Deciziile de natura alimentara sunt poate unele dintre cele mai frecvente pe care le luam. Responsabilitatea creste atunci cand trebuie sa hotaram cum, cand si mai ales cu ce ii hranim pe cei mici. In mod clar nevoile lor sunt diferite de ale adultilor si bineinteles niciun parinte nu vrea sa greseasca. Iata 12 sfaturi menite sa ii ghideze pe parinti in a lua decizii alimentare corecte pentru copii lor. De la Mihaela Bilic citire.
Diversitate si echilibru.
Copiii trebuie sa manance din toate tipurile de alimente. Nutritia adecvata, echilibrata si diversificata ramane cea mai sigura cale de a avea un copil sanatos si bine dezvoltat. Pe scurt, putin din tot.
Portia corecta
In cazul unui copil inseamna manutele lui lipite una langa cealalta sau doi pumni.
Nu exista alimente toxice.
Alimentele se impart in comestibile si necomestibile.
Copiii trebuie sa manance de foame.
Si nu ca raspuns la emotiile pe care le traiesc. Parintii trebuie sa ii ajute sa le descopere si sa le managerieze. Este important ca cei mici sa isi traiasca emotiile, nu sa le ascunda in mancare.
Mancarea nu trebuie sa fie nici recompensa, dar nici pedeapsa.
Functia ei trebuie sa ramana cea nutritionala.
Copiii trebuie incurajati sa exploreze si sa descopere mancarea prin simturi.
Este in regula sa manance cu mana ca sa ii simta textura, sa se murdareasca. Este bine ca parintii sa ii implice pe cei mici in activitatile de bucatarit pentru ca acestia sa se imprieteneasca cu mancarea. In plus, vor fi mai tentati sa incerce si sa le placa o mancare gatita de ei.
Este normal sa refuze anumite alimente la primul contact.
Multi avem tendinta sa respingem lucrurile noi. La fel este si in cazul copiilor. Chiar daca inital respinge, trebuie insistat ulterior. REFUZ = respingerea zilnica a unui aliment de 3 ori consecutiv, timp de 10 zile la rand.
Parintii sunt ghizii copiilor in lumea alimentelor.
Este important sa luam masa in familie, iar in timpul acesteia sa discutam despre ce avem in farfurie, despre gusturi, despre ingredientele care se regasesc in mancare.
Alegeti alimentatia rudimentara.
Ingrediente simple, recognoscibile.
3 mese si 1 gustare.
Este mai mult decat suficient. Atentie ca gustarea sa nu se transforme in rontaiala.
Copiii nu trebuie fortati sa termine tot ce este in farfurie.
Acestia trebuie crezuti atunci cand spun ca nu mai pot manca. Pana la 5 ani, reflexul de foame si senzatia de satietate le semnalizeaza perfect cantitatea de mancare de care au nevoie. Fortandu-i nu facem decat sa le modificam instinctele naturale si sa-i predispunem la ingrasare.
Copiii nu trebuie pusi la cura de slabire.
Nu trebuie sa le interzicem anumite alimente, dar este important ca cei mici sa vada in casa alimente sanatoase, pe care apoi sa le recunoasca si sa le aleaga spontan.