Vârsta potrivită la copii pentru lecții de înot. Când e mai bine?

Care este vârsta potrivită la copii pentru lecții de înot – este întrebarea pe care mulți părinți și-o pun. Mai ales atunci când vine vorba de alegerea primei activități sportive.

Vârsta la care ar trebui să înceapă un copil să înoate nu este una anume. Depinde de dezvoltarea fizică și psihică a copilului, dar și de părerea medicului pediatru. Cu toate acestea, există argumente pro și contra, precum și câteva sfaturi de care să ții cont.

Vârsta potrivită la copii pentru lecții de înot. La ce vârstă încep copiii să înoate?

Practic, nu este niciodată prea devreme pentru a duce copiii la înot și a-i familiariza cu apa. Chiar și nou-născuții au încă reflexe necondiționate, astfel încât aceștia pot să își țină respirația în apă și să facă mișcări ale brațelor și picioarelor care le permit să se miște în apă. Cu toate acestea, în cazul copiilor sub 4 ani, nu este vorba de a începe să înoate și nu este vorba despre învățarea înotului. Ci despre momente care ajută sugarii și copiii mici să se familiarizeze cu apa.

Conform unor studii, cursurile de înot înainte de vârsta de 4 ani nu oferă nicio garanție că cei mici vor dobândi abilitățile necesare pentru a se deplasa independent în apă. Reducând sau eliminând riscul de înec. Așadar, cu copiii sub 4 ani este bine să mergi la piscină, să petreci timp în apă, în piscină sau la mare, dar nu să-i obligi să învețe să înoate.

Înotul la preșcolari

Vârsta preșcolară este considerată cea mai bună pentru a începe cu adevărat înotul. Medicii pediatri recomandă participarea la cursurile de înot în jurul vârstei de 4 ani. Atunci când băieții și fetele au dezvoltat abilități suficiente de motricitate și autonomie. Pentru a învăța să plutească și pentru a se mișca în apă fără frică și fără prezența părinților. Înotul este un sport care favorizează coordonarea neuromotorie, solicitând copiii să-și miște picioarele și brațele într-un mod coordonat și ritmic de respirație, în timp ce își reglează poziția în apă.

Înotul este o activitate care trebuie făcută cu plăcere și într-un mod distractiv și nu trebuie impusă. Nu este vorba despre un sport cu scopuri competitive. Copilul trebuie să învețe să înoate și să meargă la piscină pentru a se simți complet confortabil în apă. Pentru a-și dezvolta încrederea în raport cu apa și pentru a nu se teme de ea.

Înoată de la 6 ani

Conform medicilor și instructorilor sportivi, 6 ani este vârsta la care copiii merg la școală și dacă nu au început deja, este bine să înceapă înotul. Dezvoltarea abilităților de coordonare a început deja în jur de 4-5 ani. Și, în teorie, copiii de la 6 ani ar trebui să aibă deja abilitățile motorii pentru a dobândi tehnicile corecte de înot, cel puțin la un nivel rudimentar.

Cu toate acestea, dacă copiii nu au trăit experiențe acvatice anterioare, nu sunt familiarizați cu apa, piscina și marea și, practic, nu au înotat niciodată, mai bine așteptați să mai crească. Copilul poate simți teamă și disconfort față de apă și refuză să înoate. În acest caz, este deosebit de important să ai răbdare. Să te bazezi pe un instructor care are experiența necesară pentru a conduce progresiv copilul în apă. Fără să-l forțeze și care îl ajută să aibă o relație bună cu apa, să simtă plăcere și satisfacție.

 

.

My title page contents