Alergiile la femeile gravide. Ce remedii există pentru alergiile din timpul sarcinii?

Alergiile la femeile gravide. Ce remedii există pentru alergiile din timpul sarcinii?

Alergiile la femeile gravide: ce trebuie să știi? Sarcina reprezintă un moment important și delicat în viața fiecărei femei. De aceea, pezența unei patologii cronice sau apariția unei patologii acute la femeia însărcinată, precum și complicarea cursului sarcinii, reprezintă cauza unor anxietăți și temeri suplimentare.

De asemenea, este important de știut că medicamentele precum antihistaminice sau steroizi nu pot fi luate cu ușurință. Acestea ar putea cauza probleme de sănătate atât mamei, cât și bebelușului ei.

Alergiile la femeile gravide: simptome, remedii și sfaturi

Alergie în sarcină, riscuri

Alergia în sarcină este dăunătoare copilului? Vestea bună este că alergiile de mediu, cum ar fi alergiile sezoniere și cele provocate de animalele de companie, nu prezintă niciun risc pentru fătul în curs de dezvoltare. În schimb, nu la fel stau lucrurile în cazul alergiilor alimentare sau în cazul celor la medicamente sau mușcături de insecte. Acestea pot declanșa șoc anafilactic. O reacție foarte gravă care poate pune viața mamei (și nu numai) în pericol.

Astmul în sarcină

Este cea mai frecventă afecțiune. Într-o treime din cazuri, în sarcină se înrăutățește, pentru o altă treime prezintă o îmbunătățire și pentru ultima treime rămâne stabilă. Aproape orice medicament luat înainte de sarcină poate fi continuat și în sarcină. Inclusiv derivații de cortizon. Atenție: nu se recomandă începerea terapiei de desensibilizare în timpul sarcinii.

Dermatita și eczema în sarcină

Multe afecțiuni ale pielii de origine alergică, cum ar fi dermatita atopică, dermatita de contact și urticaria cronică se pot agrava în timpul sarcinii. În plus, aproape întotdeauna sunt însoțite de simptome precum mâncărime intensă. Un simptom ce poate fi atât de enervant și deranjant încât este necesar un tratament cu medicamente antihistaminice.

Rinita alergică în sarcină

Nu este o tulburare gravă, dar este esențial să ceri sfatul medicului. Aceasta deoarece multe dintre medicamentele folosite prezintă riscuri de malformație, dacă sunt luate la începutul sarcinii.

Rinita este o inflamație a mucoasei nazale care se manifestă prin mâncărime, obstrucție, congestie și scurgeri nazale care se agravează la una din trei femei din cauza vasodilatației și a acțiunii hormonilor. Primul lucru de făcut pentru a trata rinita alergică este eliminarea contactului cu potențialii alergeni care declanșează reacția.

În cazul unor simptome ușoare sau de scurtă durată nu este nevoie de nicio terapie sau medicație. În schimb, în cazul unor simptome mai grave poți lua un antihistaminic topic – precum azelastină sau levocabastina – sau unul oral – precum cetirizină și loratadina.

Alergii alimentare în sarcină

În timp ce astmul bronșic poate apărea uneori în timpul sarcinii (dar mai frecvent după sarcină) din cauza modificărilor hormonale și imunitare pe care le presupune sarcina, alergia alimentară apare rar în timpul sarcinii. Cu toate acestea, unele femei alergice la polen pot observa apariția mâncărimii la nivelul gurii și mucoasei bucale cu edem al limbii și mucoasei, în urma ingerării de fructe sau legume proaspete.

Alergiile alimentare debutează de obicei insidios, cu simptome subtile ale pielii, precum mâncărime, urticarie mici cu vezicule. În anumite condiții (efort fizic, stres, consumul de medicamente dăunătoare gastrice precum aspirina), acestea se pot accentua.

Ce medicamente poți lua pentru alergie în timpul sarcinii?

Este foarte important să discuți cu medicul înainte de a lua medicamente antialergice fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă în timpul sarcinii sau alăptării. Cântărește bine riscurile și beneficiile, înainte de a lua medicamente! Nu toate medicamentele sunt sigure în timpul sarcinii.

Atunci când este posibil, cel mai bine este să se evite administrarea de medicamente. Totuși, există încă unele medicamente pentru alergii pe care profesioniștii din domeniul sănătății le consideră sigure pentru utilizare în timpul sarcinii.

Alergiile la femeile gravide: ce remedii există?

Remediile naturale sunt sigure și merită încercate înainte de a lua medicamente. Soluția salină nazală poate fi folosită ca spray liniștitor sau pentru umezirea mucoasei nazale congestionate. Aceasta eliberează nasul de alergeni și microbi.

Evitați alergenii: Evită să ieși afară când concentrațiile de polen sunt deosebit de mari în aer. Dacă ești alergică la acarieni, îndepărtează covoarele, jucăriile moi, draperiile grele din casă.

Purificator de aer: Utilizarea unui purificator de aer de înaltă calitate în casă poate reduce numărul de alergeni și poluanți din aer.

Utilizarea unui umidificator: Cantitatea potrivită de umiditate poate ajuta la hidratarea mucoasei nazale și la promovarea respirației.

 

 

 

 

My title page contents