Cum sa fii un parinte bun: Invata sa iti asculti copilul

Cum devii un ascultator mai bun

Deseori parintii se intreaba ce pot spune pentru a comunica mai bine cu micutii lor. Cum poti deveni un parinte bun? Secretul nu consta in ceea ce spui, ci in modul in care iti asculti copilul, dezvaluie specialistii in parenting.

 

Cel mai important skill cand vine vorba de comunicare, fie ca vorbim de copilul tau sau de orice alta persoana, este ascultarea activa. Asa ca, renunta la explicatii lungi, oferirea de solutii si de sfaturi sau chiar adevarate predici.

Acestea sunt o cale sigura de distantare a copilului. In plus, in acest fel nu il ajuti sa se deschida si sa isi gaseasca pe cont propriu solutiile pentru problemele prin care trece. Acorda-i toata atentia si empatia posibile.Si copiii  au nevoie sa fie si se simta ascultati la randul lor, nu doar adultii!

Afla in continuare ce anume presupen ascultarea activa si ce poti face pentru a deveni un ascultator mai bun.

Acorda-i copilului atentie deplina

Ca parinte iti doresti sa fii ascultat si inteles. Aceleasi lucru este valabil si pentru copii tai. Daca vrei sa isi dezvaluie emotiile si grijile este extreme de important sa ii oferi copilului cat mai multa atentie. Lasa-ti problemele la birou si fii cat poti de prezenta.

Copilul tau isi da seama cand il asculti cu adevarat si cand esti cu mintea la alte probleme. Incearca sa iti inchizi telefonul pentru a bloca orice distragere a atentiei. In momentul in care acesta te simte alaturi de el in totalitate ii va fi mai usor sa isi exprime problemle sau emotiile si va simti ca este auzit cu adevarat.

Apeleaza la “fraze cheie” care invita la conversatie

Anumite fraze au capacitatea de a transmite intelegere si iti reflecta emotiile fara a sugera judecata sau chestionarea. Acestea functioneaza mai bine decat intrebarile directe pentru a-ti stimula copilul sa iti spuna mai multe lucruri sau sa iti prezinte intreaga situatie.

In plus, acestea il fac sa se simta comfortabil si sa se deschida in fata ta. Frazele formulate sub forma de intrebare reflecta mult mai putin empatia. Mai ales cele care incep cu “De ce…?”.

Fraze cheie

“Pari suparata pe sora/fratele tau…”
“Pari ingrijorata in legatura cu excursia de maine…”
“S-a intamplat ceva?”

Fraze de evitat

“Trebuie sa faci un efort si sa te intelegi cu sora ta”
“De ce esti suparata?”
“Nu mai fi atat de speriata in legatura cu excursiile. Trebuie sa mergi!”
“De ce nu vrei sa mergi in excursie?”

Foloseste fraze care valideaza experientele copilului tau

Nu este nevoie sa folosesti foarte multe cuvinte si nici sa te grabesti sa afli cat mai multe lucruri dupa prima sa replica. Dupa fiecare fraza, fa o pauza. Astfel, ii oferi copilului posibilitatea sa-ti exprime emotiile, sa-si caute cuvintele sau sa explice situatia.

Foloseste fraze precum:

“Cred ca a fost o situatie care te-a speriat/deranjat/suparat/emotionat”
“Si eu m-as fi simtit la fel daca mi se intampla asta”
“Nu ma mir ca esti suparat,ai toate motivele”
“Imi pare foarte rau ca nu am fost langa tine sa te ajut”

Mizeaza pe exprimarea empatiei

Frazele formulate sub forma de afirmatii sau intrebari nu reflecta aproape deloc empatie, sustin specialistii in parenting. Empatia presupune oglindirea emotiilor. Astfel, iti vei stimula copilul sa isi exprime trairile si il vei face sa se simta in siguranta.

“Spune-mi cum te simti” nu exprima empatie. In schimb, daca ii spui “Pari trista dimineata asta” sau “Esti foarte tacut la masa” si ii zambesti, vei avea mai multe sanse ca micutul tau sa se deschida decat daca il inunzi cu intrebari.

Nu incerca sa il inveselesti

Cea mai buna solutie sa ii alini supararea sau ingrijorarea este sa empatizezi cu el. Critici, certuri sau incercarea de a-i schimba starea emotionala nu fac altceva decat sa ii invalideze trairile. Asta nu inseamna ca trebuie sa va complaceti in strarea de tristete!

Arata-i ca intelegi prin ceea ce trece si acorda-i toata atentia ta. Odata ce are ocazia sa isi accepte si sa isi exprime trairile, copiul tau va fi pregatit pentru a fi inveselit!

Nu incepe sa ii rezolvi problemele

Este important sa ii lasi sa treaca peste starea de suparare si sa incerce sa gaseasca solutii. Mai intai singur si abia apoi cu ajutorul tau. In momentul in care isi exprima sentimentele si parerile in legatura cu o anumita problema, asculta-l si asigura-l de tot sprijinul tau in loc sa ii oferi imediat solutii.

Tacerea este cheie

Copii invata foarte mult din momentele in care sunt lasati sa vorbeasca sis a ajunga singuri la concluzii. Tacerea este necesara pentru ca astfel ii oferi posibilitatea sa-si traiasca propriul proces de analiza si sa isi defineasca emotiile.

In momentul in care accepti modul in se simte – chiar si emotii precum supararea sau gelozia – il ajuti de fapt sa isi accepte propriile sentimente. Cel mai adesea, atunci cand se simt intelesi si acceptati, emotiile negative isi pierd din forta.

Cum poti fi un parinte bun? Nu este imposibil! Aplica aceste sfaturi si vei vedea ca treptat vei comunica mai bine cu micutul tau!

My title page contents