Ajută-ți copiii să se adapteze evenimentelor șocante. De ce? Pentru că au nevoie! Oamenii incearca tot mai des sa faca fata, emotional, dezastrelor naturale si violentei fara sens.
O cascada de sentimente se declanseaza in fiecare dintre noi atunci cand suntem expusi la scense ale unor decese sau certuri. Este socant sa fii martor la eveniment neplacut, mai ales ca primul gand te trimite la cei dragi si la o tragedie care n-ai dori sa li se intample.
Ajută-ți copiii să se adapteze evenimentelor șocante
Intrebarea care ii macina, pe multi parinti , in zilele noastre, este urmatoarea: cum ii explic copilului meu dezastrele naturale si violenta fara sens? Si cum sa imi gestionez emotiile propri si anxietatea atunci cand incerc sa-l protejez pe cel mic?
Nu exista nici o modalitate prin care, atat adultii cat si copiii sa inteleaga crimele, indiferent daca acestea sunt realizate pentru a obtine puterea politica, daca vorbim despre furturi de cartier, sau omorurile si violenta domestica.
Copiii au nevoie de sprijin
Oamenii care pur si simplu ranesc alti oameni sau dezstrele naturale precum cutremure, inundatii sau alunecari de teren, sunt greu de inteles pentru copilul tau. Acestia sunt suparati si raniti, iar mintea lor este blocata atunci cand sunt expusi la astfel de evenimente, pentru ca, in opinia lor, sunt inumane. Asa ca, parintilor le revine datoria de a se ocupa de explicarea aceastor evenimente intr-un mod care sa afecteze cat mai putin psihicul copilului.
Mai jos am pregatit cateva trucuri care s-ar putea sa te ajute:
Ai grija de sentimentele tale inainte de a te ocupa de emotiile propriului copil.
In primul rand, trebuie sa aloci timp pentru o discutie intre adulti, in care voi, parintii, sa va exprimati emotiile si nelinistile, separat de copilul vostru. Adultii transporta o sarcina grea atunci cand vine vorba de sentimentele de teama, generate de evenimentele actuale neplacute. Oamenii sunt construiti sa se simta neajutorati in fata evenimentelor violente din trecut sau din prezent. Ar trebui sa inlocuiesti durerea si indignarea provocata de accidente sau conflicte, fie ca acestea sunt prezentate de mass – media sau sunt traite in viata de zi cu zi, cu resemnare si indiferenta. Asa ca, prima sarcina atunci cand tu si copilul tau va confruntati cu o situatie dificila este sa iti pui in gant o intrebare valoroasa: ce si cine conteaza?
Copiii au nevoie de parinte senin?
De aici, iti poti aminti de sentimentele si aspiratiile pe care le aveai atunci cand erai copil, iar in mintea ta era mereu prezenta ideea conform careia lumea este un loc sigur. Trebuie sa lasi gandurile tale despre ceea ce iubesti si dorintele tale pentru siguranta si justitie sa te conduca intr-un mod corespunzator. O discutie de la adult la adult te-ar putea ajuta foarte mult. Accesarea sentimentelor te va ajuta sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva si sa-ti aduni forta si rabdarea necesara pentru a le impartasii copilului tau.
Mai mult decat orice, copiii trebuie sa stie ca iti pasa!
Este important pentru un copil sa vada ca iti pasa de lume, de societate si de evenimentele neplacute care se intampla in jurul vostru, si mai mult decat atat sa realizeze cat de anormal este comportamentul la care a asistat si cat de mult iti doresti sa existe dreptate. Mai mult decat atat, este in regula sa-ti exprimi sentimentele in fata copiluli tau. Nu trebuie sa-ti faci griji atunci cand o stire te emotioneaza pana la lacrimi: „ sunt trista pentru ceva ce am vazut la stiri, si am nevoie de cateva momente pentru a lasa tristetea afara!”.
Ajută-ți copiii să comunice!
Nu este de ajutor pentru copiii mici sa cunoasca absolut tot ceea ce se intampla. Ei nu pot digera un comportament violent si pot deveni ingroziti daca sunt expusi in fata imaginilor explicite.
Ferește-l de mass-media!
Reportajele televizate, stirile, ziarele sau comentariile de la radio pot comunica faptul ca adultii nu sunt in siguranta. Poti urmari stirile dupa ce copiii au mers la culcare sau, in masina, atunci cand esti singura sau in compania unui adult si ascultati un post de radio. Nu lasa vestile legate de violenta sau catastrofe sa erodeze relatia de incredere si protectie pe care ai construit-o in familia ta.
Ofera-i o perspectiva corecta asupra comportamentelor inadecvate!
Copilul tau are nevoie sa stie si sa faca diferenta foarte clar intre un tip de comportament corect si acceptat de societate si un alt timp de comportament, nu tocmai adecvat si asupra judecat in lumea inconjuratoare. El trebuie sa inteleaga ca nu toti oamenii sunt buni, insa ei nu trebuie sa fie deranjati atata timp cat se afla in sanul ocrotitor al familiei.
Cum fac față copiii evenimentelor șocante?
