Unghiile bebelusului. Tu stii cum sa i le tai?

Degetele si unghiile bebelusului incep sa se dezvolte din a 11-a saptamana de sarcina, asa ca sa nu te mire daca cel mic are unghiutele mari inca de cand isi face aparitia pe lume. Unghiile trebuie taiate inca de la inceput, pentru a nu permite acumularea de bacterii si a preveni zgarierea accidentala. Uite cum sa tai corect unghiile bebelusului.

Foarte multe mame se tem sa taie unghiile bebelusului si le rup cu dintii (lor). Prostul obicei are doua mari dezavantaje . Pe de o parte, bacteriile din gura mamei sunt transferate copilului care isi duce des mana la gurita. Apoi, pe de alta parte, pielea fina din jurul unghiei se poate rupe, provocand sangerarea (si favorizand acumularea de bacterii si cresterea riscului de infectii).

Unghiile bebelusului. Tu stii cum sa i le tai?

Solutia cu manusile textile pus in manute, pentru ca cel mic sa u se zgarie accidental nu functioneaza nici ea. Cel mai indicat este ca unghiile sa fie taiate scurt (nu din carne), in fiecare saptamana. Da, unghiile celui mic cresc mult mai repede decat te-ai astepta.

Momentul ideal ar fi dupa baita, cand pielea si unchiile au stat in apa si au devenit moi, si de preferat, in timpul somnului.

Uite asa

Prinde intre buricele degetului mare si aratatorului portiunea de piele de sub unghie si indeparteaza-o putin de unghie, fara sa fortezi prea tare. Se va crea suficient spatiu pentru ca tu sa poti intruduce foarfeca intre piele si unghie si a taia.

Unghiile bebelusului. Fii cu bagare de seama!

Este de preferat sa pozitionezi in asa fel bebelusul incat degetele sa fie paralele cu patul unghial. Tu trebuie sa poti tine foarfeca tot paralel cu suprafata orizontala si cu varful indreptat invers fata de directia copilului. Chiar daca folosesti o foarfeca speciala, cu varful rotunjit, nu o indrepta nicidata in sus. Este de ajuns o miscare brusca a celui mic, in timpul somnului, ca tu sa te sperii si sa creasca riscul de a-i baga foarfeca in ochi.

Urmeaza directia unghiei

Urmeaza conturul unghiei, indepartand natural colturile, fara sa insisti. In cazul unghiilor de la picoare iti va fi ceva mai usor sa tai unghia drept, dar ulterior trebuie sa folosesti o pila (nu metalica!), pentru a retusa colturile.

Daca ai ciupit pielea din greseala, spala cu ser fiziologic (sau apa rece) si preseaza degetul intre degetele tale, pentru a opri mai repede sangerarea.

Nu folosi tifon sau leucoplast, pentru ca acesta se poate desprinde si poate fi inghitit de catre cel mic.

FOTO: Shutterstock

 

 

 

 

My title page contents