8 beneficii ale înotului pentru copii și sfaturi pentru începători

Iată 8 beneficii ale înotului pentru copii și sfaturi pentru începători! Printre activitățile recomandate pentru dezvoltarea și creșterea corectă a copiilor, înotul se află pe primul loc. De altfel, potrivit mai multor studii, această activitate aduce multe beneficii cognitive și fizice. În apă, copilul mic găsește un mediu ideal pentru a-și promova dezvoltarea psihică și fizică. Dar, dincolo de toate, înotul poate fi distractiv, stimulant și relaxant nu numai pentru copii, ci și pentru părinți.

Dacă este început de la o vârstă fragedă, înotul este unul dintre cele mai complete și mai eficiente sporturi în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. De altfel, importanța înotului pentru copii a fost și ea reiterată de mai multe ori de diverse studii medicale.

De ce să îți înscrii copilul la înot?

Iată 8 beneficii ale înotului pentru copii și câteva sfaturi de care să ții cont:

1. Este un sport complet

După cum știe toată lumea, înotul este sportul complet prin excelență. Toți mușchii majori ai corpului lucrează. De la brațe la picioare, trecând și prin abdomen, mușchii lucrează la unison pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a se mișca în apă.

2. Înotul îmbunătățeșe coordonarea

Absența gravitației în apă îl determină pe copil să se miște constant. Astfel, mușchii sunt solicitați să fie folosiți eficient pentru a contracara instabilitatea și rezistența apei.

3. Mai mult control al respirației

Faza de respirație reprezintă un moment foarte delicat pentru bebeluș. Scufundarea sub apă controlată îi permite să înțeleagă cum funcționează respirația și să obțină un control mai mare, întărind în același timp inima și plămânii. E valabil de la vârsta bebelușului și până la vârsta adultă.

6. Îmbunătățești abilitățile de învățare

În timpul lectiei de inot, copilul realizează exercitiile date de instructor. Nivelul său de înțelegere și, în consecință, abilitățile sale mentale se îmbunătățesc considerabil. Aceasta se întâmplă și datorită și mediului ludic care face învățarea mai distractivă și mai ușoară.

5. Crește încrederea și stima de sine a copilului

Unul dintre cele mai dificile momente cu care se confruntă un copil la începerea cursului de înot este acela de a depăși teama inițială de apă. Și astfel, de a câștiga încredere. Înfruntarea și apoi depășirea fricilor în apă, precum scufundarea sau absența aripioarelor pentru înot, îi permite copilului să dobândească o mai mare liniște și conștientizare a lui însuși și a ceea ce este capabil să facă. Totul în favoarea stimei de sine și a încrederii sale.

6. Prilej de relaxare și socializare

Apa și prezența altor copii acționează ca un stimul suplimentar pentru cel mic. Mediul jucăuș îl ajută pe copil să se relaxeze și să-și depășească timiditatea mai ușor.

7. Permite controlul anxietății

Mișcarea în apă ajută la arderea multor calorii și consumă multă energie. Un copil care își poate gestiona greutatea de la o vârstă fragedă este mai puțin probabil să devină un adult supraponderal. În plus, un stil de viață sănătos se bazează pe o alimentație adecvată și o activitate fizică regulată.

8. Siguranță și prevenție

Învățarea copiilor să înoate este cheia pentru evitarea unei posibile viitoare înecuri. A învăța să înoți îți poate salva viața ta, dar și a altora. Bebelușii învață să înoate foarte repede, așa cum învață să meargă sau să meargă cu bicicleta. Abilitățile de înot învățate vor fi utile și apreciate chiar și ca adult.

Care este vârsta potrivită pentru a învăța să înoți?

Bebelusul poate intra în apă încă din primele luni de viață. De la un an, acesta începe să aibă o mai mare conștientizare a mișcărilor practicate în apă. De asemenea, însoțit de părinți, acest moment îmbunătățește relația și calitatea timpului petrecut împreună, momentele fericite și încrederea reciprocă.

Practicată de la 1 la 3 ani, nu vorbim de un adevărat curs de înot, întrucât ne limităm la mișcări mici și la un curs acvatic. Primul curs de înot începe la vârsta de 3 ani și coincide cu intrarea în grădiniță. Copilul dovedește că are o anumită autonomie și independență, capabil să gestioneze separarea de părinte.

Ce lucruri să nu faci atunci când mergi cu copilul la înot?

Dacă copilul nu intră în apă, se întâmplă adesea pentru că nu se poate adapta contextului. Noutatea și despărțirea de părinți este trăită la fel ca în prima zi de școală. Este important ca părintele să încredințeze copilul instructorului și să îi permită să interacționeze cu restul grupului. Prezența altor prieteni și cunoștințe este adesea cea mai bună soluție pentru a depăși orice disconfort. Dacă părintelui îi este frică de apă, este mai bine să nu i-o arăți cu alarme repetate de pericol, ci să încerci să-i transmiți încredere.

În cazul în care copilul de 3 ani nu este încă independent, instructorii recomandă ca unul dintre părinți să ia parte la curs (direct în apă), până când se obține o independență suficientă a copilului.

My title page contents