Alergiile alimentare. Ce sunt, ce simptome au și cum să le previi

Auzim des vorbindu-se despre alergii alimentare. Acestea afectează o mare parte din populația globului. Conform celor mai recente date de la EEACI – Academia Europeană de Alergii și Imunologie Clinică, alergiile alimentare sunt din ce în ce mai răspândite și cresc în mod constant. Pe de o parte, motivul ar putea fi capacitatea mai bună de diagnosticare, astfel că sunt identificate mai multe cazuri decât în ​​trecut. Pe de altă parte, explicația se bazează pe modificările de mediu care au favorizat incidența unor astfel de alergii.

Dincolo de toate, factorii declanșatori par să fie diferiți: fumatul, un stil de viață sedentar și, în ceea ce privește nutriția, consumul mai mic de alimente proaspete ar duce la un aport mai mic de antioxidanți conținuți în acestea.

Alergii alimentare și intoleranțe: care este diferența?

Intoleranțele alimentare fac parte dintr-un grup mai mare de tulburări definite ca reacții adverse la alimente. Astfel că trebuie să facem diferența între cele două tulburări. Atunci când reacția nu este cauzată de sistemul imunitar, putem vorbi mai degrabă despre intoleranță alimentară, decât de alergie.

Pe de altă parte, atunci când este o reacție alergică, înseamnă că sistemul imunitar produce anticorpi împotriva unei substanțe inofensive, prezentă în alimente (sau în mediu), ca și cum ar fi patogenă.

Sfaturi de la nutriționist

O reacție negativă la alimente este adesea confundată cu o alergie, dar ar putea fi o intoleranță.

Simptome: Intoleranțele au simptome similare cu cele ale alergiilor, adică greață, diaree, crampe stomacale.

Acțiune: alergiile acționează asupra sistemului imunitar, intoleranțele implică metabolismul.

Substanțe: intoleranțele se referă în general la lactoză, gluten sau sulfiți.

Ce trebuie făcut: persoanele care suferă de alergii trebuie să elimine toate alimentele declanșatoare. În timp ce persoanele intolerante pot tolera cantități mici de alimente sau componente în cauză. Fac excepție persoanele sensibile la gluten sau sulfit.

Specialiștii ne informează că, de fapt, orice aliment poate fi un potențial alergen pentru organism, dar în majoritatea cazurilor alergice, reacțiile sunt declanșate de un grup de 7 alimente reprezentate de:

  • lapte de vacă;
  • ouă;
  • soia;
  • grâu;
  • pește;
  • arahide sau alte nuci;
  • crustacee.

Explicația specialiștilor? Corelația dintre alergii și aceste alimente ar putea fi legată de faptul că astăzi consumăm mai multe dintre acestea decât în ​​trecut.

Alergii alimentare și simptome în funcție de vârstă

Alergiile alimentare se manifestă diferit, în funcție de vârstă. La sugari, aceștia prezintă de obicei simptome ca: eczeme atopice, diaree, vărsături continue, încetinirea sau oprirea creșterii.

În schimb, la tineri și adulți există simptome care apar destul de repede, cum ar fi: umflarea buzelor, senzație de ocluzie în gât, simptome cutanate, iar în cazuri severe, dificultăți de respirație.

Copiii sunt cei mai expuși riscului

Alergiile sunt cel mai frecvent întâlnite la copii. În special, copiii care au o rudă alergică, au un risc cu 50% mai mare de a contracta alergii. Dar chiar și adolescenții nu par să fie imuni. Una dintre cauze este fumatul, care provoacă daune ireversibile ADN-ului tinerilor fumători. Aceștia pot transmite viitorilor lor copii care ar putea deveni mai ușor subiecți alergici.

O diferență importantă în grupele de vârstă constă în faptul că alergiile la lapte și ouă apar rar la copii și adulți. În timp ce este mai ușor să găsești persoane alergice la polen, ale căror molecule pot fi prezente în fructele și legumele nefierte.

Pot fi prevenite alergiile alimentare?

Din păcate, specialiștii ne informează că prevenirea alergiilor alimentare este foarte dificilă. Însă, cu siguranță că un stil de viață sănătos alcătuit din mișcare și cât mai mult timp petrecut în aer liber, precum și o dietă echilibrată pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, în cazul nou-născuților, alăptarea este foarte importantă, deoarece laptele matern este capabil să stimuleze și să modifice răspunsurile imune ale corpului.

Mamele sunt sfătuite să alăpteze exclusiv până în a 6-a lună, pentru a preveni sau cel puțin pentru a limita manifestarea uneia dintre cele mai frecvente alergii alimentare în primii ani de viață. De exemplu, alergiile la proteinele din laptele de vacă.

În plus, trebuie știut că există teste, numite teste de provocare, efectuate în unități medicale. Acestea oferă subiecților potențial alergici cantități mici din diferitele grupuri de alimente pentru a verifica reacțiile organismului.

Se pot vindeca alergiile alimentare?

Conform specialiștilor, se pare că alergia alimentară reprezintă singura alergie din care o persoană se poate recupera complet. Dacă este diagnosticată corect, o persoană se poate vindeca de alergiile la ouă, lapte și grâu în termen de 3-5-7 ani (în funcție de individ și intensitatea cu care se manifestă alergia). În timp ce alergiile la kiwi, fructe uscate, pește și crustacee tind să fie mai persistente.

My title page contents