După ce se mai domolește euforia, discută cu medicul tău despre ce analize trebuie să faci în sarcină.

Ai văzut două liniuțe roz pe testul de sarcină? Felicitări! Peste 40 de săptămâni familia ta se va mări! După ce se mai domolește euforia, discută cu medicul tău despre ce analize trebuie să faci în sarcină.

 

Dacă e să o luăm „ca la carte”, un set de analize de laborator este binevenit și înainte de a rămâne însărcinată. Încă de când ți-ai propus să devii mămică. Rezultatul acestor analize este important pentru a evalua corect riscul unor posibile infecții congenitale. Dar să admitem că ai omis această etapă, din neștiință. Însă după ce ai rămas însărcinată, nu mai există nicio scuză. Pentru sănătatea ta și a bebelușului este obligatoriu să știi ce analize trebuie să faci în sarcină.

Ce analize trebuie să faci în sarcină

Pentru fiecare trimestru de sarcină în parte, medicul va recomanda o serie de analize specifice. Rolul acestora este de a furniza informații prețioase cu privire la sănătatea gravidei și la evoluția fătului.

Trimestrul I

Primul trimestru este cel mai… bogat în investigații. Femeia însărcinată va trebui să facă în săptămânile 10-14 analizele uzuale de sânge (hemoleucograma), stabilirea grupei de sânge, Rh, glicemie, analize hepatice și de coagulare. De asemenea, analize care să evidențieze existența unei posibile infecții cu virusuri de tipul citomegalovirusuri, toxoplasma, hepatitele B și C, HIV. Vor mai fi efectuate, de asemenea, analizele din urină. Alte investigații vor urmări depistarea unor infecții din colul uterin, precum chlamydia sau microplasma. Se va mai efectua și o ecografie transvaginală pentru a fi stabilite vârsta sarcinii, lungimea embrionului, dimensiunile uterului și sacului embrionar. La sfârșitul primului trimestru, primul test screening va putea identifica posibile afecțiuni ale fătului.

Trimestrul II

Se vor repeta analizele efectuate în primul trimestru și, în săptămânile 20 – 22 se va efectua ecografia de morfologie fetală. Scopul acesteia este de a identifica prezența unor malformații dar și evaluarea organelor interne ale bebelușului, poziția placentei, cantitatea de lichid amniotic și starea celorlalte organe ale gravidei. În cazul unui risc de malformații se va recomanda efectuarea amniocentezei.

Trimestrul III

Pe măsură ce sarcina evoluează și se apropie tot mai mult de termen, monitorizarea stării de sănătate a celor doi – mamă și făt – este și mai atentă. Se vor repeta unele analize de sânge, respectiv hemoleucograma completă, testele de secreție vaginală (în special pentru depistarea infecției cu streptococul B) și se va acorda atenție măsurării tensiunii arteriale și greutății gravidei. În săptămânile 32 – 34 se va efectua ecografia morfologică, scopul ei fiind evaluarea dezvoltării fătului. Cu acest prilej vor putea fi stabilite poziția și tonusul lui. De asemenea, se vor obține informații cu privire la dimensiunile colului și cantitatea de lichid amniotic.

Sfaturi obligatoriu de luat în seamă

  • Chiar dacă sarcina nu îți creează niciun fel de probleme și te simți excelent, nu ”sări” peste analizele din cele trei trimestre.
  • Nu interpreta tu rezultatele analizelor, bazându-te pe Dr. Google. Doar medicul tău poate face corect acest lucru.
  • Dacă apar complicații în sarcină (hipertensiune, diabet, anemie, obezitate sau probleme stomatologice urgente) nu intra în panică. Unele sunt chiar induse de sarcină și sunt tranzitorii.Încrede-te în medicul tău și urmează întocmai sfaturile acestuia.
  • Dacă suferi de boli cronice, sarcina ta va fi atent urmărită de medicul ginecolog, în colaborare cu medicul specialist. În cazul în care ți se vor recomanda analize suplimentare, nu ezita să le faci.
My title page contents