Acidul folic și importanța lui în sarcină

Sigur ai auzit despre acidul folic și importanța lui în sarcină. Acidul folic este un element important care este recomandat a fi administrat nu numai în primele luni de sarcină, ci și înainte de a planifica o sarcină.

Iată tot ce trebuie să știi despre acidul folic, atunci când încerci să rămâi gravidă!

Acid folic și importanța lui sarcină: ce trebuie să știi despre acesta?

Vitamina B9, mai bine cunoscută sub numele de acid folic, este foarte importantă pentru femeile care doresc să rămână însărcinate. Această vitamină joacă un rol fundamental în prevenirea defectelor congenitale grave. Toate femeile aflate la vârsta fertilă, care intenționează să rămână însărcinate, ar trebui să își completeze dieta cu acid folic. O alimentație adecvată îți va permite să-ți acoperi nevoile de acid folic.

Ce este acidul folic?

Acidul folic sau vitamina B9 aparține clasei de vitamine solubile în apă. Adică, acele vitamine care nu pot fi acumulate în organism, dar trebuie luate în mod regulat prin prin aportul de suplimente alimentare. Așa cum am amintit mai sus, acidul folic nu este recomandat a fi administrat numai în primele luni de sarcină ci, de asemenea, înainte de a obține sarcina.

Acidul folic și importanța lui. De ce este important să iei acid folic înainte și în timpul sarcinii?

Acidul folic contribuie la dezvoltarea tubului neuronal. Acesta din urmă se formează la scurt timp după concepție. Mai târziu, devine coloana vertebrală a bebelușului. În special, administrarea acidului folic contribuie la reducerea șanselor de a avea un copil cu malformații ale sistemului nervos central. Inclusiv: spina bifida, anencefalie, encefalocele. Un deficit de acid folic ]n stadiile incipiente ale sarcinii ar putea fi, de asemenea, un factor predispozant la întârzierea creșterii intrauterine sau la nașterea prematură. Suplimentarea cu acid folic în faza de preconcepție reduce riscul de apariție a malformațiilor tubului neural cu mai mult de jumătate.

Dacă în dieta ta nu incluzi o cantitate suficientă de acid folic, este necesar să completezi stocurile prezente în organism cu suplimente specifice. Astfel, vei favoriza dezvoltarea țesuturilor materne și a sistemului nervos central al fătului.

O femeie fertilă, care intenționează să rămână însărcinată, ar trebui, de fapt, să ia o cantitate suplimentară de 0,4 mg / zi. Începând cu cel puțin o lună înainte de concepție până în a treia lună de sarcină. În timpul sarcinii și alăptării, necesarul zilnic crește la cel puțin 0,6 mg. Vitamina B9 este esențială pentru a asigura dezvoltarea țesuturilor în creștere și pentru a îmbogăți laptele matern cu această vitamină.

Care sunt beneficiile acidului folic în timpul sarcinii?

Încă din primele etape ale sarcinii, este important ca acidul folic să fie prezent într-o cantitate optimă în corpul tău, pentru a asigura oxigenarea și dezvoltarea normală a țesuturilor. În special a celor în creștere, cum ar fi cele embrionare. Mai mult, s-a observat că prezența sa scade nivelurile unui aminoacid, homocisteina. Dacă aceasta este mare, crește riscul bolilor cardiovasculare și cardiace.

Defecte ale tubului neural: care sunt acestea?

Defectele tubului neural sunt malformații congenitale ale sistemului nervos central (format din creier și măduva spinării). Apar ca urmare a anomaliilor în închiderea tubului neural, structurii embrionare care dă naștere creierului, măduvei spinării și meningelor, membranele care le acoperă. Alte structuri legate de sistemul nervos central, cum ar fi oasele și pielea, pot fi la rândul lor afectate. Ele pot fi deja incompatibile cu viața în perioada neonatală.

Numeroase studii științifice arată că aportul regulat de acid folic dinainte de concepție reduce riscul de defecte ale tubului neural cu 50-70%. De asemenea, se pare că suplimentarea poate reduce riscul de alte defecte congenitale cu 10-20%. Inclusiv boli de inimă și despicătura buzei (buză de iepure).

Ce alimente conțin acid folic

Este bine să urmezi o dietă corectă și echilibrată, bogată în fructe și legume, care să ofere cantități bune de acid folic. Poți alege să consumi: portocale, mandarine, clementine, kiwi, căpșuni, spanac, sparanghel, anghinare, andive, broccoli, varză. Dintre alimentele de origine animală, cel mai mare conținut de folat se găsește în ficat și alte organe, unele brânzeturi și ouă.

 

My title page contents