Aerosoli în timpul sarcinii: Se pot face? Care sunt riscurile și beneficiile aerosolilor atunci când ești însărcinată? Cum se gestionează rinita de sarcină: aerosolul poate fi făcut sau nu? Practicat pe scară largă pentru copii, aerosolul poate fi folosit în timpul sarcinii fără probleme sau trebuie evitat? Și ce trebuie să știi înainte de a începe un tratament bazat pe aerosoli?
Aerosolul este de obicei utilizat pentru a combate tusea, astmul, dar și pentru a combate producția excesivă de mucus și flegmă atunci când ne confruntăm cu o răceală. Îl folosim foarte des la copii, dar ce ne spun cercetările despre utilizarea aerosolilor în timpul sarcinii? Este sigur? Dacă da, care sunt beneficiile?
Poți face aerosoli în timpul sarcinii?
Terapia cu aerosoli nu este contraindicată în timpul sarcinii, dar, desigur, specialistul va fi cel care va evalua situația și va prescrie medicamentele potrivite care pot fi utilizate fără riscuri speciale. În general, utilizarea aerosolilor în timpul sarcinii depinde mult de tipul de medicament care este nebulizat.
De exemplu, unele mucolitice – care sunt utilizate pentru a dizolva flegma în caz de tuse productivă sau afecțiune a tractului respirator superior – trebuie evitate în primul trimestru de sarcină și în timpul alăptării. În timp ce corticosteroizii ar trebui utilizați în cea mai mică doză eficientă.
Terapia cu aerosoli în timpul sarcinii poate fi utilă în multe cazuri, inclusiv bolile gripale și cele care provoacă apariția simptomelor tractului respirator sau producția excesivă de mucus.
Așadar, beneficiile aerosolilor în sarcină sunt mai multe:
- slăbește mucusul din tractul respirator superior;
- în combinație cu un medicament antiinflamator poate ameliora durerile în gât și poate combate inflamația;
- dizolvă mucusul și flegma, eliberând nasul înfundat în caz de răceli sau rinită alergică;
- permite intervenția asupra simptomelor astmului.
Astmul în sarcină. Ce complicații pot apărea?
Astmul este una dintre cele mai frecvente probleme medicale care apar în timpul sarcinii și poate fi potențial gravă. Unele studii au sugerat că aproximativ 30% dintre femeile astmatice raportează că problema s-a agravat în timpul sarcinii.
Femeile însărcinate cu astm pot avea un risc puțin mai mare de a naște prematur sau riscul de a da naștere unui copil cu o greutate mică la naștere. Cercetările sugerează, de asemenea, că femeile cu astm sever sunt mai susceptibile de a suferi de preeclampsie.
Prin urmare, medicul specialist poate considera că este adecvat să prescrie o terapie cu aerosoli care să includă atât bronhodilatatoare, cât și medicamente considerate „sigure” în timpul sarcinii.
Rinita de sarcină
Rhinitis gravidarum sau rinita de sarcină este o inflamație a sinusurilor care poate apărea în timpul sarcinii. Rinita de sarcină este cauzată de modificările hormonale tipice sarcinii. Mai exact, hormonii de sarcină, adică estrogenul și progesteronul, favorizează o hipersecreție de mucus în nas și provoacă un edem al membranelor mucoase, provocând astfel umflături și congestie.
Rinita poate apărea în orice moment al sarcinii și dispare după naștere, când nivelurile hormonale revin la valorile normale. Principalele simptome ale rinitei de sarcină sunt: strănut și congestie nazală sau nas curgător.
Aerosolul poate fi util pentru a elibera nasul înfundat și congestionat și pentru a promova fluidificarea mucusului. În acest caz, poate fi suficient să folosești pentru nebulizare o soluție salină simplă care imită clasica inhalație cu vapori.
Cum se face terapie cu aerosoli în timpul sarcinii?
Este foarte important să știi cum trebuie făcută terapia cu aerosoli, mai ales dacă suferi de astm. Unele studii au observat că majoritatea femeilor astmatice însărcinate adoptă o tehnică de inhalare necorespunzătoare. Acest lucru poate duce la un control slab al astmului, cu rezultate riscante.
Este obligatoriu ca femeia gravidă să ceară sfatul medicului înainte de a utiliza un inhalator sau de a începe orice terapie cu aerosoli.
Riscurile
Cele mai frecvent utilizate substanțe și medicamente în terapia cu aerosoli sunt:
- Mucolitice;
- Cortizon;
- Antiinflamatoare;
- Antialergice;
- Antibiotice;
- Antiastmatice;
- Bronhodilatatoare.
Desigur, ca orice alt medicament, utilizarea aerosolilor în sarcină trebuie evaluată cu atenție împreună cu medicul și, în orice caz, după citirea atentă a prospectului.
În general, se recomandă să nu se utilizeze medicamente în primul trimestru de sarcină și medicamentele precum antihistaminicele, vasoconstrictorii, cortizonul trebuie evitate. Cu toate acestea, corticosteroizii inhalatori, bronhodilatatoarele și inhibitorii de leucotriene – medicamente utilizate pe scară largă în terapiile astmului pe termen scurt și lung – au puține efecte secundare și nu există niciun motiv pentru întreruperea acestora. Cu excepția cazului în care medicul va face o evaluare atentă a riscurilor/beneficiilor și indică întreruperea medicamentelor amintite.