Ce să nu-i spui copilului când plânge. 5 lucruri de spus în loc de „Nu mai plânge!”

Ce să nu-i spui copilului când plânge. 5 lucruri de spus în loc de „Nu mai plânge”

Știi ce să nu-i spui copilului când plânge? Ca părinte, te preocupă sentimentele copilului. Dar de câte ori nu ai avut diverse replici nepotrivite, când el plângea?

Ce să nu-i spui copilului când plânge? Am spus la un moment dat sau încă mai spunem cu toții: „Nu mai plânge!”

Sau poate că este replica pe care o știi de când erai tu un copil.

  • „Nu fi prost!”
  • „Șssst, toată lumea te privește!”
  • „Încetează chiar acum!”
  • „Nu mai plânge sau îți voi da una, să tot ai motive să plângi!”

Când spui toate acestea, nu faci decât să minimizezi sentimentele copilului, de fapt. Foarte rar vei reuși astfel să-l faci să se oprească. Copiii caută empatie și înțelegere. Dacă nu le obțin, vor încerca de mai multe ori, iar plânsul este o formă de a le cere.

Plânsul este în regulă

Este un mod foarte sănătos și necesar pentru copii de a-și exprima sentimentele și nu trebuie să-i facem să se oprească. Spunându-le să „nu mai plângă”, trimitem mesajul că sentimentele lor nu sunt importante, nu sunt valide, sunt prostești și enervante. Trebuie să-i ajutăm să își regleze emoțiile și să ne încredem în problemele și sentimentele lor. Să-i susținem cu răbdare.

Ce să nu-i spui copilului când plânge? 5 lucruri de spus în loc de „Nu mai plânge!”

Plânsul este întotdeauna potrivit. Poate ți se pare banal, dar un copil nu are perspectiva adulților asupra lumii. De cele mai multe ori, oamenii se luptă cel mai mult pentru a permite copiilor să-și exprime sentimentele în public, considerând că nu este un cadru adecvat și îngrijorându-se pentru reacțiile sau judecățile celorlalți. Dar să nu-i învățăm că trebuie să își liniștească sentimentele pentru ceilalți. În cele din urmă, vor învăța singuri regulile noastre sociale nerostite. Într-o zi vor ști să se descurce cu sentimentele lor și le vor exprima uneori pe cele pe care adulții le consideră „adecvate”. Modul în care susținem dezvoltarea reglării emoționale este prin empatie și înțelegere, nu prin tăcere.

„Ascultă cu seriozitate orice vor să-ți spună copiii tăi, indiferent de ce. Dacă nu ascultați cu nerăbdare lucrurile mici când sunt mici, nu vă vor spune lucrurile mari când sunt mari, pentru că toate acestea au fost întotdeauna lucruri mari. ” – Catherine M. Wallace.

Uneori, chiar și atunci când știi că nu ar trebui să-i spui copilului tău să nu mai plângă, este greu să știi ce să-i spui în loc! Când tu erai copil, poate ți s-a cerut adesea să taci. Aceste situații pot fi incredibil de incomode. Obișnuită să dai propriile sentimente deoparte, experiența unui copil care își exprimă pe deplin tristețea, mânia, dezamăgirea sau orice altă emoție negativă poate fi destul de provocatoare. Dar ai putea să-ți sprijini copilul apelând chiar la propriile emoții.

Deci, ce poți spune? Iată câteva sugestii!

De asemenea, ai putea să nu spui nimic! Uneori, nu este nevoie de cuvinte și este suficient confortul sau prezența fizică.

Ce să nu-i spui copilului când plânge? Ce NU trebuie să faci când copilul tău plânge

1. Nu-i distrage atenția

Atunci când îți distragi copilul de la sentimentele lui, pierzi o șansă de a te conecta și de a-l ajuta să învețe abilitățile de reglare emoțională de care va avea nevoie în viitor. De asemenea, transmiți mesajul că sentimentele lui sunt lipsite de importanță sau sunt prea multe pentru voi. Copiii trebuie să știe că voi, părinții, sunteți capabil să faceți față emoțiilor lor, astfel încât să se simtă în siguranță și capabili.

2. Nu-l pedepsi

Pedeapsa și recompensele nu fac parte din comportamentul părinților respectuoși. Nu pedepsiți niciodată, nu amenințați, nu faceți copilul să se rușineze, nu învinovățiți sau judecați un copil pentru sentimentele sale!

3. Nici un „dar”

Când empatizezi cu sentimentele copilului, abține-te de a adăuga frecvent „dar”. De ex. „Ești trist pentru că ți-ai dorit o altă jucărie, dar nu poți avea una”. „Dar” un fel de invalidare a tot ceea ce urmează. Copilul încearcă să explice sau să remedieze sentimentele. Nu este nevoie să faci asta. Empatizarea este suficientă.

4. Pui prea multe întrebări

Când copilul este plin de sentimente uriașe, copleșitoare, nu are capacitatea de a oferi răspunsuri la o mulțime de întrebări. Empatizează mai întâi și pune întrebări mai târziu.

5. Spune „este în regulă”

Oamenii înțeleg bine atunci când aud „este în regulă”, „ești bine”, „shh”, dar în acel moment, copilul nu este în regulă. Nu se simte bine, așa că, chiar dacă încerci să-l liniștești, se poate ajunge la minimizarea sentimentelor. Simpla opțiune „e bine să plângi” este o opțiune mai bună.

 

Data viitoare când copilul se luptă cu un sentiment copleșitor, memorează unele dintre frazele de mai sus și întâmpină-ți copilul cu empatie și înțelegere. Pentru că merită. Sentimentele nu sunt ceva de evitat, ci oportunități de conectare.

My title page contents