Fricile femeii gravide nu sunt deloc puține. De ce se teme viitoarea mămică? Este firesc să te sperii în timpul sarcinii. Aflarea veștii că vei deveni mamă declanșează o lungă serie de griji. Temerile și anxietățile variază în funcție de etapele sarcinii.
A trăi stări de spaimă în timpul sarcinii este destul de normal; mai ales că sarcina aduce cu sine un sentiment de responsabilitate și incertitudine greu de gestionat emoțional. Și apoi, există atâtea povești ale altor mame care, cu siguranță, nu ajută. ba dimpotrivă, accentuează starea de anxietate.
Bucurie și teroare
Acestea sunt principalele emoții ale unei femei însărcinate. Pe de o parte fericirea și nedumerirea, iar pe de altă parte, teama de a înfrunta o călătorie, fără întoarcere, făcută dintr-o mare responsabilitate, dar și din incertitudine. Deci, care sunt cele mai frecvente temeri ale femeii gravide?
Există multe femei care tratează sarcina ca și cum ar avea o boală. Dragi mămici, sarcina nu este o boală, este o stare particulară a femeii, care poartă o nouă viață în pântecele ei.
Teama de a deveni mamă apare din aceste întrebări. În cazul în care au existat avorturi spontane anterioare, poate exista o teamă puternică de a pierde din nou sarcina. În acest caz, este vorba de o teamă parțial justificată.
În al doilea trimestru, apar schimbări de dispoziție: auzim mame însărcinate făcând declarații de genul „Nu am fost niciodată mai fericită decât în perioada asta!”. Problema este că aceasta este doar o parte din poveste. Starea de spirit în timpul sarcinii fluctuează de la bucurie la tristețe. Hormonii se joacă cu starea viitoarei mame.
Pentru că au aceste schimbări de dispoziție sau gânduri negative, mamele sunt aproape convinse că au ceva în neregulă. Este absolut normal ca stările de dispoziție să se schimbe brusc, atât ca urmare a activității hormonilor, cât și a modului în care ne trăim experiența de a deveni părinți.
Temeri și îndoieli în sarcină
Uneori, frica este motivată, alteori este rezultatul influenței celor din jur. Dintre toate temerile mai mult sau mai puțin justificate, cele care apar în timpul sarcinii sunt printre cele care rezistă cel mai mult.
Este vorba despre sarcini care nu prezintă nicio patologie reală, ci urmează cursul fiziologic.
Iată care sunt fricile femeii gravide:
Vede sarcina ca pe o boală
Este ceva obișnuit ca multe dintre femeile gravide să vadă sarcina ca pe o stare de boală, deși sarcina este o stare fiziologică și nu patologică. În această perioadă, regimul de viață al femeii nu este foarte diferit de cel pe care îl are de obicei, chiar dacă unele mișcări devin din ce în ce mai puțin ușoare, iar unele precauții nu strică.
De exemplu, dacă ești însărcinată, nu ar trebui să obosești prea mult, în timp ce duci o viață senină și activă, faci treburi casnice sau faci o muncă normală de birou. Ai grijă însă ca, în timpul oricărei activități fizice, să iei pauze din când în când. Obligatoriu! Oboseala este dușmanul femeii însărcinate, chiar dacă nu dăunează deloc copilului.
Teama de a călători
Chiar dacă specialiștii recomandă, de preferință, trenul, chiar și călătoriile cu avionul sau cu mașina nu sunt dăunătoare. Noile mijloace de locomoție la nivel de presurizare și la nivel cinetic nu dăunează fătului, ci, ocazional, doar provoacă un disconfort mamei. Evită, în schimb, mersul pe bicicletă și cu motocicleta!
Teama de avort, una dintre fricile femeii gravide, des întâlnită
Aproximativ 15% dintre sarcini se termină cu producerea unui avort spontan în primele câteva săptămâni. O situație care foarte des trece neobservată, deoarece femeile nu știu că sunt însărcinate. În general, avorturile spontane se repetă la 1% dintre femei. Dar nu trebuie să trăiești prinsă în această frică. La aproximativ șase săptămâni, când medicul te va consulta și va putea auzi primele bătăi ale inimii, riscul de avort spontan scade la mai puțin de 5 la sută.
Teama că nu se hrănește corect și îi poate face rău copilului
Modul în care se hrănește o femeie însărcinată este foarte important, deoarece trebuie să-și crească copilul corect. Evită însă să crezi și să urmezi mitul că trebuie „să mănânci cât pentru doi”. Unele femei au o teamă constantă de a hrăni copilul, atunci când ele mănâncă puțin; în realitate, există rezerve naturale pentru făt, iar surplusul rămâne tot la mamă.
În acest sens, în loc de cele 1800 de calorii zilnice pe care le consumi de regulă, poți consuma până la 2600, dar nu mai mult; deoarece este mai periculos dacă depășești greutatea, riscând să faci un diabet de sarcină sau alte forme în detrimentul tău și al copilului.
Teama de durerea nașterii
Cel mai bine este să te informezi corect, pentru a depăși fricile și a sta liniștită. Vorbește cu mamele din jurul tău, întreabă-le cum a decurs nașterea lor. Iar dacă, dimpotrivă, nu dorești să deschizi subiectul pentru că nu îl poți gestiona și nu vrei să cunoști experiențele altor mame, anunță-le din start că nu vrei să vorbești despre asta.
Teama de a nu ajunge la timp la spital
În general, între prima contracție și nașterea propriu-zisă, ai avea aproape timp să traversezi țara cu avionul. În medie, această așteptare durează între 12 și 21 de ore. Cu toate acestea, cere sfaturi medicului tău, pentru a putea detecta primele semne de contracție și pentru a putea calcula timpul necesar pentru a merge la spital.
În concluzie: Sarcina este o stare fiziologică, care trebuie trăită cu cea mai mare seninătate.