De la celebra Anne Geddes incoace, fotografi profesionisti sau amatori din intreaga lume se intrec in imagini care mai de care mai creative si pe alocuri la limita ridicolului, infatisand bebelusii in posturi aparte si impartind parintii in doua tabere – aceia care se topesc de emotie si aceia care se gandesc serios daca nu ar trebui sa puna mana pe un telefon si sa anunte pe cineva de la Directia pentru Protectia Copilului. Eu ma incadrez in a doua categorie…
Ca orice mama, cunosc din plin sentimentul de mandrie pe care il ai atunci cand realizezi ca „puiutul” tau e dragut. Deh, materialul clientului. In primele saptamani dupa nasterea copilului, accepti emotionata zeci de complimente, cauti sute de poze de familie in care gasesti toate cele 10.000 de asemanari cu tine si ramai dezamagita cand si mama soacra face la fel si iti aduce dovezile ei, care atesta asemanarile cu strabunicul venit in tara pe la 1400 (si da, imi dau seama de anacronism si exagerare).
Cand am avut ocazia, marturisesc ca mi-am facut fetita eroina intr-un editorial de moda si m-am gandit serios sa ii asigur celebritatea, punand o fotografie de-a ei si pe coperta unei reviste pentru parinti la al carei proiect lucram (m-am abtinut, totusi!). Ba chiar (forgive me, Father, for I’ve sinned!), am scapat o poza de „arhiva” cu ea pe facebook-ul de serviciu, desi m-am ferit cat am putut de taguri in imagini de la evenimente la care am participat impreuna.
Acestea fiind dezvaluite, in dubla mea calitate, de parinte, dar si de om care lucreaza de 9 ani in domeniul parenting si a asistat la multe drame de familie si abuzuri asupra copilului, in direct, pe la sedinte foto, vreau sa va arat cam ce poze nu as face eu vreodata copilului meu (chiar daca ar mai avea varsta potrivita).
Sigur ca totul este o chestiune de optiuni si gusturi, dar mi se pare ca este o limita extrem de fina intre a crea o amintire de familie si a expune copilul intr-un mod penibil sau a-i pune in pericol chiar sanatatea, de dragul unui cadru artistic.
Poate ma „echibochez”, vorba unei prietene, dar cred sincer ca si un bebelus are dreptul la imaginea proprie, de care parintii abuzeaza deseori. Si acum, serios, voi cam cat de mandri sunteti cand cineva da accidental peste vreo poza de-a voastra din copilarie, in celebra ipostaza – burta pe patura, fundul sus, privirea inainte?
P.S Si daca totusi decideti sa va puneti bebelusii prin valize, pe peluze (toamna si la prima ora a diminetii, inainte de rasaritul soarelui, ca lumina sa nu arda, desigur) sau in ghivece, macar asigurati-va ca nu aveti plante otravitoare pe platou – Leandrul, Dieffenbachia, violetele, iedera sau vascul sunt toxice cand sunt ingerate accidental, in cazul in care nu stiati…
foto Shutterstock.com