Atentie la diabetul gestational!

Atentie la diabetul gestational! Asa cum ii spune si numele, este o forma ce apare doar in timpul sarcinii! Nu este un motiv de ingrijorare atata vreme cat este depistat din timp. Este foarte important ca viitoarea mamica urmeaza sfaturile medicului diabetolog. In cele mai multe dintre cazuri, dispare dupa momentul nasterii.

 

Diabetul gestational apare, de obicei, intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si afecteaza aproximativ 4% dintre femeile insarcinate. Este stiut faptul ca pe toata perioada sarcinii apar modificari hormonale ce conduc la producerea unei cantitati insuficiente de insulina. Rezultatul? Cresterea valorilor glucozei din sange. Iar valorile constant mari ale glicemiei pot afecta cresterea si dezvoltarea fatului.

Factorii de risc pentru aparitia acestei forme de diabet sunt:

  • Varsta viitoarei mame mai mare de 35 de ani
  • Obezitate inainte de aparitia sarcinii
  • Istoric in familie de diabet zaharat tip 2
  • Femei care au nascut un copil cu greutate mai mare de 4 kg
  • Femei care au mai avut diabet gestational la o sarcina anterioara
  • Ovare polichistice
  • Fumatul

Care sunt simptomele?

Simptomele instalarii diabetului gestational sunt asemenatoare cu cele firesti, de sarcina. Chiar si asa, se impune un plus de atentie pentru starea de oboseala permanenta, uscaciunea gurii, senzatia de sete permanenta, urinari dese, vederea tulbure. Sunt simptome ce nu ar trebui ignorate de nicio femeie insarcinata, iar controlul medical este obligatoriu.

Exista teste?

Testul pentru depistarea diabetului de sarcina se numeste test de toleranta la glucoza si nu e chiar unul placut, dar este important sa fie facut. Dupa recoltarea unei probe de sange, pe nemancate, gravida va bea o bautura cu zahar (75 g de glucoza). Apoi, dupa o ora, respectiv doua ore, sa i se recolteze din nou sange. In functie de valorile glicemiei, medicul diabetolog hotaraste care sunt urmatorii pasi pe care-i are de facut viitoarea mama.

Ce urmeaza?

Este importanta reducerea glucidelor din alimentatie si cantarirea acestora. Tot la fel excluderea produselor ce contin zahar, impartirea meselor in trei principale si doua gustari pentru a preintampina variatiile glicemiei. Dupa confirmarea diagnosticului de diabet de sarcina, cel mai important lucru este controlul. Acestuia i se adauga monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

Tratat si atent monitorizat, diabetul  de sarcina nu afecteaza fatul, nici mama. Nediagnosticat la timpul potrivit, poate conduce la aparitia complicatiilor cum ar fi riscul de a pierde sarcina sau aparitia malformatiilor congenitale.

My title page contents