Chiar dacă nu vei suferi intervenția chirurgicală, recuperarea după nașterea naturală tot va dura câteva săptămâni.

Ești curajoasă și vrei să naști pe cale naturală. Nu putem decât să te felicităm! Și tu, și bebelușul, aveți multe avantaje față de o naștere prin cezariană. Dar, chiar dacă nu vei suferi intervenția chirurgicală, recuperarea după nașterea naturală tot va dura câteva săptămâni. Însă va fi cu mult mai ușoară.

 

Te credem că o să vrei să le faci tu pe toate, dedicându-te trup și suflet noului născut. Dar medicul îți va recomanda ca măcar timp de șase săptămâni să îți limitezi actvitățile. Asta nu înseamnă că nu vei putea face unele lucruri simple, ușoare, mai puțin solicitante. Recuperarea după nașterea naturală este un proces care are loc în mod firesc, care nu poate fi nici forțat și nici grăbit. Ți-am recomanda să profiți de această perioadă, pentru că nu te vei mai întâlni așa curând cu privilegiul de a fi menajată…

Recuperarea după nașterea naturală

La ce să te aștepți după nașterea pe cale naturală? Nu te speria, va fi mult mai simplu decât după o cezariană. Dar tot este necesar să ai grijă (și) de tine, oferindu-ți toate condițiile de a te reface după actul tău… de eroism.

Ușoare dureri

Nu îți ascundem, ai putea avea dureri și, eventual, o ușoară inflamație a vaginului. Indiferent dacă nașterea a fost sau nu mai dificilă. Dar pentru ca durerile să se amelioreze este suficient să aplici pe abdomen, timp de zece minute, o pungă cu gheață. Dacă ai o toleranță mică la durere, nu te grăbi să iei analgezice pentru reducerea acesteia fără să discuți cu medicul.
La naștere a fost necesară epiziotomia și locul inciziei este dureros? Soluția se află în băile de șezut cu apă călduță. Acestea nu doar că îțti vor calma durerea, dar scad și riscul de infecții. În plus, păstrarea igienei zonei vaginale va grăbi vindecarea.

Dozarea efortului

În primele zile după naștere e clar că nu o să ai energie. Dar, pe măsură ce te odihnești și corpul își recapătă puterile, revine și energia. Ei, atunci va trebui să te temperezi. Nu e nevoie să bravezi și să faci demonstrații de forță. Nici măcar plimbările prea lungi sau urcatul scărilor nu îți sunt activități permise. Mai ales dacă la naștere au existat oarecare complicații, lasă-i corpului timp să se vindece „în liniște”. Efortul poate duce la hemoragii sau alte complicații care să îți încetinească recuperarea.

Atenție la depresie!

Recuperarea după o naștere vaginală te afectează nu numai fizic ci și emoțional. Este normal să experimentezi schimbări de dispoziție, cel puțin în primele zile după naștere. Asta pentru că hormonii tăi fluctuează. Dacă stările de anxietate sau schimbările de dispoziție nu dispar sau dacă devin severe, adresează-te medicului. S-ar putea să te confrunți cu depresia postpartum. Netratată, această condiție poate fi gravă. Sentimente de neliniște, iritabilitate, lipsă de energie, tristețe și pierderea interesului pentru activitățile de care te-ai bucurat, acestea sunt simptomele ei. De asemenea, poți avea probleme cu somnul, dureri de cap sau pierderea poftei de mâncare. Ori chiar lipsă de interes față de bebeluș. Contactează imediat medicul dacă prezinți semne mai grave de depresie post partum, cum ar fi gândurile de a-ți răni copilul!

Tulburări de tranzit intestinal

Alimentația sănătoasă este un capitol important al perioadei de recuperare. Riscul de constipație și de apariție a hemoroizilor este ridicat. O alimentație bogată în fibre și un consum corespunzător de apă te vor feri de posibile neplăceri. În plus, apropo de apă, aceasta te va ajuta și la menținerea fluxului necesar de lapte.

My title page contents