea se umfla si pe ea se vor scrie diferite sentimente (este indicat sa se aleaga trairile potrivite nivelului varstei copilului)
- Mingea se arunca in aer si se prinde cu ambele maini
- Se va identifica sentimentul atins de mana dreapta sau stanga si se va spune cand a simtit ultima data acel sentiment (Cand ai fost trist? Cand ai fost vesel?)
- Mingea este aruncata de catre toti participantii
Acest joc este o excelenta modalitate de a-i determina pe copii sa vorbeasca despre sentimentele lor.
Abilitati de inteligenta emotionala
Exista deasemenea si alte variante ale acestui joc prin care copiii sa invete abilitati de inteligenta emotionala:
- Jocul mingii distractive – scrieti lucruri distractive/nostime pe minge, cum ar fi „spune o gluma”, „fa o strambatura”, „gadila un alt jucator”, „scoate un sunet ciudat”
- Jocul mingii care calmeaza – scrieti pe minge diferite metode de calmare cum ar fi: „asculta muzica linistitoare”, „respira adanc de zece ori”, „maseaza mana unui alt jucator”,” descrie un loc lipsit de agitatie”. In cazul acestui joc fiecare jucator trebuie sa faca simultan acelasi lucru pe care-l face jucatorul care a prins mingea.
- Jocul „Fa–ti un prieten” – scrieti pe minge diferite lucruri care ii ajuta pe copii sa exerseze abilitati sociale cum ar fi: „strange mana jucatorului din dreapta”, fa un compliment unui jucator” sau „intreaba un jucator ce evenimente a avut in ziua respectiva”
Vorbeste despre sentimente
Invatand sa vorbeasca despre sentimentele lor, copiii vor fi mai deschisi, mai sociabili si mai atenti cu reactiile celor din jur, vor reusi incet-incet sa-si gestioneze emotiile in functie de situatiile in care se afla.
In fapt, orice tip de joc poate ajuta la dezvoltarea afectiva si emotionala a copilului; astfel parintele invata odata cu copilul sa asculte trairile interioare ale acestuia , dorintele si nevoile lui .