5 sfaturi pentru a proteja copiii de căldură și soare. Protejarea copiilor de căldură și soare este crucială, deoarece sistemul lor de reglare a temperaturii corpului este mai puțin eficient. Iată cum să faci acest lucru!
Pentru copii, în special pentru bebeluși sau copiii foarte mici, este mai dificil să se adapteze la căldură. Sistemul lor de reglare a temperaturii corpului este, de fapt, mai delicat, iar corpurile lor sunt foarte afectate de condițiile meteorologice. Consecințele – insolație, deshidratare, arsuri – pot fi, de asemenea, foarte grave. Așadar, este esențial să-i protejăm cât mai bine posibil.
Iată, așadar, 5 sfaturi pentru a proteja copiii de căldură și soare:
Țesături naturale și plimbări în răcoare
Evită cele mai fierbinți ore ale zilei
În primul rând, mai ales dacă bebelușul are doar câteva luni, este necesar să eviți să-l ții în afara casei în timpul celor mai fierbinți ore. Cel mai bine este să ieși cu el la plimbare dimineața și după-amiaza târziu sau seara, când temperatura este mai suportabilă. Alege pentru plimbări parcurile, pădurile de pin și alte locuri umbroase, chiar și în oraș. Verdeața urbană reglează temperatura într-un mod natural.
Optează pentru haine și lenjerie de corp din bumbac
Pentru a proteja copilul de căldură și soare, îmbrăcă-l în haine confortabile, de culoare deschisă, din fibre naturale (bumbac și in) care facilitează transpirația și termoreglarea. Dacă este necesar, ia cu tine haine de schimb. Dacă micuțul tău se mișcă într-un cărucior, îi poți îmbunătăți confortul acoperind scaunul cu un cearceaf de bumbac, perfect si pentru scaunul auto. Nu uita nici de pălărie! Alege o pălărie confortabilă, cu boruri largi, pentru a-i proteja fața delicată de razele soarelui.
Protejează copiii de căldură și soare și în casă
La domiciliu, este esențial să răcești camerele într-un mod natural, deschizând ferestrele larg în timpul orelor mai reci: dimineața devreme sau după apusul soarelui (dar, atenție la țânțari!). În cea mai fierbinte parte a zilei, în medii expuse la soare, este important să păstrezi jaluzelele sau perdelele întredeschise, pentru a limita supraîncălzirea.
Feriți-vă de aerul condiționat! Poate fi folosit și dacă există copii mici în casă, dar cu o serie de măsuri de precauție. Astfel, nu seta niciodată o temperatură prea scăzută (cu două sau trei grade mai mică decât afară) și asigură-te că jetul de aer nu bate în direcția copilului. Modelele invertoare sunt mai eficiente și, de obicei, oferă o bunăstare mai mare. Un ventilator poate fi, de asemenea, o soluție optimă pentru a proteja copiii de căldură și soare, atâta timp cât jetul nu îi lovește direct.
Multă apă și multe fructe proaspete
La masă este important să preferi alimentele proaspete și ușoare. Oferă-i copilului multe fructe și legume sezoniere și mâncăruri simple, cum ar fi paste și salate de orez, înghețată de fructe, iaurt. Alimente precum morcovii și roșiile cresc producția naturală de melanină, care protejează pielea de soare și promovează bronzarea. De asemenea, oferă-i copilului să bea multe lichide, atunci când este deosebit de cald. Apa naturală este mai bună, proaspătă, dar nu înghețată, sau sucuri naturale și smoothie-uri. Băuturile carbogazoase sau zaharoase nu garantează hidratarea potrivită, în timp ce băuturile cu gheață pot provoca disconfort sever. Dacă îți alăptezi copilul, poți observa o creștere a cererii din partea copilului tău. Nu îți face griji, e normal!
Precauții la mare și la munte
Cremă, pălărie și ochelari
La mare, în piscină și la munte, este esențial să folosești o protecție solară cu un factor de protecție foarte ridicat. Un produs special pentru copii. De asemenea, este foarte util un tricou specific cu protecție UV la cremă. În plus față de pălărie, copilul trebuie protejat cu ochelari de soare ușori, incasabili, concepuți pentru a proteja razele ultraviolete (verifică întotdeauna dacă au marcajul CE). În orice caz, copiii mici nu trebuie expuși la soare în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei – între 12.00 și 16.00. În timp ce bebelușii nu ar trebui să fie expuși deloc la soare direct.
Ai grijă cu baia
Nu este esențial să aștepți trei ore înainte de a face baie după o masă. În schimb, este necesar să acorzi cea mai mare atenție schimbărilor de temperatură! Evită băuturile înghețate și scufundările bruște în apă rece, mai ales după masă. Este mai bine să-i oferi copilului mai multe gustări ușoare pe tot parcursul zilei și să-l scufunzi în apă treptat. După expunerea la soare, îi poți face copilului un duș cu apă caldă. Apoi să-i rehidratezi pielea cu ulei de migdale dulci sau cu unt de shea. În caz de iritație a pielii de la transpirație, aplică o cremă calmantă pe bază de oxid de zinc.
Ce trebuie făcut în cazul unei schimbări bruște a temperaturii
Ai grijă la schimbările de temperatură, mai ales la intrarea și ieșirea din transportul public, magazine. În aceste cazuri, poate fi util să îmbraci copilul cu un hanorac, dacă aerul condiționat este foarte puternic. Dacă îi administrezi copilului medicamente, ia legătura cu medicul pediatru. Astfel vei afla dacă există contraindicații pentru expunerea la soare. Nu lăsa niciodată un copil în mașină, chiar dacă este parcat la umbră. Durează doar câteva minute pentru a declanșa consecințe ireparabile. Dacă cel mic nu se simte bine și are dureri de cap, febră, greață și amețeli, contactează imediat medicul pediatru. Ar putea fi vorba de o insolație sau de un accident vascular cerebral.