Copiii trebuie sa stie ca nu toti copiii au parte de o educatie si de afectiune, iar cei care nu se bucura de aceste lucruri au tendinta de a-si varsa frustrarile si de a se razbuna pe alte persoane. Dar totusi, daca cineva incearca sa se apropie de ei, le ofera consiliere, comportamentul inadecvat se poate schimba. Adultii nu stiu intotdeauna cum sa intervina si nu sunt suficient de curajosi in cat sa depisteze si sa prinda alti oameni inainte de a face rau.
Ajuta-l sa constientizeze cum trebuie sa-si aleaga grupul de prieteni!
Atunci cand mai cresc, copiii trebuie sa constientizeze importanta unui grup de prieteni ales corect. Nu toate grupurile de prieteni sunt orientate catre a face bine, si de multe ori, acestea isi gasesc nucleul in tratamente rele aplicate altor copii. Totusi, daca un grup mai mare de oameni lucreaza la remedierea acestui rau, atunci treptat se va instaura dreptatea. Copiii trebuie sa creada ca exista o speranta chiar si atunci cand nu este nici urma de ea.
Daca unii oameni sunt răi, nu înseamnă că trebuie să moară!
Aceasta este o idee de care cel mic trebuie sa se detaseze. Este o atitudine pe care noi, ca rasa umana, trebuie sa o inlocuim, astfel in cat sa putem trai in pace unii cu altii, si sa reparam nedreptatile care reprodus lipsa de speranta si violenta.
Non – violenta este o metoda de prevenire in fata oamenilor care tind sa faca rau. Cei mici trebuie sa inteleaga ca nimeni nu s-a nascut rau, ci pur si simplu sentimentele lor, care au fost ranite, l-au determinat sa actioneze in acest fel.
Atentia lor trebuie canalizata spre alt tip de valori!
Invata-l pe copilul tau sa se concentreze asupra momentului prezent, sarcinile si rutina din fiecare zi, si pe bucuria de a fi impreuna cu familia si prietenii lui.
Daca iti cere explicatii, foloseste termeni pe care copilul sa-i poata intelege!
De exemplu, tu, ca adult, esti trist astazi din cauza unui atac terorist despre care ai aflat de la televizor. Nu-i poti explica concret celui mic ce s-a intamplat, pentru ca gravitatea situatiei l-ar depasi, insa poti folosi explicatii succinte: „ ma simt trista astazi pentru ca cineva si-a propus sa raneasca fara motiv oameni si nimeni nu a fost acolo sa-l opreasca.” Ii poti spune ca ai sentimente de tristete si dezamagire legate de acest eveniment, dar vei vorbi cu alti adulti, ca sa nu-l incarci pe el cu problemele tale.
Asigura-l ca vei fi mereu acolo!
Copiii care au fost expusi la imagini violente sau discutii tensionate au nevoie constat de niste reasigurari. Ei au nevoie sa li se spuna in mod explicit ca sunt in siguranta si ca tu vei face tot ceea ce-ti sta in putinta ca lucrurile daunatoare sa nu se repete.
Comunități violente
In astfel de comunitati amenintarea este un factor de stres de zi cu zi. Totusi cei mici trebuie sa stie ca intr-o zi lucrurile vor merge mai bine, iar starea infricosatoare de stres va trece si lucrurile se vor calma.
Copiii trebuie sa vada ca parintii lor sunt dispusi sa faca lucruri inedite pentru apararea, protectia si siguranta lor.
Frica se poate comunica
In cazul in care, copilul tau se sperie de sunete, cuvinte s-au imagini, el va gasi modalitati, indirecte, prin care sa scoata la iveala temerile pe care le are. De exemplu, el se poate trezi plangand in noapte, se poate supara pe asistenta medicala, iti poate cere sa stea la tine in brate pe durata cinei, sau poate avea un acces de furie pentru ca nu poate gasi pantofii pe care vrea sa-i poarte astazi.
Fii acolo pentru copilul tau!
Copiii au nevoie ca parintii sa-i asculte, sa le fie aproape si sa-i linisteasca in timp ce ei nu mai pot face fata sentimentelor coplesitoare. Ei au nevoie ce aceste mici suparari, pentru a le servi drept deschizatoare de drum atunci cand incearca sa-ti comunice o suparare sau o neliniste mai mare. Acestia aleg, de obicei, un moment in care stiu ca sunt in siguranta, in familie, cum ar fi: vremea culcarii, ora cinei sau inainte de a pleca la scoala. Au nevoie de aceste momente pentru a-si transfera supararile, ca mai apoi sa se simta din nou in siguranta.
Acorda-i rabdare atunci cand il asculti!
Cand ii asculti temerile este foarte posibil sa lasi de-o parte activitatile tale uzuale pentru o perioada buna de timp. Cu cat ii asculti mai mult, cu atat ii vei simti mai calzi si mai iubitori! Acest lucru este normal, sanatos si are beneficii atat pentru tine ca parinte cat si pentru copilul tau. Totusi procesul de eliberare emotionala al copilului poate fi intrerupt de atitudinile reci si interpretarile parintilor.