10 activități pentru a lucra emoțiile copiilor. Vrei să modelezi emoțiile copiilor tăi și să-i înveți să le gestioneze mai bine? O poți face cu ajutorul unor jocuri potrivite pentru diferite vârste. Emoțiile copiilor sunt luate în considerare astăzi mai mult decât în trecut. În domeniile educațional, pedagogic și psihologic, gestionarea adecvată a emoțiilor este considerată foarte importantă pentru o bună dezvoltare a copiilor și tinerilor. Aceasta, deoarece o bună reglare emoțională în copilărie are un impact pozitiv asupra rezolvării conflictelor la acea vârstă, dar și mai târziu, ca adulți.
Pot copiii să învețe cu adevărat să-și gestioneze emoțiile? De la ce vârstă?
Cu ajutorul psihologului Montse Armero vom afla răspunsul la aceste întrebări, dar și la altele la fel de interesante.
Cum putem lucra asupra emoțiilor copiilor?
Se spune despre copii că sunt ca niște „bureți”, deoarece au o capacitate extraordinară de a învăța. Dar este necesar să găsim calea corectă pentru a aduce cunoașterea mai aproape de nivelul său.
Să descoperim împreună 10 activități pentru a lucra emoțiile copiilor, recomandate de psiholog:
Un articol – publicat de Asociația Națională pentru Educația Copiilor Mici – subliniază că emoțiile au un impact asupra atenției, memoriei și învățării. În plus, sunt cruciale pentru construirea relațiilor sociale și bunăstarea generală.
Promovarea dezvoltării inteligenței emoționale încă din copilărie are repercusiuni în multe domenii ale vieții adulte.
1. Dicționar de emoții
Pentru a-i face pe copii să se familiarizeze cu emoțiile lor, mai întâi ar trebui să-i faci să înțeleagă exact ce înseamnă fiecare emoție. Acest exercițiu se poate face încă de la vârsta de doi ani și poate fi adaptat oricărei vârste.
Activitatea constă în selectarea fotografiilor persoanelor care exprimă o anumită emoție. Odată obținute, le decupezi și le lipești într-un caiet.
În funcție de vârsta copilului, poți reflecta asupra emoției sau îl poți pune să o scrie. Dacă sunt foarte mici, psihologul recomandă folosirea doar a emoțiilor de bază, cum ar fi fericirea, tristețea sau furia. Dacă sunt mai mari, poți alege emoții mai complexe.
2. Caiet de emoții
O modalitate bună pentru copil de a canaliza emoțiile este prin desen. Copilul va avea un caiet în care își poate desena emoțiile ori de câte ori are nevoie.
El poate mâzgăli sau face desene mai detaliate în funcție de moment și emoție. Ar fi interesant să-l poți însoți în proces și să reflectezi asupra desenului său. Dacă copilul este supărat și nu vrea să vorbească, cel mai bine este să amâni momentul exercițiului până când este mai calm.
3. Jurnal de emoții: Descoperă emoțiile copiilor
Ținerea unui jurnal emoțional poate încuraja cititul și scrisul, două activități foarte pozitive pentru creșterea copiilor.
Odată ce copiii au stăpânit scrisul, un obicei bun este să-i îndemni să scrie emoțiile care i-au afectat cel mai mult în fiecare zi. Pentru a facilita participarea la activitate, psihologul este de părere că în primele zile o poți face împreună cu ei sub formă de reflecție.
Când înțeleg dinamica, copiii pot face această activitate singuri în modul pe care îl consideră cel mai atractiv. Pot ține un jurnal, în care vor adăuga câteva desene, selectând cele mai relevante emoții ale zilei sau enumerând motivele pentru care se simt mulțumiți în acea zi.
4. Un spațiu asociat cu starea de calm
O altă modalitate bună pentru copii de a-și gestiona mai bine emoțiile este să aibă un spațiu în casă pe care îl asociază cu calmul. Atunci când, dintr-un motiv oarecare, copiii se simt copleșiți de emoții, pot merge acolo și se pot relaxa. Pentru a-l face mai eficient, poți decora spațiul împreună cu ei și puteți decide împreună ce elemente și culori îi ajută să fie mai relaxați.
Dacă și noi, adulții, folosim acest spațiu pentru a ne calma, copiii vor asocia mai ușor acest colț cu gestionarea emoțiilor lor.
5. Citiți împreună povești
În zilele noastre există multe povești pentru copii care își propun să lucreze asupra emoțiilor lor. Intrigile lor facilitează introspecția și îi ajută să se cunoască mai bine. Cu toate acestea, orice poveste pe care o avem acasă poate fi un instrument bun pentru a lucra asupra emoțiilor.
Singurul lucru de făcut este să reflectați asupra personajelor, punând întrebări precum:
- Cum crezi că se simte protagonistul?
- De ce crezi că se simte așa?
- Ce ai face în locul lui?
- Ce putea face pentru a se simți mai bine?
6. Combină muzica și expresia artistică
O modalitate bună de a învăța cum să-ți canalizezi emoțiile este prin muzică. Pentru asta vei selecta diferite piese muzicale: unele mai calme, altele mai energice, altele mai vesele, amuzante sau melancolice.
Îl vei face pe copil să le asculte, apoi îl vei ruga să exprime ceea ce simte prin dans, pictură, desen sau mimă. Important este să se conecteze cu emoțiile pe care le generează muzica și să găsească o modalitate de a le canaliza.
7. Borcan de vești bune
Pentru această activitate poți folosi un recipient de sticlă sau o cutie decorată. În plus, veți avea nevoie de foi mici de hârtie, un creion și câteva vopsele lângă el.
Apoi vei încuraja copilul să deseneze sau să scrie pe hârtie toate lucrurile bune care i se întâmplă. Vei păstra toate bilețelele în recipient și vei citi vestea bună din când în când. Acest lucru va fi foarte util dacă copilul are o zi proastă.
8. Teatrul emoțiilor
Aceasta este o activitate bună pentru lucrul în grup. Fiecare copil alege un personaj – el însuși, păpuși sau alte jucării – și joacă o anumită emoție din povestea pe care vrea să o interpreteze.
9. Imitarea emoțiilor
Această activitate simplă de grup constă în scrierea diferitelor emoții pe foi de hârtie sau pe carton. Apoi, unul dintre copii trebuie să-l aleagă pe altul, fără ca ceilalți să-l vadă și, prin mimetism, să-i reprezinte semnificația.
Ceilalți copii trebuie să ghicească ce emoție descrie copilul prin gesturi. Copilul care ghicește corect va fi următorul care va ieși și va mima.
10. Termometru emoțional
Pentru această activitate, psihologul propune: Împreună cu copilul, desenați două termometre pe o bucată de carton. Alături de ele, veți desena și câteva fețe care exprimă emoții. Lângă primul termometru, cele mai neplăcute emoții. De la apatie și tristețe la cea mai scăzută temperatură, la nervozitate și furie la cea mai înaltă temperatură.
Lângă al doilea termometru veți desena cele mai pozitive emoții. De la cele mai relaxate, cum ar fi calmul, seninătatea sau fericirea, până la cele mai active, cum ar fi fericirea, entuziasmul sau bucuria.