Alaptarea bebelusului. De ce e bine sa iti alaptezi copilul?

Stii de ce e bine sa iti alaptezi bebelusul? Ei bine, pentru ca Universul a creat cel mai bun aliment pentru bebelusul tau. Laptele matern. Asa ca alege alaptarea bebelusului.

Afla ca laptele matern e magic. El este intotdeauna proaspat si la indemana. Se serveste la temperatura ideala pentru bebelus, nu are microbi, il fereste pe cel mic de alergii. Unde mai pui ca ii dezvolta imunitatea si are o compozitia optima, personalizata, pentru a-si asigura bebelusului cresterea si dezvoltarea. Uite care sunt beneficiile alaptarii pentru mama si copil.

Alaptarea bebelusului. Beneficii si avantaje

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusul tau. Cu o compozitie energetica optima (lipide 55%, glucide 38% si proteine 7%), laptele matern are o multime de beneficii pentru cel mic. Prin continutul sau de imunoglobuline, lactoferina, seleniu, betacaroten si fibre prebiotice, ajuta la maturarea sistemului imunitar.

Ce stim despre laptele matern?

Ei bine, cam putine la drept vorbind. El are o compozitie in continua schimbare care este influentata de: etapele lactatiei, varsta copilului, momentul zilei(noaptea e mai gras), frecventa supturilor, faza suptului.

Colostru

Colostrul se secreta in primele 2-3 zile postpartum. El e bogat in imunoglobuline si proteine necesare protectiei imunitare optime. Colostrul contine mult sodiu, pentru o mai buna absorbtie intracelulara. Este sarac in schimb, in grasimi si carbohidrati, favorizand adaptarea progresiva a sistemului digestiv al copilului. De aceea colostrul e numit si “lichidul de aur” si nu trebuie pierdut de niciun copil.

Alaptarea bebelusui ajuta inima

Laptele matern ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular al bebelusului, datorita continutului ridicat de fier (care transporta oxigenul prin sange), lactoferina, acizi grasi polinesaturati si vitamina K.

Datorita bogatiei de anticorpi din laptele matern, bebelusii alaptai sunt protejati imunitar si au un risc semnificativ mai scazut de a dezvolta infestii gastrointestinale, urinare, astm sau diabet.

Fara otita

Bebelusii alaptati fac mai rar otita – miscarea de suctiune exercitata atunci cand sug la san (diferita de cea pe care o dezvolta suptul la biberon). Aceasta ajuta la buna functionare a trompei lui Eustachio si a urechii interne.

Riscul de obezitate este semnificativ mai scazut in cazul bebelusilor alaptati, care isi stabilesc singuri nevoia de hrana si isi asigura nutrientii de care au nevoie din laptele matern.

Alaptarea prezinta o multime de beneficii la nivel psihoemotional. Legatura stabilita intre bebelus si mama in timpul alaptarii ii confera celui mic senzatia de siguranta si faciliteaza o dezvoltare armonioasa.

Alaptarea bebelusului. Beneficii pentru mama

In timpul alaptarii se secreta oxitocina, care ajuta uterul sa isi devina mai repede la dimensiunile dinaintea sarcinii.

Contactul piele pe piele o ajuta pe mama sa se lege afectiv mai repede de bebelusul ei si sa se adapteze la noul ei statut de mamica, prevenindu-se astfel riscul de depresia postnatala.

Alaptarea reduce riscul de cancer mamar si ovarian si reprezinta si buna metoda de a reveni in forma. Grasimile acumulate in timpul sarcinii se topesc atunci cand alaptezi (cu conditia sa nu faci abuz de dulciuri sau mancaruri de tip fast-food)!

FOTO: Shutterstock

My title page contents